• Посилання скопійовано

Мінфін взявся за П(С)БО: що зміниться?

Чергові зміни від Мінфіну очікують на П(С)БО та інші нормативні акти, що стосуються бухгалтерського обліку. Зміни невеликі, та з ними однаково варто ознайомитися.

12 травня 2021 року Мінфін на своєму вебсайті розмістив проєкт наказу, який передбачає зміни до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку. Зокрема, йдеться про П(С)БО та Положення №881.

Відразу зауважимо, що зміни покликані привести зазначені акти у відповідність до актуального законодавства. Тобто насправді нового в них буде мало. Але у підсумку ці підзаконні нормативні акти більше не суперечитимуть законам, для виконання яких вони були створені.

Так, проєктом наказу передбачається:

— зміна назви «Положення (стандарти) бухгалтерського обліку» (П(С)БО) на «Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку» (НП(С)БО). Тому в додатках 1 та 2 до НП(С)БО 1 (тобто в Балансі та в Звіті про фінрезультати) слово «положеннями» доповнять словом «національними»;

— заміна в Iнструкції про застосування плану рахунків назви рахунку 715 з «Одержані штрафи» на просто «Штрафи»;

— заміна терміна «цілісний майновий комплекс» на «єдиний майновий комплекс». Така заміна відбудеться, зокрема, в П(С)БО 6, 14, 32, у формі №6 «Примітки до річної фінансової звітності» та в Iнструкції №2912;

— щодо реквізиту «одиниця виміру господарської операції», який передбачено п. 2.4 глави 2 Положення №88, буде зазначено, що такий реквізит має бути у грошовому та по змозі у натуральних вимірниках (замість «у натуральному та/або вартісному виразі»).

1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.1995 р. №88.

2 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 р. №291.

Щодо останнього, то зміна досить цікава. На перший погляд здається, що не змінюється нічого. Проте насправді, якщо читати буквально, це не так:

— нині натуральний і вартісний вираз одиниці виміру мають рівні права і зазначати їх у подвійному вигляді (і в грошових одиницях, і в натуральних) не обов'язково;

— після змін вартісний (грошовий) вираз набуває пріоритету. А натуральний вираз стає необов'язковим і зазначатиметься по змозі. Проте, якщо така можливість є, то виходить, що зазначати треба обидва вирази (через «та», а не «та/або»).

Але сподіваємося, що в остаточній версії «або» все ж таки з'явиться.

Крім того, з п. 1 розділу IV НП(С)БО 1 вилучається другий абзац. Згідно з ним МСФЗ для малих і середніх підприємств можуть застосовувати підприємства, які зобов'язані застосовувати МСФЗ відповідно до законодавства, а також ті підприємства, які прийняли таке рішення самостійно.

Застосування МСФЗ для малих і середніх підприємств не допускається підприємствами, на які не поширюється сфера його застосування. Підприємства, які для складання фінансової звітності застосовують МСФЗ для малих і середніх підприємств, використовують форми звітів, затверджені цим Національним положенням (стандартом).

А ще в НП(С)БО 25:

— відбудеться уточнення, що другий абзац п. 2.3 розділу III (де наводяться складові собівартості) поширюється не лише на товари, а й на власну продукцію;

— рядок «Разом витрати (2050 + 2165)» форми №2-мс буде викладено у такій редакції:

Разом витрати (2050 + 2165)
2285
( )
( )

Зміни наберуть чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування цього наказу.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру