• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові форми трудових договорів
З 16 липня 2021 року діють форми трудових договорів, які укладаються з працівниками, що працюють удома або дистанційно. Позаяк Мінекономіки затвердило лише форми, без порядку їх укладання, проаналізуємо їх разом та надамо поради роботодавцям щодо їх застосування.

Фінлізинг та оренда: нові зміни до ПКУ
З прийняттям Закону про фінлізинг ПКУ потребував змін щодо суб'єктного складу таких договорів. I ось прийнято Закон №1605, який вніс відповідні зміни до ПКУ. Змінено й інші його норми щодо уточнення різниці між договорами фінлізингу та іншою орендою майна.

Неприбуткові організації
Що таке неприбуткова організація і як отримати неприбутковий статус? Чи можна неприбутковій організації вести підприємницьку діяльність? Чи може неприбуткова організація бути платником ПДВ? Яку звітність складають неприбуткові організації? Про це та багато іншого читайте у статті.

Подання інформації про бенефіціарів
Ажіотаж навколо бенефіціарів та структури власності, інформацію про які слід подати у доволі короткі строки, триває. Мін'юст видав ще одного листа — від 09.07.2021 р. №32032/8.4.4/32-21 (див. «ДК» №30/2021), в якому продовжує надавати поради щодо подання даних про КБВ. Iнформація, наведена в листі, є корисною, проте не обійшлося без казусів.

Що нового у страхуванні сільгосппродукції?
Закон №1601 вніс зміни до низки законів, і насамперед до Закону №4391, стосовно удосконалення правового регулювання страхування сільгосппродукції з держпідтримкою. Розгляньмо, що змінилося.

Платіжні послуги за новим законом
Як повідомляє НБУ, новий Закон про платіжні послуги адаптовано до інновацій на міжнародному ринку фінансових послуг. I хоча він спричинює на сьогодні дуже багато запитань, його впровадження зумовлено новітніми цифровими технологіями, які вже давно увійшли в наше життя без законодавчого підґрунтя.

Через карантин документи слід зберігати довше
Податківці в IПК від 02.07.2021 р. №2606/IПК/99-00-04-03-03-09 (див. «ДК» №30/2021) надали відповідь щодо продовження строків зберігання документів на час карантину та можливості знищення документів у 2021 році за 2018 рік за умови проведення перевірки.

Iнвалід на пів ставки: чи дотримано нормативу?
ВС вважає, що особа з інвалідністю може бути прийнята на 0,5 ставки і це допоможе виконати норматив з працевлаштування таких людей. Але за умови, що така особа прийшла не за скеруванням від центру зайнятості та що решта працівників за штатним розписом працюють на таких самих умовах (тобто на пів ставки).

Під'єднання до комунікацій в обмін на ремонт
Підприємство уклало договір із будівельною організацією, за яким надає організації дозвіл на під'єднання до газової і водопровідної систем, отримуючи натомість ремонт фасаду будівлі, частини дороги, які належать підприємству. Які первинні документи потрібні? Який облік цих операцій?

Експедиторські послуги для нерезидента
Підприємство — резидент України надає експедиторські послуги нерезидентові. Перевізником є резидент (ФОП). Оплата експедиторських послуг і компенсація витрат на перевезення надходить експедиторові в іноземній валюті. В якій валюті має виставляти рахунок перевізник? Який бухоблік у цій ситуації?

Онлайн-сервіс: постачання ПЗ чи роялті?
Висновки ДПСУ поступово змінюються на користь власників вебсайтів із платним доступом до онлайн-сервісів. I довести право на звільнення від ПДВ стає простіше. Спробуймо вивести це з аналізу податкових консультацій.

До змісту номеру