• Посилання скопійовано

Листи щастя зберігачам пального

Надійшов лист із ДПI щодо незданих декларацій з екоподатку з 01.04.2020 р., бо підприємство має ліцензію на зберігання ПММ. Пишуть, що згідно з пп. 78.1.1 та 78.1.2 ПКУ є підстави для позапланової перевірки та накладення штрафу за ст. 123 ПКУ. Що робити? Які ризики, які штрафи можуть бути накладені, якщо будуть виявлені викиди забруднюючих речовин, що призводять до сплати екоподатку?

Останнім часом податківці почали розсилати підприємствам, які отримали ліцензії на зберігання ПММ, листи щодо потреби сплачувати екоподаток та подавати відповідну декларацію. Та чи є правомірною ця вимога?

Відповідно до пп. 240.1.1 ПКУ, платниками екоподатку, зокрема, є СГ, які у процесі своєї діяльності здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Стаціонарне джерело забруднення — підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднювальних речовин в атмосферу та/або скиди забруднювальних речовин у водні об'єкти (пп. 14.1.230 ПКУ).

Тобто для визначення платника екоподатку має значення не сам факт зберігання пального та отримання відповідної ліцензії, а здійснення викидів у повітря стаціонарними джерелами забруднення.

На нашу думку, вимога податківців щодо подання декларації з екоподатку за зберігання пального є неправомірною, бо неможливо розрахувати ні об'єкта, ні бази оподаткування.

Нагадаємо, що відповідно до Закону №591 починаючи з 18.03.2020 р. до останнього дня місяця, в якому буде завершено дію карантину, штрафні санкції за порушення податкового законодавства, зокрема за неподання декларації з екоподатку, не застосовуються. Дія цього мораторію не поширюється тільки на порушення порядку нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку та рентної плати.

Наразі підприємству потрібно надати відповідь на листа, зазначивши, що пальне зберігається в герметичній ємності, а саме підприємство не має інших стаціонарних джерел забруднення, тому, керуючись п. 49.2 ПКУ, підприємство через відсутність об'єкта оподаткування не має подавати декларацію з екоподатку.

Також для впевненості, чи мусить підприємство все-таки сплачувати екоподаток за ємності для зберігання пального, можна звернутися до органу Міндовкілля (наприклад, до відділу охорони навколишнього середовища при обласних чи райдержадміністраціях), а також до спеціалізованих підприємств з метою проведення інвентаризації викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря.

Iнвентаризація викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами проводиться відповідно до Iнструкції №7, застосування якої є обов'язковим під час проведення інвентаризації викидів забруднювальних речовин виробничими об'єднаннями та промисловими підприємствами, організаціями й установами, які мають викиди забруднювальних речовин в атмосферу.

Нормативна база

  • Закон №591 — Закон України від 13.05.2020 р. №591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Iнструкція №7 — Iнструкція про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 р. №7.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру