• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм податкового законодавства

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 04.01.2021 р. №5/IПК/99-00-04-03-03-09

Щодо практичного застосування норм податкового законодавства

Суттєво. Дохід, отриманий фізособою-засновником унаслідок ліквідації іноземної юрособи, тимчасово не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за 2020 — 2021 податкові (звітні) періоди.

! Фізособам-інвесторам

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо практичного застосування норм податкового законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у своєму зверненні зазначив, що є власником 100 відс. статутного капіталу іноземної юридичної особи. У 2021 році планує отримати дохід у вигляді корпоративних прав (часток у статутних капіталах українських компаній) внаслідок ліквідації (припинення) такої іноземної юридичної особи (процедура ліквідації (припинення) розпочата у листопаді 2020 році та буде завершена не пізніше 31 грудня 2021 року).

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб зазначеного доходу платника податку відповідно до п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, військовим збором та відображення такого доходу в податковій декларації. Крім того, платника цікавить, чи будуть застосовуватися до зазначених доходів положення пунктів 170.2, 170.13 та 170.13-1 ст. 170 Кодексу.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, відповідно до п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у підпунктах 165.1.40 і 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу (пп. 164.2.9 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Особливості оподаткування доходу у вигляді інвестиційного прибутку визначено п. 170.2 ст. 170 Кодексу.

Разом з цим відповідно до п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу тимчасово до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб за 2020 — 2021 податкові (звітні) періоди не включаються доходи у вигляді доходів у грошовій та/або натуральній формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи платником податків — акціонером (учасником, партнером, пайовиком, засновником, контролюючою особою) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, у разі дотримання усіх таких умов:

а) процедура ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи розпочата не раніше 1 січня 2020 року та завершена не пізніше 31 грудня 2021 року;

б) платник податків подав до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією за відповідний податковий (звітний) рік складену в довільній формі заяву про звільнення таких доходів від оподаткування із зазначенням характеристик отриманого майна та ліквідованої (припиненої) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, а також документи, що містять відомості про вартість отриманого майна, відповідно до фінансової звітності іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, на дату прийняття рішення про розподіл майна у якості виплати доходу у зв'язку з ліквідацією (припиненням) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи.

Відповідно до пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізичною особою — засновником внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи у вигляді доходів у грошовій та/або натуральній формі, тимчасово не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2020 — 2021 податкові (звітні) періоди за умови дотримання таким платником усіх вимог, визначених п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу. При цьому норми п. 170.2 ст. 170 Кодексу не застосовуються у разі дотримання таким платником усіх вимог, визначених п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, та відсутності інших підстав для застосування п. 170.2 ст. 170 Кодексу.

Зауважуємо, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається дохід, виплачений виключно у грошовій або натуральній формі.

При цьому, якщо фізична особа — засновник отримає дохід у результаті ліквідації іноземної юридичної особи в 2020 році, то заява та інші документи, визначені п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, разом з декларацією про майновий стан і доходи за 2020 рік подаються такою особою до 1 травня 2021 року.

Якщо зазначена фізична особа отримує дохід в результаті ліквідації іноземної юридичної особи в 2021 році, то заява та інші документи, визначені п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, разом з декларацією про майновий стан і доходи за 2021 рік подаються такою особою до 1 травня 2022 року.

Пунктом 179.9 ст. 179 Кодексу зазначено, що форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація) встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

На сьогодні форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 25 квітня 2019 року №177). Чинна форма податкової декларації передбачає відображення як доходів, що підлягають оподаткуванню, так і доходів, що не підлягають оподаткуванню. При цьому доходи, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу, зокрема інші доходи, що не підлягають оподаткуванню, відображаються у розділі III податкової декларації. Крім того, діюча податкова декларація надає можливість подати доповнення до податкової декларації у довільній формі.

Слід зазначити, що відповідно до п. 48.1 ст. 48 Кодексу податкова декларація складається за формою, затвердженою в порядку, визначеному положеннями п. 46.5 ст. 46 Кодексу та чинному на час її подання.

Водночас доводимо до відома, що на сьогодні розглядається проект наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року №859», який оприлюднений на офіційній сторінці Міністерства фінансів України в мережі Iнтернет.

Одночасно зауважуємо, що порядок ліквідації компанії, яка зареєстрована відповідно до міжнародного законодавства, здійснюється за законодавством іноземної держави.

Водночас повідомляємо, що у Верховній Раді України 07.09.2020 р. зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об'єктів оподаткування» №4065, яким передбачено внесення змін, зокрема, до пунктів 170.13, 170.13-1 статті 170 Кодексу, а також дати набрання чинності зазначених пунктів.

17.12.2020 р. зазначений законопроєкт прийнято Верховною Радою України.

Слід зауважити, що з питання віднесення доходу у вигляді корпоративних прав (часток у статутних капіталах українських компаній), внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи, до доходу у грошовій та/або натуральній формі Ви можете звернутися до Міністерства фінансів України.

З метою уникнення неоднозначного тлумачення норм податкового законодавства в частині оподаткування доходів фізичних осіб кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушених питань.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру