• Посилання скопійовано

Що нового

Дію експортного мита на брухт чорних металів продовжено на 5 років

! Експортерам брухту

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.05.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку».

Законом продовжено на п'ять років — до 15 вересня 2026 року термін дії ставки вивізного (експортного) мита 58 євро за тонну на відходи та брухт чорних металів.

Як повідомляється, цим створюються умови для недопущення дефіциту брухту чорних металів в Україні, що сприятиме безперебійній роботі вітчизняної металургійної промисловості, збереженню робочих місць та збільшенню податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Закон України від 27.04.2021 р. №1419-IX чинний з 19.05.2021 р.


Діє Закон щодо сертифікації оператора системи передачі електроенергії

! Електроенергетикам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.05.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі».

Закон вносить зміни до ГКУ, законів «Про управління об'єктами державної власності», «Про Кабінет Міністрів України», «Про ринок електричної енергії» (більша частина змін), «Про валюту і валютні операції» і відтерміновує набрання чинності статтями 5 «Заміна сторони у зобов'язанні (відступлення права вимоги)» і 6 «Особливості проведення списання заборгованості державного підприємства «Енергоринок» Закону «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» з 01.07.2021 р. на 01.01.2024 р.

Закон забезпечує можливість сертифікації оператора системи передачі електричної енергії за моделлю відокремлення ISO. Відповідно, Законом визначено особливі вимоги про відокремлення і незалежність оператора системи передачі (модель відокремлення ISO), обов'язки оператора системи передачі та власника системи передачі відповідно до моделі відокремлення ISO, а також вимоги щодо незалежності власника системи передачі.

Закон України від 15.04.2021 р. №1396-IX чинний з 15.05.2021 р.


Набрали чинності закони щодо пільгового розмитнення «євроблях»

! Автовласникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.05.2021 р. наступного дня набрали чинності закони «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов'язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби» та «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України».

Законами встановлено застосування пільгових ставок ПДВ та акцизного податку до вживаних автомобілів з європейською реєстрацією, старших за 5 років, які були ввезені на територію Україні до кінця 2020 року.

Сума акцизного податку залежатиме від віку автомобіля, об'єму та типу двигуна й не залежатиме від його вартості.

Базова ставка коливатиметься від 0 до 150 євро.

Такі автомобілі тимчасово звільняються від оподаткування ввізним митом.

За пільговим механізмом може бути розмитнений один автомобіль однієї категорії одного власника.

На пільгове митне оформлення дається 180 днів з моменту набрання чинності законами. Учасники АТО/ООС матимуть змогу скористатися пільговим розмитненням протягом 270 днів.

Під дію цих законів не підпадають ТЗ, які не відповідають екологічним нормам «Євро-2» і вище, походять з держави-окупанта (держави-агресора) або ввезені з тимчасово окупованої території України.

Закони України від 15.04.2021 р. №1402-IX, №1403-IX
чинні з 15.05.2021 р. та вводяться в дію з 15.06.2021 р.


Зміни в правилах призначення та виплати житлових субсидій

! Громадянам

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.1995 р. №848.

Фінансування та виплата житлових субсидій, призначених у грошовій безготівковій формі до 01.05.2021 р., проводяться згідно з попередньою редакцією Положення.

У травні 2021 р. субсидія призначається лише після подання нових заяв про призначення та надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати.

Протягом травня — вересня 2021 р. документи, необхідні для призначення житлової субсидії, приймаються від громадян у порядку, визначеному п. 9 Положення про порядок призначення житлових субсидій, а структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій — також у паперовому вигляді.

Житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням у травні — вересні 2021 р., призначається починаючи з травня 2021 року.

З'явились і нові підстави для відмови у субсидії.

Невеликі зміни внесено до Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого постановою КМУ від 29.01.2003 р. №117, Постанови КМУ від 06.08.2014 р. №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 р. №373, Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім'ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою КМУ від 22.07.2020 р. №632.

Постанова застосовується з 01.05.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 р. №420 чинна з 30.04.2021 р.


Зміни в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги

! Благодійникам

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 09.10.2020 р. №927 «Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги», а також до Положення про автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги, затвердженого зазначеною постановою.

Постановою конкретизовано питання включення юросіб до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги, яке відбувається одночасно з визнанням гуманітарною допомогою вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг.

