• Посилання скопійовано

Що нового

Держпідтримка страхування сільгосппродукції

! Сільгоспвиробникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 23.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою».

Закон визначає механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування їхньої продукції, вимоги до учасників ринку, яким може надаватися така допомога, об'єкти страхування, страхові продукти, ризики та випадки страхування з державною підтримкою.

Розмір часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам страхових платежів встановлено на рівні до 60%, однак конкретний розмір компенсації визначатиметься з огляду на можливості держбюджету у відповідному порядку використання бюджетних коштів.

Водночас скасовано положення щодо страхування сільгосппродукції через Аграрний страховий пул.

Докладніше див. «ДК» №31/2021.

Закон України від 01.07.2021 р. №1601-IX чинний з 24.07.2021 р.


Строк подання відомостей про кінцевого бенефіціара пропонують подовжити

! Юрособам

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи».

Проєктом пропонується продовжити строк виконання обов'язку щодо повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юрособами, зареєстрованими до набрання чинності Законом про фінмоніторинг, до 11.07.2022 р.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Докладніше див. «ДК» №31/2021.

Проєкт закону України від 17.07.2021 р. №5807


Звіти про закупівлі поза електронною системою належить оприлюднювати

! Учасникам держзакупівель

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 23.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель».

Пункт 3-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі викладено в новій редакції, відповідно до якої на період дії встановленого КМУ карантину дія Закону про публічні закупівлі не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є лікарські засоби, вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров'я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджуються Кабміном.

За результатами такої закупівлі в електронній системі закупівель замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до ст. 10 Закону про публічні закупівлі.

У разі недотримання вимог щодо публікації таких звітів винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.

Установлено, що на період карантину закупівля товарів (крім лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров'я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів) та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснюється в порядку, встановленому Законом про публічні закупівлі для спрощених закупівель.

Закон України від 01.07.2021 р. №1599-IX чинний з 24.07.2021 р.


Гарантію можна надавати в електронному вигляді

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов'язань в електронному вигляді».

Законом встановлено, що СГ може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному вебсайті виробника.

У разі надання гарантійних зобов'язань в електронному вигляді виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному вебсайті виробника в установленому ним порядку.

На прохання споживача реєстрація технічно складних побутових товарів на офіційному вебсайті виробника та оформлення гарантійних зобов'язань в електронному вигляді здійснюються продавцем під час продажу таких товарів.

На вимогу споживача продавець повинен надати експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари (паспорт або будь-який інший документ, що додається до товару) в паперовому вигляді.

Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів визначається КМУ.

Закон України від 01.07.2021 р. №1603-IX чинний з 25.07.2021 р.


До ПКУ внесено зміни стосовно лізингу та оренди

! Учасникам договорів лізингу та оренди

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової, орендної операції».

Згідно із Законом лізингова операція (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) — передача основних засобів у володіння та користування фізичним та/або юридичним особам (лізингоодержувачам) за плату та на визначений строк.

Лізингові операції здійснюються у вигляді оперативного лізингу (оренди), фінансового лізингу, операцій зі зворотного лізингу.

Не вважаються різновидами лізингових операцій:

оренда житла з викупом;

оренда земельних ділянок;

оренда будівель, у тому числі житлових приміщень.

До операцій фінансового лізингу належать лише господарські операції, у яких лізингодавцем є юрособа.

Для договорів лізингу, укладених до набрання чинності цим Законом, його положення застосовуються до тих прав та обов'язків, що виникли після набрання ним чинності.

Докладніше див. «ДК» №31/2021.

Закон України від 01.07.2021 р. №1605-IX чинний з 25.07.2021 р.


Уточнено обов'язки Мінекономіки в інвестиційній сфері

! Iнвесторам

Кабмін вніс зміни до Положення про Міністерство економіки України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. №459. Зокрема, уточнено, що Мінекономіки відповідно до покладених на нього завдань:

здійснює оцінку інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями, підготовку висновків про доцільність реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями та укладення спеціального інвестиційного договору або про недоцільність реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями та відмову в укладенні спеціального інвестиційного договору, а також проєкту рішення про укладення спеціального інвестиційного договору;

веде реєстр інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями;

здійснює контроль та моніторинг виконання спеціальних інвестиційних договорів.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 23.06.2021 р. №738 чинна з 22.07.2021 р.


Зміни в Методрекомендаціях по застосуванню регістрів бухобліку

! Бухгалтерам

Міністерство фінансів внесло зміни до Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 р. №356. Зокрема, уточнено, що:

1) підприємства, які складають фінзвітність за МСФЗ, можуть застосовувати норми цих Методрекомендацій, якщо вони не суперечать МСФЗ;

2) регістри бухобліку можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати реквізити, передбачені Законом про бухоблік. Зокрема, назву форми, найменування підприємства, період реєстрації госпоперацій, одиницю виміру, посади осіб, прізвища і підписи або інші дані, що дають змогу ідентифікувати осіб, які брали участь у їх складанні;

3) регістри бухобліку (журнали, відомості, таблиці аналітичних даних, аркуші-розшифровки тощо) за всіма господарськими операціями заповнюють у гривнях і копійках, а регістри, що, крім того, ведуться окремо за операціями в іноземних валютах, — у відповідних вимірниках іноземної валюти;

4) підприємство з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних може додатково розробляти власні облікові регістри, які мають містити обов'язкові реквізити, визначені Законом про бухоблік та цими Методрекомендаціями, та затверджувати їх у розпорядчому документі про організацію бухобліку. У разі внесення змін до Плану рахунків та Iнструкції №291 підприємство за потреби приводить у відповідність до таких змін свої облікові регістри.

Крім того, у новій редакції викладено:

— журнали з 1 до 7;

— аркуш-розшифровку за дебетом рахунку;

— бухгалтерську довідку до журналу;

— відомість №8 позабалансового обліку;

— головну книгу;

— реєстр депонованої заробітної плати.

Наказ Мінфіну від 21.07.2021 р. №408
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.07.2021 р. офіційно не опублікований


Оновлено Держреєстр РРО

! СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України виклала в новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом ДПСУ від 21.12.2020 р. №744.

У Реєстрі міститься 95 РРО, дозволених до первинної реєстрації, 91 РРО, первинна реєстрація яких заборонена, та 16 РРО, вилучених з Державного реєстру в 2016 — 2021 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Наказ ДПС України від 15.07.2021 р. №698 чинний з 15.07.2021 р.


Нацбанк оновив процентну політику

! Банкам

Нацбанк вніс зміни до Положення про процентну політику Національного банку України, затвердженого постановою НБУ від 21.04.2016 р. №277.

Зокрема, з п. 13 розділу IV вилучено положення, згідно з яким одними з основних операцій НБУ з регулювання ліквідності банків є операції з надання кредитів рефінансування шляхом проведення тендерів з підтримання ліквідності банків строком до 90 днів.

Відповідно, основними операціями НБУ з регулювання ліквідності банків залишилися лише операції з розміщення депозитних сертифікатів шляхом проведення тендерів з розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів.

Постанова Національного банку Українивід 22.07.2021 р. №81 чинна з 23.07.2021 р.


Облікову ставку підвищено до 8%

! СГ

Нацбанк збільшив розмір облікової ставки з 23.07.2021 р. до 8% річних. Як повідомляється, в умовах істотнішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань.

Крім того, вирішено посилити монетарну політику низкою додаткових заходів. Так:

— планове згортання антикризових заходів буде продовжено;

— з 23 липня вартість кредитів рефінансування буде підвищена до рівня «облікова ставка + 1 в. п.» за умови проведення кількісного тендера та не нижче цього рівня — за умови проведення процентного тендера;

— з 1 серпня планові обсяги щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку знизяться з 20 млн дол. США до 5 млн дол. США.

Рішення Національного банку України від 22.07.2021 р. №342-рш чинне з 23.07.2021 р.


Нові форми документів для здешевлення кредитів в АПК

! Сільгоспвиробникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України відповідно до п. 6 — 8 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, затвердженого постановою КМУ від 29.04.2015 р. №300, затвердило форми:

заявки для отримання у 20__ році компенсації за укладеними кредитними договорами;

реєстру компенсаційних виплат позичальникам за фактично сплачені уповноваженому банку відсотки за користування кредитами;

реєстру компенсаційних виплат позичальникам за фактично сплачені уповноваженому банку відсотки за користування кредитами за листопад — грудень минулого року.

Водночас втрачають чинність наказ Мінекономрозвитку від 04.06.2020 р. №1049, яким було затверджено попередні форми, та наказ від 23.03.2021 року №598 — про внесення змін до наказу №1049.

Наказ Мінагрополітики від 01.07.2021 р. №58
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.07.2021 р. офіційно не опублікований


Відкриття митного складу — за оновленим переліком документів

! Митним складам

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Порядку надання складським об'єктам статусу «митний склад» та позбавлення такого статусу, затвердженого наказом Мінфіну від 16.07.2012 р. №835, та Положення про склади тимчасового зберігання, затвердженого наказом Мінфіну від 28.05.2012 р. №613.

Змінами оновлено переліки документів, що додаються до заяви про відкриття митного складу і заяви про надання дозволу на відкриття та експлуатацію складу тимчасового зберігання.

Уточнено також деякі підстави для відмови у наданні дозволу на відкриття та експлуатацію митного складу і дозволу на відкриття та експлуатацію складу тимчасового зберігання.

Наказ Мінфіну від 23.06.2021 р. №367
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 28.07.2021 р. офіційно не опублікований


Підвищення кваліфікації адвокатів: затверджено новий Порядок

! Адвокатам

Рада адвокатів України затвердила в новій редакції Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України.

Дія цього Порядку поширюється на адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність у формах, визначених Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». На адвокатів, право на заняття адвокатською діяльністю яких зупинено, обов'язок щодо підвищення кваліфікації не поширюється. У випадку поновлення адвокатської діяльності, яку було зупинено на рік і більше, адвокат зобов'язаний пройти спеціальні курси підвищення кваліфікації за програмою та у порядку, що розроблені Вищою школою адвокатури НААУ та затверджені Експертною радою з питань акредитації та сертифікації. Адвокат проходить зазначені курси протягом 3 місяців з моменту поновлення права на заняття адвокатською діяльністю.

Попередня редакція Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, затверджена рішенням РАУ від 21.09.2019 р. №111, втратила чинність.

Рішення РАУ від 03.07.2021 р. №63 чинне з 03.07.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру