• Посилання скопійовано

Неподання повідомлення про прийняття сумісника

Директор поїхав в іншу область і почав працювати на іншому підприємстві. З'ясувалося, що на новому підприємстві він прийнятий на основне місце роботи, а за попереднім його потрібно було звільнити і прийняти за сумісництвом. Як діяти? Яка відповідальність за несвоєчасне подання повідомлення про прийняття на роботу за сумісництвом?

Зміна основного місця роботи працівником проводиться через прийняття та звільнення (див. «ДК» №40/2021). Тобто директор має написати дві заяви: одну — на звільнення з основного місця, а другу — про прийняття за місцем роботи за сумісництвом. Наступні кроки такі.

1. Оформлення наказу про звільнення з роботи директора за основним місцем роботи.

2. Оформлення наказу про прийняття на роботу за сумісництвом.

Видання наказу про прийняття на роботу директора є обов'язковим. У разі призначення директора зборами засновника наказ про вступ на посаду може видавати сам майбутній директор. Підставою для цього є рішення засновника та власна заява.

3. Розірвання трудового договору (контракту) з директором за основним місцем роботи.

4. Укладення трудового договору (контракту) з директором як сумісником.

Якщо в статуті прописано, що директор призначається зборами засновників з укладанням із ним трудового договору (контракту), то його обов'язково потрібно розробити та підписати.

Трудовим договором (контрактом) визначаються строк найму, права, обов'язки та відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення з посади, інші умови найму за погодженням сторін.

5. Проведення остаточного розрахунку з директором, тобто виплата всіх належних йому сум: зарплати, індексації, компенсації за невикористану відпустку, лікарняних тощо.

6. Внесення запису до трудової книжки (за бажанням працівника).

За бажанням працівника (навіть якщо трудова книжка є в реєстрі ПФУ) потрібно внести запис про роботу і звільнення з основного місця роботи. А потім уже на новому підприємстві зробити запис про прийняття на роботу. Якщо паперова трудова книжка до звільнення працівника зберігалася на підприємстві, треба під час видачі на руки працівникові дати розписатися в книзі обліку трудових книжок про її одержання.

7. Видання директору копії наказу про звільнення.

8. Подання додатка 5 об'єднаної звітності про звільнення директора з основного місця роботи та прийняття за сумісництвом — таку зміну відображають двома рядками.

9. Повідомлення ДПС про початок роботи працівника на посаді директора за сумісництвом.

Частиною 3 ст. 24 КЗпП передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу, та повідомлення до податкової про прийняття працівника на роботу.

У ситуації, що розглядається, перед цим подавалося повідомлення на директора з категорією особи «1» — «наймані працівники за основним місцем роботи», а тепер слід подати повідомлення на директора як сумісника з категорією особи «2» — «наймані працівники без трудової книжки».

За неподання, подання з запізненням повідомлення про прийняття на роботу на роботодавця накладається штраф у розмірі 1 МЗП за абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Позаяк повідомлення не було подано своєчасно, його слід подати тепер, і краще до моменту перевірки, щоб уникнути зазначеного штрафу. Але навіть якщо перевіряльники виявлять факт порушення і винесуть припис, то його вчасне виконання теж звільняє від штрафу (ч. 6 ст. 265 КЗпП).

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру