• Посилання скопійовано

Перехід на е-лікарняні продовжили до 1 вересня

Згідно з оприлюдненим 22 травня проєктом наказу МОЗ, з 1 червня розпочнеться перехідний період для роботи з електронними лікарняними листками, який триватиме до 31 серпня 2021 року. Що це означає?

Нагадаємо, що Кабмін постановою від 31.03.2021 р. №323 виклав у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Про те, як це вплине на роботодавців та працівників, ми писали в «ДК» №16/2021.

Проте попри прийняті нормативні акти фактичне запровадження електронних лікарняних раз у раз переноситься. I тепер маємо нові дати.

За словами М. Степанова, впровадження електронних лікарняних розпочнеться з 1 червня 2021 року в пілотному форматі у 200 лікарнях, а в повному обсязі працюватиме з 1 вересня поточного року.

Тим часом МОЗ розробило проєкт наказу, яким планують оновити:

— Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я;

— Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності;

— Iнструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.

Цей наказ МОЗ і передбачає «перехідний» період для запровадження електронних лікарняних.

Зокрема, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я (за умови наявності відповідної технічної можливості) буде обов'язковим:

— з 1 червня 2021 року — на період дії перехідної моделі роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності (у паперовій формі), що триває до 31 серпня 2021 року, для закладів охорони здоров'я, які в установленому порядку під'єднані до електронної системи охорони здоров'я;

— з 1 вересня 2021 року — для всіх закладів охорони здоров'я.

У період дії перехідної моделі роботи у процесі прийняття рішення щодо формування (видачі) документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність, керуються вимогами Iнструкції по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.

Категорія медичних висновків про тимчасову непрацездатність «Вагітність та пологи», передбачена Порядком формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, застосовуватиметься з 1 вересня 2021 року. Тобто на електронні лікарняні для декретниць чекаємо аж восени.

Проте, як і раніше, зазначається, що технічна можливість створювати електронні лікарняні (тобто робити записи у відповідному Реєстрі в електронній системі охорони здоров'я) виникне з дати оприлюднення на вебсайті МОЗ інформації про під'єднання медичних інформаційних систем до центральної бази даних. Тобто, доки МОЗ не повідомить, що всі лікарі вже мають технічну можливість робити такі записи, говорити про точну дату повної заміни паперових лікарняних на електронні зарано.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру