• Посилання скопійовано

Як зареєструвати сімейне ФГ на ФОПа?

Чинний ФОП на загальній системі (сплячий — нульові доходи, лише сплата ЄСВ та земельного податку) планує створити ФГ. У його власності є земельні ділянки. Які документи слід подати державному реєстратору для створення ФГ, аби з часом можна було перейти на 4-ту групу ЄП?

На перший погляд, запитання доволі просте. Але, якщо підприємець приймає рішення так реалізувати своє бажання та створити ФГ, на нього очікують складні реєстраційні нюанси. Про них і поговоримо у цій статті.

Як ФОП може створити ФГ?

Фермерське господарство підлягає державній реєстрації або як юридична особа, або як фізична особа — підприємець.

Фермерське господарство діє на основі установчого документа — для ФОПа таким установчим документом є договір (декларація) про створення фермерського господарства (типова форма договору затверджена наказом Мінагрополітики від 05.04.2019 р. №177).

Особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юрособи регулюються положеннями статті 8-1 Закону про ФГ.

Фермерське господарство без статусу юрособи організовується на основі діяльності фізособи-підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізособа-підприємець та члени її сім'ї.

Сім'я

Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Права члена сім'ї має одинока особа.

Стаття 3 Сімейного кодексу України

Говорячи про організацію на основі діяльності фізособи-підприємця, Закон про ФГ не окреслює, чи тут ідеться про чинного ФОПа, чи лише про фізособу, яка має намір створити ФГ.

До речі, у ч. 3 ст. 8-1 Закону про ФГ сказано, що після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має:

— або зареєструватися як фізособа-підприємець;

— або зареєструвати зміни до відомостей про фізособу-підприємця в порядку, встановленому законом.

Отже, доходимо висновку, що на момент складення декларації ФОП може бути або вже зареєстрований — і тоді йому доведеться внести зміни до КВЕДів, які стосуються основної діяльності ФГ (вони зазначаються і в декларації про створення ФГ). Або ж після її складення фізособа може зареєструватись як ФОП із визначеними в декларації КВЕДами.

Ще один момент: головою сімейного ФГ без статусу юрособи є член сім'ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізособа-підприємець (ч. 3 ст. 8-1 Закону про ФГ).

Тож на момент нотаріального засвідчення декларації для створення сімейного ФГ голова ФГ ще може й не бути підприємцем. У декларації, а саме в п. 3 розділу I «Предмет Договору (декларації)», голова ФГ лише зобов'язується після укладання (складання) цього Договору (декларації) зареєструватися як фізособа-підприємець або внести відповідні зміни до статуту ФГ. Але такі зобов'язання стосуються не лише зміни КВЕДів, а й внесення відповідного запису до ЄДР про створення таким ФОПом сімейного ФГ на підставі декларації (номер та дата нотаріального посвідчення).

Які документи слід подати держреєстратору?

За загальним правилом, для державної реєстрації фізособи підприємцем (ч. 1 ст. 18 Закону про держреєстрацію) подаються такі документи:

— заява про держреєстрацію фізособи підприємцем, в якій може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування;

— договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства — у разі держреєстрації фізособи, яка самостійно або з членами сім'ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону про ФГ.

Для державної реєстрації змін до відомостей про фізособу-підприємця (ч. 3 ст. 18 Закону про держреєстрацію), що містяться в Єдиному державному реєстрі, подаються такі документи:

— заява про державну реєстрацію змін до відомостей про фізособу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

— документ про сплату адміністративного збору — у випадках, передбачених цим Законом;

— договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства — у разі створення фізособою-підприємцем сімейного фермерського господарства відповідно до Закону про ФГ; договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства у новій редакції — у разі внесення змін, що містяться в договорі (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

Щодо заяви про держреєстрацію, то варто особливу вагу звернути на таке.

Реєстраційна форма 1 «Заява щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця»1 (з 01.06.2020 р.) не містить окремого поля для позначки, що ФОП реєструється саме з метою створення сімейного ФГ. Проте для чинних ФОПів, які вже створили СФГ, є окрема позначка «Зміна документа про створення сімейного ФГ». Тобто ані для реєстрації змін (реєстрація СФГ діючим ФОПом), ані для реєстрації нового ФОПа зі створенням СФГ жодних особливих позначок у заяві не міститься.

1 Форми для заповнення реєстраційних заяв у форматі .xlsx та .pdf можна завантажити тут.

За консультаціями на місцях та згідно з інформацією з листів Мін'юсту (від 25.11.2019 р. №10575/8.4.3/32-19 «Щодо порядку державної реєстрації сімейних фермерських господарств», зі змінами згідно з листом від 17.08.2020 р. №212/8.4.4/32-20 — див. «ДК» №8/2020 і 36/2020) під час заповнення реєстраційної заяви і надалі ФОПам слід враховувати таке:

1) здійснювати держреєстрацію у загальному порядку, а також чинним ФОПам зазначити необхідні для створення СФГ КВЕДи (друга сторінка реєстраційної форми 1);

2) до впровадження оновленого програмного забезпечення ЄДР декларація (договір) про створення сімейного ФГ підприємцем (для новостворених та чинних) підлягає обов'язковому скануванню до пакета документів, наданих для проведення державної реєстрації;

3) інформацію про створення фізичною особою — підприємцем сімейного ФГ необхідно вносити до ЄДР у поле «Вебсторінка» блоку «Iнформація про зв'язок» (текстове поле, апаратно обмежено 200 символами) в одному з таких форматів:

— для сімейних ФГ, створених на підставі договору про створення фермерського господарства, <Створено СФГ, підстава — Договір, посвідчено нотаріусом (ПIБ), дата та №>. Під «датою та №» слід розуміти дату та номер, за яким нотаріальна дія зареєстрована у реєстрі для реєстрації нотаріальних дій;

— для сімейних ФГ, створених на підставі декларації про створення фермерського господарства, <Створено СФГ, підстава — Декларація, дата та № (у разі наявності)>. Декларацію про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) фізособа складає самостійно в письмовій формі (ч. 2 ст. 8-1 Закону про ФГ). Нотаріального посвідчення для декларації не передбачено.

Порада!

ФОПу варто обов'язково робити або два примірники декларації, або мати при собі нотаріальну засвідчену копію договору про створення сімейного ФГ — такі один примірник чи нотаріально засвідчений договір передаються держреєстратору. А другий примірник та нотаріально засвідчена копія залишаються у ФОПа. Державному реєстратору завжди подають оригінали документів!

Перехід на єдиний податок 4-ї групи

У листі від 17.08.2020 р. №212/8.4.4/32-20 Мін'юст наголосив, що нова версія програмного забезпечення Єдиного державного реєстру передбачає, зокрема, таку опцію, як проставлення позначки щодо створення фізособою-підприємцем сімейного фермерського господарства. Проте інформаційний обмін із Державною податковою службою України ще не доопрацьовано та наразі можливості передачі відомостей з нового поля немає.

Тому вищенаведених умов внесення до реєстраційної заяви відомостей про створення ФОПом сімейного ФГ потрібно дотриматися для того, аби:

1) державний реєстратор додатково у ЄДР проставив позначку у полі «Сімейне фермерське господарство», що, очевидно, додає інформацію про дані в ЄДР щодо такого підприємця за організаційно-правовою формою «Сімейне фермерське господарство» з даними про договір/декларацію в інформації про зв'язок із таким ФОПом (така інформація буде у відкритому доступі);

2) органи ДПС, отримавши інформацію від держреєстратора, мають побачити, що ФОП (новостворений або чинний) створив ФГ з відповідними КВЕДами та договором/декларацією про створення ФГ (скани всіх поданих документів для держреєстрації має бути передано до податкового органу за місцем обліку ФОПа), і мають можливість обліковувати й ідентифікувати такого ФОПа як створене сімейне ФГ.

За таких умов зареєстровані в установленому порядку фізособи-підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 4-ї групи, вважаються платниками єдиного податку з дня державної реєстрації (пп. 298.8.5 ПКУ).

Нагадаємо, що ФОПи можуть подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування або разом із реєстраційною заявою форми 1 під час реєстрації ФОПа (у разі внесення змін така заява не подається), або окремо у паперовій формі безпосередньо до органу ДПС (через Електронний кабінет тощо) до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація фізособи-підприємця. Тож дати для подання документів держреєстратору варто обирати у першій половині місяця.

Якщо ми говоримо про створення ФОПа через портал «Дія», то на ньому реалізовано функцію обрання 4-ї групи єдиного податку, у т. ч. й для ФОПів.

Для чинних ФОПів відповідні правила обрання спрощеної системи оподаткування 4-ї групи прописано у пп. 298.8.1 ПКУ. Так, фізособи-підприємці, які подали заяву про обрання ними спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 4-ї групи, вперше подають визначену цим пп. 298.8.1 ПКУ звітність протягом 20 календарних днів з дня подання заяви. Йдеться про звітність, наведену у абзацах першому — шостому пп. 298.8.1 ПКУ, а саме для ФОПів передбачено подання:

— загальної податкової декларації з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), — контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

— відомостей (довідки) про наявність земельних ділянок — контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

Нормативна база

  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон про ФГ — Закон України від 19.06.2003 р. №973-IV «Про фермерське господарство».

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру