• Посилання скопійовано

Сплата штрафів за авто у фінлізингу

В індивідуальній податковій консультації від 13.01.2021 р. №144/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №9-10/2021) Державна податкова служба України роз'яснила оподаткування ПДВ операцій з компенсації витрат зі сплати лізингодавцем штрафів за порушення лізингоотримувачем правил дорожнього руху.

Податківці в коментованій індивідуальній податковій консультації розглянули звернення щодо оподаткування ПДВ операцій з компенсації витрат зі сплати лізингодавцем штрафів за порушення лізингоотримувачем правил дорожнього руху. Адже після введення у дію системи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху лізингодавець, який є власником транспортних засобів, отримує штрафи за порушення правил дорожнього руху, скоєні лізингоотримувачами. Але після сплати штрафів лізингодавець за умовами договорів із лізингоотримувачами протягом 10-ти робочих днів виставляє суму таких штрафів лізингоотримувачам для відшкодування (компенсації) понесених ним витрат.

Відповідно до ст. 224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (п. 188.1 ПКУ).

До складу договірної (контрактної) вартості:

1) включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг;

2) не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

Згідно з пп. 196.1.2 ПКУ операція з нарахування та сплати процентів або комісій у складі орендного (лізингового) платежу в межах договору фінансового лізингу не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

З огляду на зазначене податківці дійшли двох висновків:

1) якщо лізингодавець отримує кошти від лізингоотримувача у розмірі штрафів за порушення правил дорожнього руху, скоєне лізингоотримувачем, у тому числі за договорами фінансового лізингу, і такі кошти є складовою частиною орендної (лізингової) плати, операція з постачання якої відповідно до п. 185.1 ПКУ є об'єктом оподаткування податком на додану вартість, то такі кошти лізингодавець включає до бази оподаткування податком на додану вартість у загальновстановленому порядку.

При отриманні коштів лізингодавець згідно з п. 201.1 ПКУ повинен скласти податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у термін, установлений ПКУ.

Така податкова накладна, зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних, є для лізингоотримувача підставою для включення сум податку на додану вартість, зазначених у ній, до податкового кредиту (п. 201.10 ПКУ);

2) якщо згідно з умовами договорів сума коштів, отримана лізингодавцем від лізингоотримувача у розмірі штрафу за порушення правил дорожнього руху, скоєне лізингоотримувачем, розглядається як сплата штрафних санкцій, то до бази оподаткування податком на додану вартість такі кошти не включаються відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру