• Посилання скопійовано

Онлайн-сервіс: постачання ПЗ чи роялті?

Висновки ДПСУ поступово змінюються на користь власників вебсайтів із платним доступом до онлайн-сервісів. I довести право на звільнення від ПДВ стає простіше. Спробуймо вивести це з аналізу податкових консультацій.

На початку нагадаємо про зміст ПВД-пільги, яку далі будемо докладно аналізувати.

Пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ визначено, що тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим — сьомим пп. 14.1.225 ПКУ.

Для потреб цього пункту до програмної продукції належить, зокрема, результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них.

Тобто виходить: є інтернет-сайт, на якому за плату надається певний онлайн-сервіс. Надавач сервісу лише повинен довести, що така плата не є роялті, і ПДВ-звільнення у нього в кишені. Але навіть якщо довести не вдасться, роялті не є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.6 ПКУ). Тобто ситуація безпрограшна. Чому ж виникають проблеми?

ПДВ-пільга з погляду ДПС: має бути копія програмної продукції

Податкові органи щоразу, надаючи індивідуальні податкові консультації, уточнюють свої висновки щодо умов та вимог застосування пільги з ПДВ для доступу до інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів.

В IПК від 05.04.2018 р. №1384/6/99-99-15-03-02-15/IПК ще ДФСУ щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з надання права на використання програмної продукції на умовах ліцензійного договору дійшла таких висновків.

Якщо згідно з умовами ліцензійного договору під наданням дозволу на використання програмної продукції (онлайн-сервісу) мається на увазі виключно надання права на пошук, обробку й отримання інформації, без постачання копій (примірників) програмної продукції (онлайн-сервісу) користувачеві, то така операція оподатковується ПДВ за ставкою 20%.

Аналогічна позиція була висловлена в IПК Головного управління ДФС у м. Києві від 28.02.2019 р. №794/IПК/26-15-12-01-18.

Отже, є ризик, що надані послуги не визнають ані роялті, ані постачанням програмної продукції, і тоді доведеться сплатити 20% ПДВ. А якщо ці 20% донарахують під час податкової документальної перевірки, доведеться платити ще й штраф. Єдиний шанс уникнути його — це мати заздалегідь отриману власну індивідуальну податкову консультацію з іншим висновком.

Наголошуємо: захищатиме під час перевірок (і то лише як аргумент, що ви не мали умислу не сплачувати податку) лише індивідуальна податкова консультація, отримана на власний запит. У разі незгоди з нею лише отримувач може оскаржити її в суді.

Що каже IПК за 2018 рік:

— якщо згідно з умовами цивільно-правового договору платником податку — постачальником надається доступ покупцю до програмної продукції, у т. ч. онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи), та, скориставшись таким доступом платник отримує програмну продукцію (її копію), то ПДВ-пільга є;

— якщо згідно з умовами цивільно-правового договору під наданням доступу покупцю до програмної продукції, у т. ч. онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи), розуміється виключно надання права на збір статистичних даних щодо наданих телекомунікаційних послуг та інших аналогічних дій без фактичного постачання покупцю програмної продукції (її копії), то ПДВ за ставкою 20%;

— якщо постачається примірник комп'ютерної програми з наданням (постачанням) ліцензії, яка є переліком умов щодо обмеженого використання такої комп'ютерної програми за її функціональним призначенням та одночасно є складовою постачання самої комп'ютерної програми, то така операція звільняється від ПДВ. При цьому режим звільнення від оподаткування податком застосовується на всіх етапах постачання примірника комп'ютерної програми: від особи, яка її створила, до споживача.

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 16.05.2018 р. №2185/6/99-99-15-03-02-15/IПК

Нова позиція ДПС: якщо плата не роялті, ПДВ-пільга є

I тут раптом з'являється IПК ДПСУ від 26.04.2021 р. №1723/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №31/2021).

Вихідні дані такі: товариство планує укласти з резидентами України (замовниками) договори про надання доступу до програмної продукції у вигляді онлайн-сервісів. Доступ здійснюватиметься за допомогою Iнтернету на сайті товариства за відповідним гіперпосиланням. Скориставшись доступом, замовник матиме можливість використовувати програмну продукцію у вигляді онлайн-сервісів для автоматизації бухгалтерського та податкового обліку.

Умови використання програмної продукції у вигляді онлайн-сервісів обмежені її функціональним призначенням, зокрема:

— доступ до онлайн-сервісів надається замовникові виключно як кінцевому споживачеві;

— замовник не має права надавати доступ до онлайн-сервісів чи будь-яким іншим шляхом надавати право використовувати онлайн-сервіси третім особам;

— період та/або процес роботи замовника в онлайн-сервісі обмежено кількістю осіб, які одночасно здійснюють доступ до онлайн-сервісу, та/або кількістю пристроїв, за допомогою яких можна отримати доступ до онлайн-сервісу, включаючи комп'ютери, мобільні телефони, смартфони;

— замовник має можливість використовувати онлайн-сервіс.

Відповідь податківців приємно дивує, адже жодних «копій програмного продукту» ДПСУ для застосування звільнення від ПДВ не вимагає.

В IПК зазначено: якщо ТОВ надається доступ до програмної продукції у вигляді онлайн-сервісів, скориставшись яким замовник отримує, зокрема, право на використання такої програмної продукції, плата за яке не вважається роялті, то надання товариством такого доступу замовникові розглядається як операція з постачання програмної продукції, яка звільняється від оподаткування ПДВ.

Є ще й УПК

У цій IПК податківці згадують Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. №842 (див. «ДК» №3/2021).

У ній зазначено: якщо під час постачання результатів комп'ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів постачальник передає/надає замовникові майнові права інтелектуальної власності (у тому числі право користування, право відчуження тощо) на такі об'єкти, така операція звільняється від оподаткування ПДВ за п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

I якщо йдеться, наприклад, про платний онлайн-доступ до поштового сервісу чи онлайн-редактора тексту, то ПДВ-пільга є. А от для платного доступу до телевізійної продукції, фільмів, музичних, літературних творів тощо ПДВ-пільги не буде.

Усе ще може змінитися

На сьогодні ДПС зосередилася вже не на результаті у вигляді копії програмної продукції, а на доступі до онлайн-сервісів як процесі, що оплачується «не роялті». I тут ПДВ-пільга сумнівів не викликає.

Що ж буде далі, які висновки будуть наступними? А вони все-таки мають змінитися, адже кількість споживачів онлайн-сервісів (як і кількість таких послуг) стрімко зростає. I попит на використання ПДВ-пільг дуже великий.

Крім того, ми всі знаємо про запровадження ПДВ на електронні послуги нерезидентів в Україні. Чи зможуть вони скористатися ПДВ-пільгами, про які ми говорили в цій статті, питання наразі відкрите та потребує чергових роз'яснень від Мінфіну. Тож питання застосування пільги з доступом до онлайн-сервісів через Iнтернет (нагадуємо, без отримання копії програмного продукту на ґаджетах) наразі має отримати нові висновки та підходи.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру