• Посилання скопійовано

Що нового

Держреєстр РРО оновлено

! СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України виклала в новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом ДПСУ від 21.12.2020 р. №744.

В оновленому Державному реєстрі міститься 97 РРО, що дозволені до первинної реєстрації, 91 РРО, первинна реєстрація яких заборонена, а також 16 РРО, виключених з Державного реєстру в 2016 — 2021 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Наказ ДПСУ від 12.10.2021 р. №883 чинний з 12.10.2021 р.


Нові протиепідемічні заходи під час масових заходів на період карантину

! Усім

Головний державний санітарний лікар України затвердив протиепідемічні заходи під час проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Протиепідемічні заходи застосовуються при проведенні масових заходів (культурних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних, тематичних та інших заходів), у тому числі в закладах культури та креативних індустрій, зокрема фестивалів, концертів, кіносеансів, вистав, постійних та тимчасових виставок та експозицій, а також заходів у розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування, з метою запобігання ускладненню епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Водночас втратила чинність постанова головного держсанлікаря України від 04.08.2020 р. №45 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Постанова головного держсанлікаря України від 19.10.2021 р. №18 чинна з 19.10.2021 р.


Оновлено Порядок розгляду скарг на вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Міністерство фінансів України виклало в новій редакції Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2015 р. №1124.

Так, у назві Порядку слова «контролюючими органами» замінено словами «податковим органом».

Цей Порядок визначає процедуру подання та розгляду апаратом ДПС скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — вимога) та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу та скарг банків на рішення про накладення фінансових санкцій (далі — рішення).

Порядок не застосовується щодо оскарження вимог та/або рішень податкових органів, дій або бездіяльності їхніх посадових осіб та інших працівників, якщо законодавством встановлено інший порядок оскарження таких вимог та/або рішень, дій або бездіяльності, а також у разі оскарження постанов, прийнятих у справах про адміністративні правопорушення.

У разі якщо скарга стосується оскарження декількох вимог та/або рішень податкового органу, щодо частини яких є інший порядок оскарження, вимоги цього Порядку застосовуються щодо тих вимог та/або рішень, стосовно яких не передбачені інші процедури оскарження.

Не підлягають адміністративному оскарженню:

зобов'язання зі сплати єдиного внеску, самостійно визначені платником;

вимоги та/або рішення, які оскаржувалися та скарги щодо яких були розглянуті згідно з вимогами цього Порядку;

вимоги та/або рішення, які оскаржені платником у судовому порядку.

Наказ Мінфіну від 30.08.2021 р. №489
набирає чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 27.01.2021 р. офіційно не опублікований


Діє Положення про Бюро економічної безпеки

! Платникам податків

Кабмін затвердив Положення про Бюро економічної безпеки України.

Бюро економічної безпеки України (БЕБ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабміном та на який покладається завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави.

Основними завданнями БЕБ є:

— виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;

— оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;

— подання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;

— забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;

— збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому;

— планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;

— виявлення та розслідування правопорушень, пов'язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

— складення аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

Відповідно до покладених завдань БЕБ виконує правоохоронну, аналітичну, економічну, інформаційну та інші функції.

Докладно про БЕБ як заміну податкової міліції читайте в «ДК» №6/2021.

Постанова КМУ від 06.10.2021 р. №1068 чинна з 20.10.2021 р.


Сільгоспвиробників на меліорованих землях підтримають з бюджету

! Сільгоспвиробникам-юрособам

Кабмін затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінагрополітики за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», які спрямовуються для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі.

Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку розвитку зрошуваного землеробства з метою підвищення ефективності сільського господарства в умовах змін клімату, стимулювання збільшення площ меліорованих земель та збільшення валового виробництва сільськогосподарської продукції.

Державна підтримка у вигляді бюджетної дотації надається для реконструкції наявних та/або будівництва нових систем за введені в експлуатацію внутрішньогосподарські зрошувальні системи з використанням зрошення дощуванням (матеріали, засоби, дощувальна техніка, канали, трубопроводи нижчого рівня, інша запірна арматура) або краплинного зрошення (матеріали, засоби) у період з 1 листопада попереднього року до 31 жовтня поточного року.

На обладнання, матеріали, роботи з будівництва і встановлення систем краплинного зрошення, вартість яких була частково компенсована за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, державна підтримка у вигляді бюджетної дотації сільгосптоваровиробникам не надається.

Постанова КМУ від 11.10.2021 р. №1070 чинна з 20.10.2021 р.


Зміни в ліцензуванні госпдіяльності у сфері енергетики та комунпослуг

! Енергетикам та комунальникам

НКРЕКП затвердила зміни до Порядку ліцензування видів господарської діяльності, державне регулювання яких здійснюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 03.03.2020 р. №548.

Порядок доповнено нормами, відповідно до яких СГ, з яким АРМА укладено договір щодо передачі в управління цілісного майнового комплексу (далі — Управитель), на якому до укладення такого договору провадив ліцензовану діяльність інший СГ, має право провадити таку ліцензовану діяльність на підставі виданої раніше такому СГ відповідної ліцензії.

У такому разі Управитель має повідомити НКРЕКП про початок провадження ліцензованої діяльності із наданням засвідченої керівником або уповноваженою особою копії договору управління, укладеного з АРМА, з усіма додатками до нього.

НКРЕКП протягом 10 р. д. з дня отримання повідомлення від Управителя вносить зміни до постанови про видачу ліцензії СГ, який провадив раніше ліцензовану діяльність на цьому ЦМК, шляхом зміни найменування СГ.

У разі повернення ЦМК законному власнику у встановленому законодавством порядку НКРЕКП протягом 10 р. д. з дня отримання документа, що підтверджує зазначене повернення, вносить зміни до постанови про видачу ліцензії СГ, який провадив раніше ліцензовану діяльність на цьому ЦМК, шляхом зміни найменування СГ.

Постанова НКРЕКП від 20.10.2021 р. №1812 чинна з 21.10.2021 р.


Удосконалено порядок формування тарифів на поводження з побутовими відходами

! Сміттярам

Кабмін вніс зміни до Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, затвердженого постановою КМУ від 26.07.2006 р. №1010.

Зокрема, з п. 16 Порядку вилучено абз. 6, згідно з яким до складу витрат зі збуту включалися витрати, пов'язані з оплатою послуг банків та інших установ з приймання і перерахування коштів споживачів за послуги з поводження з побутовими відходами.

Також у новій редакції абз. 2 п. 17 уточнено, що до витрат зі збуту не включаються витрати, пов'язані зі здійсненням суб'єктом господарювання, який є виконавцем послуги з поводження з побутовими відходами, абонентського обслуговування за індивідуальними договорами (витрати виконавця, пов'язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а також за виконання інших функцій, пов'язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами). Такі витрати включаються до складу плати за абонентське обслуговування, передбаченої Законом про ЖКП.

Постанова КМУ від 20.10.2021 р. №1086 чинна з 26.10.2021 р.


Уточнено, які з небанківських фінустанов виконують обов'язки фінансових агентів

! Небанківським фінустановам та їхнім клієнтам

З метою приведення власних нормативно-правових актів у відповідність до Закону «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Рішення НКЦПФР від 06.10.2020 р. №578 «Про встановлення переліку небанківських фінансових установ, які зобов'язані виконувати обов'язки фінансових агентів».

Уточнено, що до переліку небанківських фінансових установ, які зобов'язані виконувати обов'язки фінансових агентів відповідно до вимог міжнародних договорів, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або укладених на їх підставі міжвідомчих договорів, та мають надавати інформацію про підзвітні рахунки відповідно до Угоди FATCA, а також іншого міжнародного договору, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов'язковість якого надана ВРУ, або укладеного на його підставі міжвідомчого договору, належать професійні учасники ринків капіталу (за винятком тих, які відповідають критеріям, установленим у Додатку II до Угоди FATCA), які на підставі ліцензії, виданої НКЦПФР, провадять професійну діяльність на ринках капіталу, а саме:

діяльність з торгівлі фінансовими інструментами — субброкерську діяльність;

діяльність з торгівлі фінансовими інструментами — брокерську діяльність;

діяльність з торгівлі фінансовими інструментами — діяльність з управління портфелем фінансових інструментів;

депозитарну діяльність — депозитарну діяльність депозитарної установи.

Рішення НКЦПФР від 19.08.2021 р. №662
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.01.2021 р. офіційно не опубліковане


Кредитні спілки уникнуть покарання за порушення, викликані карантином

! Кредитним спілкам

З метою мінімізації негативного впливу встановленого карантину та запроваджених обмежувальних протиепідемічних заходів на діяльність кредитних спілок Нацбанк постановив, що не застосовуватиме до кредитних спілок заходів впливу, передбачених у п. 1 — 7-1 ч. 1 ст. 40 Закону про фінпослуги, за недотримання вимоги, що обмежує ризики за операціями з фінансовими активами щодо частки непродуктивних активів, яка не має перевищувати розміру основного капіталу кредитної спілки, установленої в п. 6 розд. V Положення про обов'язкові фінансові нормативи та вимоги, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок, якщо:

1) недотримання такої вимоги відбулося під час дії карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів;

2) недотримання цієї вимоги викликано встановленням карантину та запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів;

3) частка таких непродуктивних активів кредитної спілки відповідно до вимоги, установленої Положенням, перевищує розмір її основного капіталу не більше ніж на 15%, а для об'єднаних кредитних спілок — не більше ніж на 30%;

4) у кредитної спілки немає порушень інших вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами, та фінансових нормативів, установлених Положенням;

5) кредитна спілка надала обґрунтований план заходів стосовно усунення в строк до 30 червня 2022 року порушення вимоги, що обмежує ризики за операціями з фінансовими активами щодо частки непродуктивних активів. НБУ протягом 7 р. д. із дня отримання плану заходів має право надіслати кредитній спілці лист із зауваженнями до плану заходів, які є обов'язковими для врахування. Кредитна спілка зобов'язана протягом 7 р. д. з дня отримання листа НБУ подати йому доопрацьований план заходів;

6) кредитна спілка виконує поданий до НБУ план заходів.

Постанова НБУ від 21.10.2021 р. №110 чинна з 23.10.2021 р. та діє до 30.06.2022 р.


Зміни в Порядку проведення інвентаризації земель

! Землевласникам

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення інвентаризації земель, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2019 р. №476.

Зокрема, Порядок доповнено нормами, згідно з якими:

об'єктами державної інвентаризації земель та земельних ділянок є несформовані земельні ділянки та земельні ділянки, відомостей про які немає у Державному земельному кадастрі;

державна інвентаризація земель та земельних ділянок проводиться в межах адміністративно-територіальних одиниць окремих земель та земельних ділянок;

інвентаризація масиву земель сільськогосподарського призначення, не менш як 75% земель якого належить одній або декільком особам на праві власності або користування, може проводитися за відсутності рішення органу виконавчої влади, уповноваженого здійснювати розпорядження земельною ділянкою, або рішення сільської, селищної, міської ради, яка представляє інтереси територіальної громади, на території якої розташований масив.

Водночас втратили чинність деякі постанови КМУ, зокрема від 31.08.2016 р. №580 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності погодження документації із землеустрою територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру».

Постанова КМУ від 20.10.2021 р. №1098 чинна з 27.10.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру