• Посилання скопійовано

Підроблений підпис на посадовій інструкції

Працівник заявляє, що посадової інструкції не підписував і взагалі вперше бачить. Роботодавець матиме проблеми, і найменша з них — що до працівника не можуть бути застосовані дисциплінарні стягнення через неналежне ознайомлення з посадовою інструкцією.

Посадові інструкції затверджуються наказом (розпорядженням) керівника або уповноваженого ним органу. Після того як посадова інструкція буде затверджена керівником або уповноваженим ним органом, вона обов'язково має бути доведена до відома працівника під підпис.

Посадова інструкція

Посадова інструкція — це первинний кадровий документ, який має юридичну силу та сприяє правовому захисту на підприємстві, в установі, організації.

Посадові інструкції мають відображати повний перелік завдань та обов'язків працівника, його повноважень, відповідальності.

При цьому найменування роботи (професії або посади), яке зазначено в посадовій інструкції працівника, має відповідати штатному розпису, наказу (розпорядженню) про прийняття на роботу та розроблятися на основі Національного класифікатора професій, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327, з урахуванням Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. №336.

Багато роботодавців користуються такою можливістю, щоб доручити працівникові виконання обов'язків, які виходять за межі спеціальності, кваліфікації або посади, для роботи за якими його брали на роботу. Якщо працівник із цим не погодиться і не підпише, виникне трудовий спір. Адже зміна істотних умов праці потребує попередження за 2 місяці (ст. 22 КЗпП).

Проте коли працівник своїм підписом засвідчує факт ознайомлення із зазначеними умовами, це унеможливить спори про зміст трудової функції працівника. Тим більше що посадові інструкції складаються у двох примірниках, один з яких зберігається у відділі кадрів, а другий — у керівників відповідних структурних підрозділів. Працівникові видається під підпис копія посадової інструкції.

У коментованій справі1 невиконання посадових обов'язків призвело до позбавлення працівника щомісячної премії. Ситуація ускладнилася тим, що працівник витребував копію посадової інструкції та не визнав свого підпису про ознайомлення з нею.

1 Постанова ВС від 26.02.2021 р. у справі №264/4512/18.

Чи можна позбавити працівника премії за невиконання локальних актів юрособи?

Працівник працевлаштований на підприємстві на посаді «електромонтер із ремонту та обслуговування електрообладнання 6 розряду».

На підприємстві щодо його посади затверджено посадову інструкцію.

Згодом було видано розпорядження керівництва, яким на певне коло працівників покладено додаткові обов'язки щодо ведення оперативного журналу, до якого потрапив і працівник-електромонтер.

Позаяк працівник відмовився вести такий журнал, керівництво позбавило його 30%-ї виробничої премії.

У відповідному розпорядженні, зокрема, зазначено, що працівник:

— не виконав вимог щодо ведення оперативного журналу;

— під час виконання посадових обов'язків повинен керуватися, виконувати та знати:... згідно з п. 2.1.1 «брати участь у прийомі та здачі зміни» та п. 2.3.1 «виконувати всі розпорядження адміністрації» посадової інструкції, п. 5.2 Правил внутрішнього трудового розпорядку, за якими «працівник зобов'язаний своєчасно та точно виконувати рішення інших керівників».

Але, як виявилося, працівника під час прийняття на роботу не ознайомили з посадовою інструкцією, як того вимагає ст. 29 КЗпП.

Не надано йому й копії посадової інструкції за посадою електромонтера 6-го розряду — копію цього документа він отримав на запит первинної профспілкової організації, членом якої є.

Мало того, працівник вважає, що у листку ознайомлення з посадовою інструкцією його підпис підроблено. Щодо цього він звернувся із заявою до поліції. I в межах відкритого кримінального провадження було проведено судову почеркознавчу експертизу, яка однозначно встановила, що підпис виконано іншою особою (тобто підроблено).

Проте суд першої інстанції наголосив, що навіть за визнання фактичної відсутності посадової інструкції (наявності підробленого підпису) під час прийняття на роботу працівник був ознайомлений з іншими документами, зокрема з:

— умовами праці на підприємстві;

— правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

— даними про наявність на робочому місті небезпечних та шкідливих виробничих факторів, можливих наслідках їх впливу на здоров'я;

— його правами на пільги і компенсації за роботу в таких умовах.

Також працівник успішно пройшов перевірку знань з відповідних норм з охорони праці.

Отже, працівник як електромонтер 6-го розряду повинен знати й дотримуватися нормативних документів, що встановлюють правила технічної та безпечної експлуатації електроустановок, визначають порядок технічного обслуговування і ремонту електроустаткування підприємств гірничо-металургійного комплексу, інших локальних актів, які, зокрема, містять вимоги щодо необхідності ведення оперативного журналу. Навіть за умови що такі вимоги не прописані у посадовій інструкції.

Тому судом першої інстанції у позові працівнику було відмовлено, а розпорядження про позбавлення його 30%-ї виробничої премії визнано цілком законним.

Загалом позиція суду першої інстанції не позбавлена логіки та здорового глузду. Адже працівники мають виконувати вимоги не лише посадової інструкції, а й інших локальних документів по підприємству, які складені та затверджені керівництвом. I саме з усім переліком документів, наведених вище, ст. 29 КЗпП вимагає ознайомити працівника під підпис. А не лише з посадовою інструкцією.

Чи допускаються дисциплінарні стягнення за відсутності посадової інструкції?

Апеляційна інстанція та ВС стали на бік працівника. На їхню думку, роботодавець протиправно позбавив працівника 30%-ї виробничої премії, бо його не було ознайомлено з посадовою інструкцією електромонтера 6-го розряду.

Тобто роботодавець при застосуванні дисциплінарного стягнення не може посилатися на неналежне виконання посадових обов'язків згідно з посадовою інструкцією, з якою працівника на порушення вимог ст. 29 КЗпП ознайомлено не було.

А висновок експерта щодо підробленого підпису працівника на листку ознайомлення з посадовою інструкцією лише додає впевненості та доказової сили словам працівника — і це незалежно від того, ухвалено вирок у кримінальній справі за заявою працівника чи ні.

Висновки

Загалом висновки, які напрошуються за цією судової справою, доволі цікаві та мають цілком практичне застосування:

1) працівник має виконувати свою трудову функцію відповідно до посадових обов'язків, перелік яких деталізовано у посадовій інструкції;

2) з посадовою інструкцією працівника можна ознайомити під його особистий підпис як на самій посадовій інструкції чи на наказі, так і на окремому листку про ознайомлення з посадовою інструкцією (певно, йдеться про загальний листок до наказу по підприємству про затвердження посадових інструкцій, який складається по окремих структурних підрозділах);

3) працівник має право відмовитися виконувати розпорядження керівництва, якщо його не ознайомили з посадовою інструкцією;

4) за відсутності підпису на посадовій інструкції (у т. ч. його підроблення, що підтверджується належними доказами — заявою до Нацполіції та висновком експерта) працівника не може бути притягнуто до жодної дисциплінарної чи іншої відповідальності за неналежне виконання своєї трудової функції.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру