• Посилання скопійовано

Суть справи

Відчуження поліпшень орендованого майна
Підприємство здійснило роботи з поліпшення орендованого майна, отриманого в операційну оренду, в тому числі державного і комунального. Згодом орендний договір припиняється і здійснені поліпшення відчужуються на користь орендодавця. Розгляньмо особливості обліку й оподаткування таких операцій.

Трансфертне ціноутворення у світлі Закону №466
Нещодавно видана Мінфіном УПК №266 (див. «ДК» №23/2021) присвячена окремим положенням статті 39 ПКУ, які змінились у 2020 році завдяки Закону №466.

Як повідомляти про зупинення виробництва
Як ми вже писали («ДК» №22/2021), Мінекономіки Наказом №858 затвердило форму повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва. Для чого потрібна ця форма? Хто і куди її подає? Як заповнити цю форму? Відповіді на ці запитання та зразок заповнення форми — далі.

Перехід на е-лікарняні продовжили до 1 вересня
Згідно з оприлюдненим 22 травня проєктом наказу МОЗ, з 1 червня розпочнеться перехідний період для роботи з електронними лікарняними листками, який триватиме до 31 серпня 2021 року. Що це означає?

Помилка в даті ПН/РК — які наслідки?
Верховний Суд вважає, що платник податків може усунути більшість допущених помилок у ПН шляхом складання та реєстрації РК. А помилка у даті ПН не свідчить про виникнення у нього ПЗ з ПДВ на дату помилкової ПН.

Безоплатні роботи від нерезидента
Нерезидент безоплатно виконує для резидента України будівельні роботи на території України. Які особливості оподаткування операцій в межах такого договору?

Підроблений підпис на посадовій інструкції
Працівник заявляє, що посадової інструкції не підписував і взагалі вперше бачить. Роботодавець матиме проблеми, і найменша з них — що до працівника не можуть бути застосовані дисциплінарні стягнення через неналежне ознайомлення з посадовою інструкцією.

Компенсація відпусткових в разі переведення
Підприємство планує перевести працівників до іншого підприємства. Як правильно скласти наказ на переведення, як компенсувати працівникам відпусткові та передати їх на інше підприємства, хто є платником податків з компенсації?

Підтвердження оренди житла у відрядженні
Верховний Суд підкреслив, що ЦКУ дозволяє укладати договори найму житла у спрощеному порядку. А підставою для відшкодування витрат, понесених працівником під час відрядження, є наявність розрахункових документів зі вказаною сумою таких витрат.

Виправлення браку імпортованої продукції
Підприємство імпортувало товар, в якому згодом виявило брак. Постачальник безоплатно надав і підприємство імпортувало запчастини для виправлення браку. Підприємство своїм коштом замінило запчастини. На суму витрат на доправлення запчастин та ремонту товару постачальник виставив кредит-ноту на зменшення заборгованості за поставку товару. Який облік?

Листи щастя зберігачам пального
Надійшов лист із ДПI щодо незданих декларацій з екоподатку з 01.04.2020 р., бо підприємство має ліцензію на зберігання ПММ. Пишуть, що згідно з пп. 78.1.1 та 78.1.2 ПКУ є підстави для позапланової перевірки та накладення штрафу за ст. 123 ПКУ. Що робити? Які ризики, які штрафи можуть бути накладені, якщо будуть виявлені викиди забруднюючих речовин, що призводять до сплати екоподатку?

Щорічна відпустка після декретної
Мінекономіки видало листа від 28.04.2021 р. №4712-06/25508-07 (див. «ДК» №23/2021), у якому нагадало правила надання щорічної оплачуваної відпустки працівникам, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною. А ми розповімо (на прикладі), як таким працівникам порахувати відпусткові.

Сплата податків за філію
В IПК від 30.04.2021 р. №1790/IПК/99-00-04-03-03-06 (див. «ДК» №20/2021) податківці роз'яснили, як сплачувати ПДФО, ВЗ і туристичний збір платникові податків, що не має зареєстрованого відокремленого підрозділу, але має орендоване в іншому місті приміщення і працівників, які працюють у ньому.

При оплаті через Iнтернет потрібен РРО: ВС
Податківці завжди наполягали на тому, що дистанційна оплата за товари за допомогою інтернет-еквайрингу реєструється через РРО — про це вони пишуть в IПК. Проте не всі СГ із цим погоджуються, дехто намагається оскаржувати такі IПК у суді. Одну з таких справ розглянув Верховний Суд і виніс свій вердикт.

До змісту номеру