• Посилання скопійовано

Суть справи

Відпусткові-2021: алгоритм розрахунку
Сезон відпусток уже розпочато! Тож у бухгалтерів додалося роботи. Розглянемо, як визначати розрахунковий період. Якими бувають розрахункові періоди. Як правильно враховувати до розрахунку виплати, в тому числі річну винагороду за підсумками роботи за рік. Що робити, якщо працівник відмовляється ходити у відпустку.

Посередницькі договори у платників ЄП
Платник ЄП (як ФОП, так і юрособа) груп 1 — 3 отримує доходи в межах посередницьких договорів. Які особливості оподаткування таких операцій?

Як платити аванс працівникам
Відоме всім роботодавцям правило дворазової (як мінімум!) виплати зарплати працівникам іноді буває виконати дуже непросто. У яких випадках цим правилом можна нехтувати і що буде за його порушення?

Мінфін взявся за П(С)БО: що зміниться?
Чергові зміни від Мінфіну очікують на П(С)БО та інші нормативні акти, що стосуються бухгалтерського обліку. Зміни невеликі, та з ними однаково варто ознайомитися.

Облік продажу сертифікатів на товар
Підприємство оптової торгівлі продає сертифікати (пластикові картки) з різним номіналом зі знижкою 10%. Надалі покупці сертифікатів продають чи дарують їх іншим особам. А вже ці останні звертаються до підприємства для обміну сертифікатів на товар. Як підприємству обліковувати ці операції?

Солдат у роботодавця: що треба знати?
Коли виплачувати середню зарплату мобілізованому працівникові: раз на місяць чи двічі? Чи отримає допомогу по вагітності та пологах працівниця, яка служить за контрактом? Як рахувати середню зарплату працівникові, якого призвано повторно? Розгляньмо, як відповідають на ці запитання Мінекономіки та ФСС.

Розрахунки готівкою при продажу авто
Юрособа на загальній системі оподаткування продає автомобіль фізособі за суму 125 тис. грн. Чи може юрособа прийняти до каси від фізособи кошти (по 50 тис. грн на день)? Чи обов'язково при цьому застосовувати РРО?

Що платить орендар ОСББ?
Укладаючи договір оренди на частину житлового будинку з ОСББ, орендар має сплачувати орендну плату. Чи фінансуватиме орендар ще й ремонти такого приміщення, визначається договором оренди. I, звісно ж, платити внески до ОСББ такий орендар не повинен.

Де вигідніше купити вантажівку?
Компанія є платником ПДВ, у зв'язку з чим керівник думає, де краще купити вантажний автомобіль: в автосалоні чи у фізособи? Які податкові наслідки після придбання авто? Чи сплачуються транспортний податок та пенсійний збір?

Відповідальність за переплату податків
За розпорядженням директора ТОВ помилково перераховувало до бюджету зайву суму податку. У підсумку засновники пред'явили керівникові претензії на суму майже 1,5 млн грн. ВС зменшив суму позову у 10 разів. Але чому він взагалі вважає, що є збитки?

Чи нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість поліпшень?
Податківці в IПК ДПС від 24.03.2021 р. №1175/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №21/2021) розповіли, чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість поліпшень у разі розірвання договору оренди та укладання нового між тими самими орендарем та орендодавцем.

Неатестація робочих місць не позбавляє пільгової пенсії
Якщо працівник працював на роботах зі шкідливим умовами праці (Список №2) і роботодавець вчасно не провів атестацію, працівник у будь-якому разі має право на пільгову пенсію — такий висновок зробила Велика палата ВС у постанові від 19.02.2020 р. у справі №520/15025/16-а.

До змісту номеру