• Посилання скопійовано

Щодо здійснення чергового платежу за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у період карантину та обмежувальних заходів

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 04.11.2021 р. №4162/IПК/99-00-09-03-02-06

Щодо здійснення чергового платежу за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у період карантину та обмежувальних заходів

Суттєво. Під час карантину та протягом трьох місяців після його закінчення до закладів громадського харчування не застосовуються санкції за невчасну сплату або несплату за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

! Ліцензіатам

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула запит Підприємця, надісланий листом Головного управління стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства, та в межах компетенції повідомляє таке.

У запиті Підприємець зазначає, що має статус закладу громадського харчування та здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями в рамках КВЕД 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування». Підприємець має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, термін дії якої <...>. За ліцензію сплачено за період <...>.

Враховуючи зазначене, Підприємець запитує:

Чи можна здійснювати закупівлю, зберігання у місці продажу та продаж алкоголю під час карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців після його/їх закінчення без здійснення чергового платежу за ліцензію?

Чи потрібно буде в подальшому сплатити чергові платежі за ліцензію, що не були сплачені у період карантину та обмежувальних заходів?

До зазначених запитань.

Законом України від 04 грудня 2020 року №1071-IХ «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» внесено зміни, зокрема, до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481), а саме, ст. 18 Закону №481 доповнено частиною тридцятою, відповідно до якої під час карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також протягом трьох місяців після його/їх закінчення до закладів громадського харчування, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, не застосовуються положення частин сорок сьомої, сорок восьмої та абзацу четвертого частини сорок дев'ятої ст. 15 Закону №481.

Таким чином, під час карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також протягом трьох місяців після його/їх закінчення до закладів громадського харчування, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, не застосовуються норми ст. 15 Закону №481 стосовно призупинення (анулювання) ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі несплати або несвоєчасної сплати чергових платежів у період карантину.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 23 грудня 1997 №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» заклади громадського харчування — ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад незалежно від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам.

Відповідно до Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010 затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. №457, КВЕД 56.10 — Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, цей клас включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи їх подають у спеціалізованих місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування, чи їх споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. До цього класу також відносять приготування та подачу їжі для негайного споживання з автомобілів або пересувних вагончиків.

Цей клас включає діяльність:

ресторанів;

кафе;

ресторанів швидкого обслуговування;

місць з наданням їжі для споживання за межами закладу;

вагончиків з продажу морозива;

пересувних вагончиків з продажу їжі;

діяльність із приготування їжі в торговельних мережах.

Цей клас також включає:

Діяльність ресторанів і барів, пов'язану з доставкою їжі за умови залучення окремих одиниць.

Порядок ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 р. №39, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.03.2016 р. за №382/28512 (далі — Реєстр №39).

Відповідно до даних Реєстру №39 Підприємець здійснює діяльність закладів громадського харчування за категоріями: заклад громадського харчування (стаціонарна потужність).

Враховуючи зазначене, місце торгівлі Підприємця має статус закладу громадського харчування, під час карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також протягом трьох місяців після його/їх закінчення до закладам громадського харчування, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, не застосовуються норми ст. 15 Закону №481 стосовно призупинення (анулювання) ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у разі несплати або несвоєчасної сплати чергових платежів у період карантину.

Поряд з цим інформуємо, що пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру