• Посилання скопійовано

Суть справи

Оподаткування «шведського столу»
Як оподатковувати ПДВ «шведський стіл» та безоплатне харчування для працівників? Чи виникають наслідки з ПДФО, ЄСВ та податку на прибуток? Проаналізуймо дві нещодавні податкові консультації стосовно цього: від 28.09.2021 р. №3596/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №44/2021) та від 29.09.2021 р. №3608/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №44/2021).

Фіндопомога поворотна та безповоротна
Згідно з пп. 14.1.257 ПКУ фінансова допомога може бути надана на безповоротній або поворотній основі. Розгляньмо порядок надання й отримання такої фінансової допомоги з погляду юрособи, а також її відображення в обліку у різних господарських ситуаціях.

Розроблення норм списання пального
Розглянемо, хто розробляє норми витрат палива на автомобілі, чи можна самостійно розробляти норми витрат палива на нові автомобілі, моделей яких немає в Нормах №43, та за якими нормами списувати пальне.

Не можуть усі працівники отримувати МЗП
На підприємстві мають бути міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів тарифних ставок (посадових окладів). Недодержання цієї умови ВС визнав недодержанням мінімальних державних гарантій з оплати праці.

Підготовка автомобілів до холодної пори року
З настанням холодів автомобілі готують до експлуатації в таких екстремальних для них умовах. Нижче розглянемо особливості підготовки та обліку відповідних витрат.

Медогляди працівників: подаємо заяву
Представники роботодавців повинні подати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2022 році. Яких медоглядів це стосується? Як організувати медогляд роботодавцю?

Iнвентаризуємо необоротні активи
Однією зі складових річної інвентаризації є інвентаризація необоротних активів, до яких належать основні засоби, нематеріальні активи та капітальні інвестиції у такі необоротні активи.

Підвищення окладів деяким працівникам
У компанії за ініціативою роботодавця збільшили зарплати всім працівникам: з 01.09.2020 р. до 15500 грн та з 01.01.2021 р. — до 16050 грн. У червні 2021 р. теж збільшили зарплати всім працівникам, окрім працівника, в якого зарплата залишається у розмірі 16050 грн. Чи є це порушенням з боку роботодавця?

Лікарняний з помилкою — прогул чи ні?
Помилки при складанні листків непрацездатності для роботодавця призводять до повернення коштів ФСС (які були використані для оплати такого лікарняного) та штрафу. А що з працівником? ВС вважає, що працівника не може бути звільнено за прогул, бо він не може відповідати за дії лікувального закладу.

Відокремлений підрозділ не уповноважений платити
Юрособа має одне орендоване приміщення за місцем реєстрації юрособи та 15 орендованих торгових приміщень, розташованих у 8 різних територіальних громадах Закарпатської області. Які податки (ПДФО чи ВЗ) платити на рахунки територіальних громад? Як здавати об'єднану звітність за головне підприємство та за відокремлені підрозділи і до якої податкової подавати?

До змісту номеру