• Посилання скопійовано

Суть справи

Розіграші та подарунки — облік
Підприємство планує проведення конкурсу «Розіграш у Facebook». Переможці розіграшу отримують призи. Яким є облік такого заходу та які наслідки оподаткування? Яким є облік подарунків, якщо підприємство планує вручити постійним покупцям подарунки?

Код УКТ ЗЕД можна змінити після оформлення МД
Код УКТ ЗЕД має не менше значення, аніж найменування товару, тож помилятися у його визначенні не варто. А що як помилка сталася в головному документі — митній декларації? ВС вважає: за заявою декларанта митний орган не може відмовити у внесенні змін до МД щодо коду УКТ ЗЕД.

Вивчаємо нову декларацію з ПДВ
Наказом від 02.12.2020 р. №734 Мінфін оновив форми декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку до неї, а також вніс зміни до порядку заповнення звітності з ПДВ. Що принесли ці зміни та коли будемо звітувати з ПДВ за новими формами?

Як захистити комерційну таємницю
ВС вважає, що те, що входить до складу відомостей, які становлять комерційну таємницю, а також порядок їх захисту визначає їх власник. Щоправда, при цьому доведеться виконувати вимоги чинного законодавства.

Використання пального сільгоспвиробниками
Сільгосптоваровиробники придбавають пальне виключно для заправляння власної сільгосптехніки, яке зберігають на власних складах ПММ, та влаштовують польові заправні пункти. Чи потрібно отримувати ліцензію на зберігання, реєструватися платником акцизного податку?

Як зареєструвати сімейне ФГ на ФОПа?
Чинний ФОП на загальній системі (сплячий — нульові доходи, лише сплата ЄСВ та земельного податку) планує створити ФГ. У його власності є земельні ділянки. Які документи слід подати державному реєстратору для створення ФГ, аби з часом можна було перейти на 4-ту групу ЄП?

Віднесення ПДВ до ПК на підставі рахунків
У якому періоді у покупця послуг з водопостачання та водовідведення, вартість яких визначається за даними приладів обліку у постачальника, який застосовує касовий метод податкового обліку ПДВ, виникає право на ПК залежно від того, чи застосовує покупець касовий метод обліку ПДВ? ДПС відповіла в IПК від 13.01.2021 р. №134/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №9-10/2021).

Чи може власник оскаржити ППР?
Підприємство і його власники тісно пов'язані між собою, проте є різними особами. Через цю суперечність ВС вкотре змінює свою позицію щодо права власника оскаржувати в судах результати податкових перевірок. Ситуація ускладнюється ще й тим, що не кожен власник є бенефіціаром.

Проценти за позикою від фізособи
Податківці в IПК ДПС від 16.01.2021 р. №201/IПК/99-00-21-02-02-06 (див. «ДК» №9-10/2021) роз'яснили, що надавати позику в розумінні ПКУ фізособа не може, адже вона не є фінансовою установою. Проте сплачені юрособою кошти за користування позикою, наданою фізособою, однаково підлягають оподаткуванню ПДФО та ВЗ.

Отримання мікрокредиту через публічну оферту
Для надання мікрокредитів фінансовим (небанківським) установам встановили чіткі правила: окрім електронних документів, шляхом приєднання до публічної оферти та підписання одноразовим ідентифікатором. Проаналізуймо це на прикладі свіжої постанови ВС.

Сплата штрафів за авто у фінлізингу
В індивідуальній податковій консультації від 13.01.2021 р. №144/IПК/99-00-21-03-02-06 (див. «ДК» №9-10/2021) Державна податкова служба України роз'яснила оподаткування ПДВ операцій з компенсації витрат зі сплати лізингодавцем штрафів за порушення лізингоотримувачем правил дорожнього руху.

Скільки часу зберігати лікарняні?
ВС вважає, що чинне законодавство не зобов'язує роботодавців зберігати лікарняні листки та документи про їх оплату понад три роки.

До змісту номеру