• Посилання скопійовано

Що нового

Діє Закон щодо дерегуляції у сфері земельних відносин

! Суб'єктам земельних відносин

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.05.2021 р. №96 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

Законом, зокрема, визначено, що:

— у прибережних захисних смугах дозволяються реконструкція, реставрація та капітальний ремонт існуючих об'єктів;

— землі територій та об'єктів природно-заповідного фонду використовуються з урахуванням обмежень у їх використанні, визначених відповідно до Закону «Про природно-заповідний фонд України» та положеннями про ці території, об'єкти. Особливий режим охорони, відтворення і використання земель територій та об'єктів природно-заповідного фонду поширюється на всі розташовані в межах таких територій та об'єктів землі та земельні ділянки незалежно від форми власності та цільового призначення;

— будівництво об'єктів житлового, громадського призначення та інших об'єктів, інша господарська діяльність на землях оздоровчого призначення здійснюються виключно за умови дотримання режимів округів і зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони, якщо така діяльність сумісна з охороною природних лікувальних ресурсів і відпочинком населення;

— лінійні об'єкти енергетичної інфраструктури можуть розміщуватися на земельних ділянках усіх категорій земель без зміни їх цільового призначення, у тому числі за договорами сервітуту;

— поділ, об'єднання земельної ділянки, що перебуває у заставі, здійснюються за згодою землекористувача, заставодержателя. Поділ, об'єднання земельної ділянки, що перебуває у користуванні, здійснюються за згодою землекористувача, заставодержателя. Справжність підпису на такій згоді засвідчується нотаріально. Земельні ділянки можуть бути об'єднані, якщо вони мають однакове цільове призначення. У разі поділу земельної ділянки, об'єднання земельних ділянок сформовані земельні ділянки зберігають своє цільове призначення;

— у разі переходу права власності на об'єкт нафтогазовидобування, об'єкт трубопровідного транспорту, об'єкт енергетики, передачі електричної енергії, для розміщення якого встановлений земельний сервітут, право земельного сервітуту (права та обов'язки особи, на користь якої встановлений земельний сервітут) переходить до нового власника такого об'єкта на тих самих умовах. У такому разі волевиявлення землевласника (землекористувача) та внесення змін до договору про встановлення земельного сервітуту не вимагаються. Документи, що підтверджують набуття права власності на об'єкт, для розміщення якого встановлений земельний сервітут, є підставою для державної реєстрації переходу права земельного сервітуту;

— земельна ділянка, що перебуває в оренді, не може бути передана її власником іншій особі на праві емфітевзису, суперфіцію;

— особа, яка використовує земельну ділянку на праві емфітевзису, має право володіти та користуватися земельною ділянкою в повному обсязі відповідно до договору. Особа, яка використовує земельну ділянку на праві емфітевзису, може передавати її в оренду на строк, що не перевищує строк договору емфітевзису;

— дія Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» поширюється на відносини, пов'язані зі здійсненням державного контролю за використанням та охороною земель.

Закон України від 28.04.2021 р. №1423-IX чинний з 27.05.2021 р.


ФОПи зможуть надавати готельні послуги

! ФОПам, готелям

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг». Метою прийняття закону було створення сприятливих умов для розвитку готельної інфраструктури в Україні та, як наслідок, збільшення популярності внутрішнього туризму.

Найпомітнішим нововведенням закону є те, що надавати готельні послуги зможуть фізичні особи — підприємці.

Ще одна важлива зміна — те, що подавати заяву про встановлення об'єктам туристичної інфраструктури відповідної категорії зможуть не лише власники, а й користувачі таких об'єктів (ідеться про готелі та інші об'єкти, призначені для надання послуг з розміщення людей, заклади харчування, курортні заклади тощо).

Категорії готелям встановлює Державне агентство України з туризму та курортів (Держтуризмкурорт України) строком на п'ять років. Види готелів визначає Кабінет Міністрів України.

Закон України від 29.04.2021 р. №1441-IX
набирає чинності 01.01.2023 р. та вводиться в дію з 01.04.2023 р.


Затверджено порядок накладення штрафів за порушення валютного законодавства

! Юрособам

Кабмін затвердив Порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства.

Цей Порядок визначає механізм застосування ДПС та її територіальними органами (податковими органами) заходів впливу у вигляді штрафних санкцій за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів) та встановлює розмір штрафних санкцій.

Дія Порядку поширюється на юросіб (крім уповноважених установ), які порушили вимоги валютного законодавства.

Податкові органи застосовують до юросіб (крім уповноважених установ) заходи впливу у вигляді штрафних санкцій за кожний вид порушення вимог валютного законодавства, встановлених Законом про валюту та/або визначених нормативно-правовими актами НБУ, які прийняті відповідно до Закону, зокрема у Положенні про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, а саме з питань проведення розрахунків на території України; проведення розрахунків за валютними операціями; торгівлі валютними цінностями та транскордонного переказу валютних цінностей; здійснення окремих операцій в іноземній валюті; здійснення валютних операцій в умовах запроваджених заходів захисту.

Податкові органи за допущення вищезазначених порушень застосовують до юросіб (крім уповноважених установ) штрафні санкції у розмірі 25% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у гривні за офіційним курсом НБУ, встановленим на день здійснення такої операції, за кожен випадок порушення, встановленого в результаті перевірки.

Ті самі дії, вчинені повторно юрособою (крім уповноважених установ), до якої протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу (штрафної санкції) у розмірі 50% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у гривні за офіційним курсом НБУ, встановленим на день здійснення такої операції, за кожен випадок порушення, встановленого в результаті перевірки.

Податкові органи застосовують до юросіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства заходи впливу у вигляді штрафних санкцій протягом 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через 3 роки з дня його вчинення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.05.2021 р. №524 чинна з 29.05.2021 р.


Змінено порядок держреєстрації транспортних засобів та торгівлі ними

! Власникам ТЗ

Кабмін вніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 р. №1388.

Порядок доповнено нормою, відповідно до якої не допускається державна реєстрація транспортних засобів, придбаних з порушенням вимог абз. 2 п. 8, п. 11, 16, абз. 2 п. 17, п. 18, абз. 2 п. 33, п. 44, 48, 49 Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери.

Крім цього, внесено зміни до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затвердженого постановою КМУ від 11.11.2009 р. №1200.

Зокрема, уточнено, що на продані ТЗ, що перебували в користуванні і підлягають першій державній реєстрації в Україні, та їх складові частини, що мають ідентифікаційні номери, суб'єкти господарювання, взяті на облік у ГСЦ МВС, видають покупцеві примірник договору купівлі-продажу ТЗ, підписаного уповноваженою особою СГ і скріпленого печаткою (за її наявності), акт огляду реалізованого ТЗ, акт технічного стану ТЗ або його складової частини, що має ідентифікаційний номер, сертифікат відповідності, розрахунковий документ, який засвідчує факт купівлі ТЗ, та копію митної декларації. Якщо митне оформлення ТЗ, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, здійснювалося за електронною МД, СГ вносить відомості про електронну МД до акта огляду реалізованого ТЗ.

У разі продажу ТЗ та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, філією СГ або уповноваженим дилером, крім акта приймання-передачі підприємства-виробника, покупцеві видається акт приймання-передачі, що укладається між СГ (його філією) та уповноваженим дилером (додаток 2).

Також визначено, що на продані нові ТЗ, що підлягають першій держреєстрації в Україні, та їх складові частини, що мають ідентифікаційні номери, суб'єкти господарювання, взяті на облік у ГСЦ МВС, видають покупцеві примірник договору купівлі-продажу ТЗ, підписаного уповноваженою особою СГ і скріпленого печаткою (за її наявності), сертифікат відповідності, виданий згідно з порядком затвердження конструкції ТЗ, їх частин та обладнання, акт огляду реалізованого ТЗ, сервісну книжку, експлуатаційну документацію, розрахунковий документ, який засвідчує факт купівлі, акт приймання-передачі ТЗ від виробника (додаток 6), а в разі продажу ТЗ та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, філією СГ або його уповноваженим дилером — акт приймання-передачі ТЗ або його складових частин, що мають ідентифікаційні номери, який укладається між СГ (його філією) та уповноваженим дилером (додаток 2).

Постанова КМУ від 26.05.2021 р. №536
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 02.06.2021 р. офіційно не опублікована


МВС контролює дотримання ліцензійних умов

! СГ

Кабмін вніс зміни до Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженого постановою КМУ від 28.10.2015 р. №878.

Для СГ важливою є зміна, згідно з якою МВС здійснює контроль за дотриманням суб'єктами господарювання відповідних ліцензійних умов.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.05.2021 р. №534 чинна з 29.05.2021 р.


Змінено порядок виконання банками розрахункових документів стягувачів

! Банкам, стягувачам

Нацбанк затвердив зміни до Iнструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.2004 р. №22.

Змінами передбачено встановлення нового порядку виконання банками розрахункових документів стягувачів, зокрема з огляду на новий Закон про фінмоніторинг.

Постанова Національного банку Українивід 25.05.2021 р. №44 чинна з 28.05.2021 р.


Затверджено вимоги до ТЕО інвестпроєкту зі значними інвестиціями

! Iнвесторам

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» Кабмін затвердив вимоги до техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.

ТЕО інвестпроєкту зі значними інвестиціями подається заявником до Мінекономіки українською мовою в одному примірнику у паперовій формі, а також в електронній формі у форматі PDF або в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (у разі технічної можливості). ТЕО прошнуровується, засвідчується підписом уповноваженої особи заявника та скріплюється печаткою (за наявності). Кожна сторінка ТЕО нумерується.

Невід'ємною частиною ТЕО є фінансова модель інвестпроєкту зі значними інвестиціями, яка подається в електронній формі у форматі XLS(X) з урахуванням п. 6 і 7 цих вимог. Методрекомендації щодо підготовки фінансової моделі проєкту зі значними інвестиціями затверджує Мінекономіки.

Відповідальність за достовірність інформації, наведеної в ТЕО, несе заявник.

Iнформація, зазначена в ТЕО, повинна відповідати положенням проєкту спеціального інвестиційного договору, який подається заявником до Мінекономіки разом з ТЕО згідно із ст. 7 Закону.

Заявник має право визначити інформацію, що міститься в ТЕО, конфіденційною відповідно до положень законодавства України про інформацію.

У разі визначення заявником інформації, що міститься в ТЕО, конфіденційною заявник у заявці надає згоду на поширення такої інформації в рамках проведення оцінки проєкту зі значними інвестиціями відповідно до ст. 8 Закону.

Конфіденційною не може бути визначена інформація про найменування особи заявника, назву проєкту зі значними інвестиціями, розмір інвестицій за проєктом, загальний обсяг та форму держпідтримки для реалізації проєкту.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 р. №515 чинна з 27.05.2021 р.


Зміни в Порядку державного експортного контролю за проведенням переговорів

! Експортерам

Кабмін вніс зміни до Порядку державного експортного контролю за проведенням переговорів, пов'язаних з укладенням зовнішньоекономічних договорів (контрактів) щодо здійснення експорту товарів, затвердженого постановою КМУ від 06.06.2012 р. №500.

Уточнено, що цей Порядок визначає процедуру здійснення державного експортного контролю за проведенням суб'єктами господарювання, які зареєстровані Держекспортконтролем як суб'єкти здійснення міжнародних передач товарів (далі — суб'єкти господарювання), з іноземними суб'єктами господарської або іншої діяльності (далі — іноземні суб'єкти) переговорів, пов'язаних з укладенням зовнішньоекономічних договорів (контрактів) щодо здійснення експорту товарів військового призначення, подвійного використання та інших товарів, які не внесені до списків товарів, що підлягають державному експортному контролю та щодо яких відповідно до законодавства застосовується процедура державного експортного контролю, до іноземних держав, щодо яких виходячи з міжнародних зобов'язань України встановлено часткове ембарго на експорт таких товарів.

До таких іноземних держав віднесено держави, щодо яких застосовано санкції відповідно до ст. 5 Закону «Про санкції».

Також уточнено перелік зобов'язань іноземного суб'єкта, які рекомендується включати суб'єктам господарювання до ЗЕД-договорів (контрактів) щодо здійснення експорту товарів під час їх укладання.

Постанова КМУ від 17.05.2021 р. №482 набирає чинності 20.06.2021 р.


Зміни в методиці розрахунку завданих природі збитків

! СГ

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило зміни до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, затвердженої наказом Мінприроди від 20.07.2009 р. №389.

Зокрема, Методику доповнено положеннями, згідно з якими факт усунення порушення може бути підтверджений:

отриманням дозволу на спеціальне водокористування та дотриманням його умов;

отриманням спеціального дозволу на користування надрами (підземні води);

даними інструментально-лабораторних вимірювань центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, його територіальними та міжрегіональними територіальними органами;

даними первинного обліку водокористування;

документами, що підтверджують виведення з експлуатації устаткування, від якого було зафіксовано наднормативні скиди забруднюючих речовин у водний об'єкт зі зворотними водами.

Наказ Міндовкілля від 16.02.2021 р. №119
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 02.06.2021 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру