• Посилання скопійовано

Де вигідніше купити вантажівку?

Компанія є платником ПДВ, у зв'язку з чим керівник думає, де краще купити вантажний автомобіль: в автосалоні чи у фізособи? Які податкові наслідки після придбання авто? Чи сплачуються транспортний податок та пенсійний збір?

Придбання вантажного автомобіля у фізособи

У п. 173.1 ПКУ сказано, що дохід платника від продажу об'єкта рухомого майна оподатковується за ставкою, визначеною в п. 167.2 ПКУ (5%). Проте дохід має визначатися виходячи з договірної ціни, але не нижче від оціночної вартості.

Отже, для того щоб застосувати ставку ПДФО 5%, потрібно провести оцінку автомобіля. Якщо договірна ціна буде нижчою за оціночну, об'єкт оподаткування ПДФО визначається в розмірі оціночної вартості. Якщо оцінку не робити, ПДФО доведеться утримувати за загальною ставкою п. 167.1 ПКУ — 18% (див., приміром, IПК ДПСУ від 04.03.2021 р. №815/IПК/99-00-04-03-03-06). Це вже інший дохід, ознака якого «127», а не «105», як при продажу рухомого майна за ст. 173 ПКУ.

З доходу за проданий автомобіль утримується і ВЗ у розмірі 1,5%.

Виплачений фізособі дохід слід показати в додатку №4ДФ з ознакою доходу «105».

Iнших податків у разі придбання вантажного автомобіля у фізособи не сплачують.

Придбання вантажного автомобіля у юрособи

Якщо продавець автомобіля є платником ПДВ, на операцію постачання автомобіля нараховується ПЗ з ПДВ, складається ПН, яка реєструється в ЄРПН. Якщо покупець є платником ПДВ, він має право відобразити ПК на підставі ПН, зареєстрованої в ЄРПН.

Якщо покупець не є платником ПДВ, вартість ПДВ у сумі продажу включається до первісної вартості автомобіля. Iнших податків у разі придбання вантажного автомобіля у юрособи покупець не сплачує.

Iнші особливості, незалежно від особи продавця

Транспортний податок

Платниками цього податку є власники легкових автомобілів (див. п. 267.1 ПКУ). Таким чином, за придбаний вантажний автомобіль транспортний податок не сплачують.

Пенсійний збір

Платниками цього збору є підприємства, ФОПи, які набувають права власності на легкові автомобілі, що підлягають першій держреєстрації в Україні органами МВС (див. п. 7 ст. 1 Закону №4001).

Отже, за придбаний вантажний автомобіль пенсійний збір не сплачують.

Подання форми №20-ОПП

Протягом 10 робочих днів після придбання автомобіля інформацію про нього слід подати до податкової за основним місцем обліку — у вигляді повідомлення за формою №20-ОПП (див. п. 8.1 — 8.8 Порядку №15882).

1 Закон від 26.06.1997 р. №400 «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

2 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Зарахування автомобіля на баланс

Придбаний автомобіль зараховують на баланс до складу ОЗ у загальному порядку, незалежно від того, у кого він придбаний. Звісно, за умови що він використовуватиметься у госпдіяльності за призначенням — для вантажних перевезень, надання в оренду тощо.

Амортизацію нараховують у загальному порядку.

То де вигідніше: в автосалоні чи у фізособи?

З погляду оподаткування, за умови що ціна однакова, вигідніше купувати в автосалоні. Адже з доходу, виплаченого фізособі, потрібно утримати податки (ПДФО і ВЗ), які перераховують до бюджету.

Придбаваючи у юрособи, яка є платником ПДВ, покупець — платник ПДВ має право відобразити ПК, зменшивши таким чином власні ПЗ до сплати.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру