• Посилання скопійовано

Компенсація відпусткових в разі переведення

Підприємство планує перевести працівників до іншого підприємства. Як правильно скласти наказ на переведення, як компенсувати працівникам відпусткові та передати їх на інше підприємства, хто є платником податків з компенсації?

Відповідно до ст. 32 КЗпП переведення працівника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію допускається тільки за згодою працівника.

Отже, відповідно до п. 5 ст. 36 КЗпП переведення працівника за його згодою на інше підприємство є підставою для припинення трудового договору. А ініціатором переведення може бути як сам працівник, так і роботодавець.

Документальне оформлення переведення

Для припинення трудового договору в порядку переведення працівника роботодавець, до якого переводиться працівник, повинен подати лист-запит тому роботодавцю, в якого працює працівник, із проханням звільнити його з роботи на підставі переведення згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП. Таким чином, на новій роботі працівник укладає новий трудовий договір.

У листі-запиті зазначається строк, в який просять звільнити працівника. Це підтверджуватиме зобов'язання про прийняття на роботу в порядку переведення у зазначений у документі термін. Відсутність у листі-запиті строку звільнення може призвести до виникнення трудових спорів. Лист-запит, як правило, видається працівникові або надсилається іншому роботодавцю поштою.

У разі згоди роботодавця, у якого працює працівник, на припинення з ним трудового договору на підставі переведення, працівникові необхідно подати заяву про звільнення з роботи. Прийняття на іншу роботу здійснюється теж на підставі заяви працівника, але вже з проханням прийняти на роботу в порядку переведення.

Припинення трудового договору і прийняття на роботу працівників оформляють договором. Тому в разі припинення трудових відносин із працівником буде розірвання трудового договору на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП.

Крім того, підприємство має видати наказ про звільнення працівників згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП та обов'язково ознайомити з ним працівників під підпис. Тобто наказ про звільнення працівника має містити таке формулювання «…звільнити «___»________ 20__ р. у зв'язку з переведенням, за згодою працівника, на ……. (вказується назва підприємства), за п. 5 ст. 36 КЗпП України». Підставою для наказу є заява працівника (від якої дати) та лист-клопотання керівника «нового» підприємства (номер, від).

Відповідно до ч. 2 ст. 47 КЗпП на вимогу працівника видається копія наказу про звільнення.

Отже, для переведення працівника на роботу до іншого роботодавця потрібні згода працівника та погодження між роботодавцями. У разі відсутності зазначених умов переведення до іншого роботодавця не зможе відбутися. Тому, навіть якщо працівник подав заяву з проханням про звільнення з роботи в порядку переведення, але при цьому немає погодження роботодавців, оформляти таке звільнення як переведення не можна.

Звертаємо увагу: якщо працівник звільнений на підставі переведення до конкретного роботодавця, то влаштуватися на інше робоче місце, не зазначене в наказі про звільнення, він не зможе.

У трудовій книжці працівника запис про звільнення з роботи в порядку переведення має чітко відповідати тексту наказу, тобто роблять запис: «Звільнений у зв'язку з переведенням на роботу на (вказується підприємство), п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП України».

Крім того, згідно з ч. 3 ст. 26 КЗпП у разі переведення на роботу до іншого роботодавця випробний термін працівникам не встановлюється.

Про надання компенсацій за невикористану працівником відпустку

Статтею 83 Кодексу законів про працю України — «Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки» зазначено, в яких випадках працівникові надається компенсація за невикористані ним відпустки.

Тільки у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства відповідної групи.

За бажанням працівника можлива оплата частини щорічної відпустки грошовою компенсацією, але за умови, що тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути коротшою 24 календарних днів.

У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, установи, організації, куди перейшов на роботу працівник.

Особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Управління Держпраці у Чернівецькій області

Переведення і відпустка

Статтею 81 КЗпП врегульовано питання щодо права працівників на щорічну відпустку у разі переведення на інше місце роботи. Відповідно до цієї статті, за бажанням працівників, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку й не одержали за неї грошової компенсації, щорічна відпустка повної тривалості надається до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення.

Так, у ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки сказано, що в разі звільнення працівника йому виплачують грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи.

У разі переведення на роботу на інше підприємство працівник має право на отримання грошової компенсації за невикористані дні щорічних відпусток або така грошова компенсація за його бажанням (та за його заявою) може бути перерахована на рахунок підприємства, на яке переводиться працівник (ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки).

Зокрема, підприємство, що нараховує й перераховує грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку, є страхувальником, який зобов'язаний нарахувати, утримати та сплатити ЄСВ і відобразити нарахування у звітності (ст. 116 КЗпП). Крім того, обов'язок зі сплати ПДФО та ВЗ також покладається на роботодавця, який нараховує компенсацію. Моментом виплати такого доходу вважатиметься дата перерахування коштів новому роботодавцю, отже, згідно з пп. 168.1.2 ПКУ податок слід перерахувати до бюджету того самого дня. Також такий роботодавець відображає суму грошової компенсації за невикористану відпустку в додатку №4ДФ квартальної зарплатної звітності у складі заробітної плати з кодом ознаки доходу «101», а в додатку 1 — суму компенсації та нараховану суму ЄСВ за кодом категорії 1 (або 2 для особи з інвалідністю). Компенсацію відображають в одному рядку із заробітною платою.

Бухгалтерський облік

У бухобліку така операція відображається таким чином:

1) Д-т 471 К-т 661 — нараховано компенсацію за невикористану відпустку;

2) Д-т 471 К-т 651 — нараховано ЄСВ на суму компенсації за невикористану відпустку;

3) Д-т 661 К-т 641/ПДФО — утримано ПДФО зі суми компенсації;

4) Д-т 661 К-т 642 — утримано ВЗ зі суми компенсації;

5) Д-т 651 К-т 311 — перераховано ЄСВ на небюджетний рахунок;

6) Д-т 641/ПДФО К-т 311 — перераховано ПДФО до бюджету;

7) Д-т 642 К-т 311 — перераховано ВЗ до бюджету;

8) Д-т 377 К-т 311 — перераховано новому роботодавцеві суму грошової компенсації за заявою працівника;

9) Д-т 661 К-т 377 — проведено взаємозалік розрахунків.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру