• Посилання скопійовано

Лікарняний з помилкою — прогул чи ні?

Помилки при складанні листків непрацездатності для роботодавця призводять до повернення коштів ФСС (які були використані для оплати такого лікарняного) та штрафу. А що з працівником? ВС вважає1, що працівника не може бути звільнено за прогул, бо він не може відповідати за дії лікувального закладу.

Працівник не виходив на роботу через тимчасову непрацездатність, оформлену (як він вважав) як належить — листком непрацездатності, який склав лікар і який було надано роботодавцю.

1 Постанова ВС від 10.02.2021 р. у справі №758/2641/17.

Проте за кілька місяців працівника раптово звільнили. При цьому з наказом про звільнення з роботи його не було ознайомлено, копія наказу в день звільнення йому не видавалася, а була надіслана згодом поштою.

Звісно, працівник звернувся до суду, адже найбільше його здивувала підстава звільнення — прогул.

Але ж в той період, коли його звинувачують у безпідставній відсутності на робочому місці, він перебував на амбулаторному лікуванні у зв'язку із захворюванням на бронхіт. I це оформлено листком непрацездатності, про який ми згадали вище.

Працівник вирішив, що причини невиходу на роботу є поважними та такими, які в розумінні ст. 40 КЗпП не можуть вважатися прогулом. Але виявилося, що ФСС поданий працівником листок непрацездатності не визнав!

Перевірка обґрунтованості лікарняного та звільнення за прогул

Справді, працівник перебував на амбулаторному лікуванні, про що отримав лікарняний листок. Цей лікарняний листок був пред'явлений роботодавцю, після чого працівник продовжив виконання трудових обов'язків.

Але, позаяк роботодавець оплатив лікарняний лише частково (за перші 5 днів), решту коштів довелося замовляти у ФСС з ТВП. А Фонд вирішив перевірити правомірність складання листка непрацездатності.

Це важливо!

Раніше ч. 1 ст. 51 Закону №2240, а тепер ч. 1 ст. 31 Закону №1105 передбачено, що підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. А в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Також раніше ч. 1 ст. 28 Закону №2240 було передбачено, що Фонд має право перевіряти обґрунтованість видачі та продовження листків непрацездатності. На сьогодні у Законі №1105 це право прописане у ст. 9 (цьому сприяє і запровадження електронних лікарняних).

За результатами перевірки Фондом закладу охорони здоров'я, який видав листок непрацездатності, було складено довідку, в якій зазначалося:

1) при оформленні лікарняного листка працівник не пред'являв медичної картки;

2) назвав тимчасову адресу своєї реєстрації;

3) у журналі реєстрації прийому амбулаторних хворих лікаря працівник у день відкриття та закриття лікарняного листка записаний останнім.

Це дало Фонду підстави вважати, що ані тимчасової непрацездатності, ані лікування не було і листок непрацездатності було видано безпідставно. Цією самою довідкою Виконавча дирекція міського відділення ФСС з ТВП запропонувала роботодавцю повернути кошти за необґрунтовано виданий лікарняний листок.

Далі (до речі, під час перебування працівника у щорічній відпустці) роботодавець викликав його до відділу кадрів для надання пояснень щодо отримання лікарняного листка та запропонував переоформити лікарняний листок відповідно до вимог законодавства. Про проведену бесіду було складено акт. Але працівник цього не зробив, та й не міг зробити з об'єктивних причин.

А роботодавець, за відсутності належним чином оформленого лікарняного, визнав період хвороби (фактично період з дати відкриття і до дати закриття лікарняного) прогулом. I розпочав процедуру звільнення працівника за прогул без поважних причин.

Чому ФСС не визнав лікарняний і що сказав суд?

Чи свідчить відсутність медичної картки амбулаторного хворого (ф. №025/0) на ім'я працівника про те, що листок непрацездатності було видано необґрунтовано?

Так, форма №025/о є основним первинним медичним документом хворого, який лікується амбулаторно або вдома, і заповнюється на всіх хворих при зверненні до закладу охорони здоров'я, який надає амбулаторно-поліклінічну допомогу. Форма №025/о заповнюється в усіх амбулаторно-поліклінічних закладах, які ведуть амбулаторний прийом. На кожного хворого у поліклініці ведеться одна форма №025/о незалежно від того, лікується він в одного чи декількох лікарів.

Але, на думку суду, відсутність такої медичної картки амбулаторного хворого на ім'я працівника не може свідчити про те, що листок непрацездатності було видано йому необґрунтовано.

ВС вкотре підтвердив висновок про те, що неналежне виконання лікарем обов'язків щодо ведення документації не дає підстави для висновку, що виданий уповноваженою особою листок непрацездатності не може підтверджувати тимчасову непрацездатність працівника. Відповідальність за порушення лікарем обов'язків з ведення документації покладається безпосередньо на лікаря і не може впливати на працівника.

Чи свідчить видача листка непрацездатності не за місцем постійного проживання чи роботи про необґрунтованість лікарняного?

Так, листок непрацездатності було видано працівнику не за місцем проживання та реєстраційного обліку, а за тимчасовим місцем проживання.

I саме факт видачі зазначеним закладом охорони здоров'я значної кількості листків непрацездатності водіям поза місцем прописки став підставою для перевірки обґрунтованості їх видачі Фондом.

Видаються документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність, лікуючим лікарем (фельдшером) при пред'явленні паспорта чи іншого документа, який засвідчує особу непрацездатного (п. 1.6 Iнструкції №455).

Особам, у яких тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо), листок непрацездатності (довідка) видається за місцем їх тимчасового перебування з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичного закладу на кількість днів непрацездатності (п. 1.9 Iнструкції №455).

При стаціонарному лікуванні поза постійним місцем проживання, у тому числі й з інших адміністративних районів міста, листок непрацездатності видається з дозволу головного лікаря, засвідчується його підписом і печаткою лікувально-профілактичного закладу на кількість днів, необхідних для лікування (п. 1.10 Iнструкції №455).

Тому виходить, що працівник, звісно, міг звертатися до закладу охорони здоров'я і поза місцем прописки і нічого кримінального в цьому немає. Єдине, чого треба було дотриматися, це правильної процедури оформлення такого паперового листка непрацездатності!

I ВС наголосив, що спірний через необґрунтованість листок непрацездатності не повернутий до закладу охорони здоров'я для належного оформлення ані роботодавцем, ані Фондом. Жоден із них із претензіями щодо його незаконності до закладу охорони здоров'я не звертався. Не надали вони такої змоги й самому працівникові — йому не повернули лікарняний для належного переоформлення, лише поставили вимогу надати новий листок непрацездатності, оформлений правильно.

Отже, ВС вважає, що роботодавець не мав підстав для звільнення працівника на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП за прогул без поважних причин.

Нормативна база

  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Iнструкція №455 — Iнструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. №455.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру