• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Списання капітальних витрат на створення НМА
У 2019 р. на субрахунку 154 капіталізовано витрати на створення НМА. Але потім проєкт було заморожено. Зі зміною намірів, техможливостей прийнято рішення про списання витрат. Якими документами оформити? На який рахунок списати? Чи нараховувати ПЗ з ПДВ?

Відпуск ТМЦ матеріально відповідальною особою, яка перебуває у відпустці
Які негативні наслідки можуть виникнути для підприємства у разі відпуску ТМЦ матеріально відповідальною особою, яка перебуває у відпустці?

Як складати ПН, РК, якщо аванс отримано і частково повернено того самого дня?
Підприємство сплатило передоплату за товар, послугу згідно з рахунком, але того самого дня сторони погодили зміну ціни і постачальник того самого дня повернув покупцеві різницю. Згодом постачальник виписав ПН на суму за мінусом повернення. Чи це правильно?

Оплата е-лікарняного
За працівником значиться декілька листків непрацездатності за жовтень 2021 р., які є продовженням один одного. Подавати розрахунок до Фонду соцстраху потрібно тоді, коли буде вже остаточний листок непрацездатності?

Отримувач у ТТН на алкогольну продукцію
Чи може продавець алкогольної продукції відвантажувати товар покупцеві на склад, який цьому покупцеві не належить, і зазначати такий склад у ТТН?

Чи можливо сплатити штраф з ПДВ за рахунок від'ємного значення?
Підприємство помилково подало декларацію з додатним значенням ПДВ до сплати. Через 21 день було подано уточнюючий розрахунок, проте податківці одноково нарахували штраф. Чи можливо сплатити штраф за рахунок від'ємного значення?

Чи зобов'язане ФГ мати свою вагу для зважування авто?
Невелике ФГ не має власної ваги для зважування великовагових вантажних авто. Але за окремим договором з елеватором власні авто (нетто, брутто) воно зважує на вазі елеватора. Чи потрібно ФГ купувати власну вагу у зв'язку з набранням чинності Законом №1534-IX?

Як враховувати відсотки за позикою після введення ОЗ в експлуатацію?
Для реалізації проєкту будівництва підприємство залучило під відсоток кошти. Під час будівництва нараховані відсотки відносило на капітальні інвестиції. Як обліковувати нараховані відсотки після введення будівлі в експлуатацію, за умови що позику не погашено і відсотки продовжують нараховуватися до лютого 2022 р.?

До змісту номеру