• Посилання скопійовано

Суть справи

Вакцинація перед зимою: оподаткування, облік
За гарячою темою вакцинації від COVID-19 легко забути, що наближається період сезонної епідемії грипу. Розгляньмо оподаткування та бухоблік у підприємства, яке власним коштом оплатило вакцинацію працівників.

Оскарження недоїмки з ЄСВ за новим порядком
Недоїмка, тобто недоплата з ЄСВ, може з'явитися у будь-якого суб'єкта господарювання — як у роботодавця, так і в самозайнятої фізособи. Нараховують недоїмку податківці, але це не означає, що платники завжди згодні з її сумою або зі штрафами та пенею, які вона спричиняє. Як оскаржити цю суму по-новому?

Класифікатор професій знову змінено
З 25 жовтня набрали чинності зміни, внесені до Класифікатора професій Наказом №810. З'ясуймо, кого вони стосуються та що слід зробити кадровику з огляду на ці зміни.

Неподання повідомлення про прийняття сумісника
Директор поїхав в іншу область і почав працювати на іншому підприємстві. З'ясувалося, що на новому підприємстві він прийнятий на основне місце роботи, а за попереднім його потрібно було звільнити і прийняти за сумісництвом. Як діяти? Яка відповідальність за несвоєчасне подання повідомлення про прийняття на роботу за сумісництвом?

Електронні послуги від нерезидентів з 1 січня
Нагадаємо, що 1 липня 2021 опубліковано Закон №1525, який швидко отримав назву «Закон про податок на Google та Facebook». Але з 2 липня набрали чинності лише технічні норми, які прямо не стосуються оподаткування. Проте найцікавіше почнеться з 1 січня 2022 року!

«I не пишіть мені більше!»
Якщо учасник ТОВ відмовляється отримувати листи, на думку ВС, така поведінка є недобросовісною. I що ж? А те, що внаслідок цього такий учасник втратив право придбати частку в ТОВ у іншого учасника. I не допоміг навіть суд.

Зміни в Порядку №100: чи є перехідний період?
Як правильно розуміти норму, зазначену в Постанові №917, щодо перерахунку середньої зарплати? Коли такий перерахунок робити і за яких умов? Ми вже розглядали ці питання, але доводиться звернутися до них ще раз.

Борги ФОПа — у спадщину
ФОП за життя мав борги з орендної плати щодо комунальних приміщень. Після смерті такого ФОПа договір оренди припиняється, проте борги доведеться повертати за рахунок отриманої спадщини.

Одиниці вимірювання у первинних документах
З 10 серпня 2021 року, згідно з оновленим Положенням №88, у первинному документі реквізит «одиниця виміру господарської операції» слід зазначати у грошовому та, за можливості, у натуральному вимірниках. Що означає ця норма — роз'яснив сам Мінфін у листі від 06.10.2021 р. №41010-07-10/30597 (див. «ДК» №46/2021).

Страхування працівників на випадок хвороб узимку
З настанням холодної пори року та підвищенням вірогідності появи сезонних хвороб підприємство вирішило застрахувати працівників на випадок захворювання на інфекційні хвороби в зимовий період. Чи може воно зробити це і які особливості оподаткування й обліку?

Чоловік бере кредит, а платити дружині?
Чоловік бере кредит. Які наслідки для дружини за цим кредитом? ВС каже, що для отримання позики чи споживчого кредиту отримання згоди другого з подружжя не потрібне, бо це не стосується спільного майна подружжя. При цьому дружина повинна буде допомагати погашати борг, якщо позичені кошти витрачені на потреби сім'ї.

До змісту номеру