Розширено перелік підстав для вилучення юридичних осіб з Єдиного реєстру — новою підставою стало неподання звітів про розподіл та використання гуманітарної допомоги.

Деталізований склад вантажу (товарів) тепер можна зазначати не тільки за даними ДК 021:2015, а й за УКТ ЗЕД.

Набрання чинності Постановою №927 перенесено «заднім числом» з 01.12.2020 р. (тобто вона вже 5,5 місяця була чинною) на 01.09.2021 р., а її пунктами 2 і 3 — так само «заднім числом» з 01.01.2021 р. на 01.10.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.05.2021 р. №460 чинна з 18.05.2021 р.


Зміни в порядку функціонування Е-кабінету

! Платникам податків

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Порядку функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Мінфіну від 14.07.2017 р. №637.

Порядок №637 доповнено пунктами щодо листування контролюючих органів через Електронний кабінет з платниками податків, які:

— подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в Електронному кабінеті;

— подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет.

Установлено, що платник податків один раз протягом року може надіслати ДПС через Е-кабінет заяву про відмову отримувати документи через Електронний кабінет за формою, затвердженою як новий додаток 4 до Порядку №637.

Датою завершення листування платника податків через Електронний кабінет є дата, зазначена у квитанції про доставку контролюючому органу заяви про відмову отримувати документ через Електронний кабінет.

Повідомлення про виявлені технічні та/або методологічні помилки чи технічний збій в роботі Електронного кабінету із зазначенням дати та часу їх початку та повідомлення про їх усунення із зазначенням дати та часу їх завершення розміщуються на офіційному вебпорталі ДПС.

Наказ Мінфіну від 18.03.2021 р. №159
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.05.2021 р. офіційно не опублікований


Затверджено наказ щодо спеціальних транзитних спрощень

! Перевізникам, експортерам

Для повноцінного функціонування механізму фінансового гарантування у режимі спільного транзиту та спеціальних транзитних спрощень Мінфін видав наказ «Про деякі питання забезпечення сплати митного боргу в режимі спільного транзиту».

Наказом затверджується порядок забезпечення сплати митного боргу в режимі спільного транзиту із застосуванням електронної системи управління гарантіями, яка є складовою національної електронної транзитної системи.

Порядок, зокрема, визначає:

— прийняття фінансових гарантій, їх реєстрацію та облік;

— скасування реєстрації, відкликання та вивільнення фінансових гарантій;

— облік резервування та вивільнення базової суми загальної фінансової гарантії або звільнення від гарантії, що здійснюється із застосуванням електронної системи управління гарантіями.

Також наказом затверджено форми:

— індивідуальної гарантії у формі документа фінансового гаранта;

— загальної фінансової гарантії;

— сертифіката загальної фінансової гарантії;

— сертифіката звільнення від гарантії.

Наказ Мінфіну від 06.04.2021 р. №200
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.05.2021 р. офіційно не опублікований


Обмеження тимчасового ввезення деяких залізничних вагонів

! Залізничним перевізникам

Відповідно до ч. 8 ст. 106 МКУ Кабмін затвердив перелік товарів, які не можуть бути поміщені у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами за умови, що строк їх експлуатації закінчився.

До зазначеного переліку увійшли такі товари:

1) вагони залізничні для перевезень вантажів коліями, несамохідні, вагони-цистерни та подібні їм;

2) вагони залізничні для перевезень вантажів коліями, несамохідні, вагони саморозвантажувальні, крім вагонів товарної підпозиції 8606 10 згідно з УКТ ЗЕД;

3) вагони залізничні для перевезень вантажів коліями, несамохідні, криті і такі, що замикаються, інші;

4) вагони залізничні для перевезень вантажів коліями, несамохідні, відкриті, зі стаціонарними бортами заввишки понад 60 см;

5) вагони залізничні для перевезень вантажів коліями, несамохідні, інші.

Позиції «8606 10 00 00» і «8606 99 00 00» (перша і остання позиції в переліку вище) набирають чинності з 01.01.2022 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.05.2021 р. №468 чинна з 19.05.2021 р.


Замовити бланки дозволів на міжнародні автоперевезення можна онлайн

! Міжнародним автоперевізникам

Міністерство інфраструктури України затвердило зміни до Порядку оформлення і видачі дозволів на поїздку по територіях іноземних держав при виконанні перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні, їх обміну та обліку, затвердженого наказом Мінтрансу від 20.08.2004 р. №757.

Змінами, зокрема, передбачено впровадження замовлення бланка дозволу на поїздку територією іноземних держав під час виконання перевезень пасажирів і вантажів автотранспортом у міжнародному сполученні в електронній формі.

Викладено в новій редакції додаток 1 до Порядку «Дозвіл на в'їзд (ввезення) та рух територією України вантажного транспортного засобу у міжнародному автомобільному сполученні» (тепер він одноразовий) та додаток 2 (тепер це додаток 4) «Обмеження щодо дозволів, які мають обмежені річні квоти, на поїздку територією окремих іноземних держав деяких транспортних засобів».

З'явилися нові додатки 2 «Дозвіл на в'їзд (ввезення) та рух територією України вантажного транспортного засобу у міжнародному автомобільному сполученні» (багаторазовий), 3 «Відмова у видачі дозволу(ів)» та 5 «Відмова у знятті з обліку та анулюванні втраченого, викраденого, вилученого, зіпсованого автомобільним перевізником дозволу(ів)».

Наказ Мінінфраструктури від 17.03.2021 р. №116
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.05.2021 р. офіційно не опублікований


Порядок перевірок з контролю якості аудиторських послуг удосконалено

! Аудиторам

Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку проведення перевірок з контролю якості аудиторських послуг, затвердженого наказом Мінфіну від 29.08.2019 р. №362.

Так, уточнено, що перевірки з контролю якості аудиторських послуг здійснюються, зокрема, за ініціативою суб'єктів аудиторської діяльності, які не надають послуги з обов'язкового аудиту фінансової звітності.

Також визначено, що направлення на проведення перевірки, акт про неможливість проведення перевірки та протокол, що складається за результатами обговорення проєкту звіту про результати перевірки, можуть бути створені в електронній формі з накладанням кваліфікованого електронного підпису відповідно до законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Встановлено, що на підставі пропозиції суб'єкта аудиторської діяльності, який перевіряється, за рішенням Iнспекції із забезпечення якості Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю/Комітету з контролю якості аудиторських послуг АПУ суб'єкт аудиторської діяльності може надавати упродовж перевірки віддалений доступ до електронних баз, систем та програмних комплексів, що використовуються під час автоматизації провадження його фінансово-господарської діяльності, та інших документів, необхідних для перевірки виконання Закону про аудит, матеріалів, інформації та документів, необхідних для проведення перевірки, за умови забезпечення виконання інспекторами вимог п. 2 розд. III Порядку, а також за умови можливості оформлення суб'єктом аудиторської діяльності документів відповідно до законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Змінами також визначено, що обговорення проєкту звіту про результати перевірки може бути проведено у режимі відеоконференції з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Наказ Мінфіну від 10.03.2021 р. №149
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.05.2021 р. офіційно не опублікований


Аудиторська палата визначила механізм функціонування Е-кабінету

! Аудиторам

Аудиторська палата затвердила Порядок функціонування порталу «Е-кабінет», держателем та технічним адміністратором якого є Аудиторська палата України.

Порядок визначає механізм функціонування, завдання та основні функціональні можливості порталу «Е-кабінет» (далі — Портал), а також порядок електронного документообігу за допомогою Порталу під час здійснення взаємодії аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності з Аудиторською палатою.

Доступ до Порталу та Е-кабінетів здійснюється через вебсайт, який має офіційну адресу в мережі Iнтернет — https://www.apu.com.ua/.

Портал ведеться українською мовою та функціонує цілодобово сім днів на тиждень (крім часу, необхідного для його технічного обслуговування). Реєстрація електронних документів, що надходять через Портал, здійснюється автоматично у день їх надходження (або не пізніше наступного дня, якщо документ надійшов у неробочий час). Якщо електронний документ надійшов у неробочий день або час, то датою подання електронного документа вважається наступний після нього робочий день.

Електронні документи розглядаються у межах строків, визначених чинним законодавством та актами АПУ.

Рішення Аудиторської палати від 12.04.2021 р. №55/2 чинне з 12.04.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру