• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано Закон про електронні комунікації

! Усім

У газеті «Голос України» 16.01.2021 р. офіційно опубліковано Закон «Про електронні комунікації», який визначає правові та організаційні засади державної політики у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра, а також права, обов'язки та відповідальність фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у відповідній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

Дія Закону поширюється на відносини у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра щодо надання та отримання електронних комунікаційних послуг, постачання та доступу до електронних комунікаційних мереж, забезпечення конкуренції на ринках електронних комунікацій, а також щодо користування радіочастотним спектром, ресурсами нумерації та захисту прав користувачів послуг.

Дія Закону не поширюється на відносини, пов'язані з:

електронними комунікаційними мережами, що не мають взаємоз'єднання з електронними комунікаційними мережами загального користування (крім відносин у сфері радіочастотного спектра);

регулюванням аудіовізуальної політики, аналізом змісту та редагуванням інформації, що передається за допомогою електронних комунікаційних мереж загального користування, надання споживачам програмних послуг;

взаємоз'єднанням, розподілом ресурсів, маршрутизацією та транзитом трафіка у мережі Iнтернет, що регламентуються документами міжнародних організацій, крім організацій, зареєстрованих на території держав, визнаних Верховною Радою України державами-агресорами.

Закон вносить зміни до шести кодексів і 59 законів.

З дня набрання чинності цим Законом втратять чинність закони від 18.11.2003 р. №1280-IV «Про телекомунікації» та від 01.06.2000 р. №1770-III «Про радіочастотний ресурс України».

Закон України від 16.12.2020 р. №1089-IX набирає чинності з 01.01.2022 р.


Опубліковано Закон про внутрішній водний транспорт

! Усім

У газеті «Урядовий кур'єр» 09.01.2021 р. офіційно опубліковано Закон «Про внутрішній водний транспорт», який визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування внутрішнього водного транспорту і спрямований на створення сприятливих умов для його розвитку, задоволення потреб громадян у доступних, якісних та безпечних перевезеннях.

Цей Закон регулює відносини у сфері внутрішнього водного транспорту, використання суден, внутрішніх водних шляхів та їх берегових смуг для судноплавства, визначає правовий режим річкових портів і терміналів, об'єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту.

Відносини, пов'язані із малими, спортивними суднами, водними мотоциклами та засобами для розваг на воді, цей Закон регулює в частині організації їх безпечного використання на водних шляхах загального користування.

Дія Закону не поширюється на пункти базування і судна, що входять до складу Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, морські порти, морські термінали та судноплавні канали, а також бази для стоянки спортивних суден, крім випадків, прямо передбачених цим Законом.

Окремі положення Закону набирають чинності через 3 роки з дня його опублікування.

Закон України від 03.12.2020 р. №1054-IX набирає чинності з 01.01.2022 р.


Нацбанк скасував низку обмежень на валютному ринку

! Банкам і їхнім клієнтам

З метою лібералізації здійснення деяких валютних операцій та вдосконалення НПА Нацбанк вніс зміни до:

Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №1;

Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №2;

Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5;

Положення про валютний нагляд, затвердженого постановою НБУ від 03.01.2019 р. №13.

Постановою передбачено скасування низки обмежень на валютному ринку, зокрема, знято заборону для клієнтів-юросіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах «форвард».

Також скасовано заборону на операції фізосіб з купівлі та продажу інвалюти за гривні на умовах «форвард», на операції з купівлі та продажу інвалюти та банківських металів на умовах маржинальної торгівлі та на розрахунки в інвалюті під час купівлі державних ЦП, номінованих у валюті.

Крім цього, знято заборону на здійснення банками операції на умовах «своп» з фізособами-резидентами, якщо перша частина такої операції передбачає продаж клієнту інвалюти або банківських металів.

Банкам та небанківським фінустановам дозволено купувати валюту у населення за безготівкові кошти в гривнях через ПТКС, а також визначено порядок проведення відповідних операцій. Зокрема, передбачено, що після продажу валюти через платіжні пристрої гривневі кошти зараховуватимуться на власні поточні рахунки фізосіб. Такі операції мають здійснюватися з урахуванням законодавства про фінмоніторинг.

Також уточнено вимоги до здійснення фізособами переказів коштів у валюті за межі України та до одержання таких переказів з-за кордону. Відтепер під час здійснення цих операцій фізособи можуть використовувати цифрові паспорти в мобільному застосунку «Дія», де в електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-картка та біометричний закордонний паспорт громадянина України.

Постанова Національного банку України від 15.01.2021 р. №3 чинна з 17.01.2021 р.


Нове у видачі ліцензії на переказ коштів без відкриття рахунків

! Фінустановам

Нацбанк виклав у новій редакції Положення про порядок видачі ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, затверджене постановою НБУ від 17.08.2017 р. №80.

Це Положення визначає умови, за яких видається ліцензія на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків Нацбанком, порядок видачі ліцензії, а також підстави, за яких Нацбанк має право відмовити у видачі ліцензії, зупинити, поновити або відкликати/анулювати її.

Вимоги Положення поширюються на заявників, які мають намір стати платіжними організаціями та/або учасниками платіжних систем та надавати послуги з переказу коштів у національній валюті без відкриття рахунків, а також на небанківські фінансові установи та операторів поштового зв'язку, які отримали ліцензію.

Рішення про видачу ліцензії або відмову в її видачі, а також зупинення, поновлення, відкликання ліцензії приймається Правлінням НБУ або колегіальним органом, який створений відповідно до ст. 15 Закону про НБУ та якому Правлінням НБУ делеговані окремі повноваження щодо регулювання діяльності та нагляду на ринках небанківських фінансових послуг.

Нацбанк видає заявнику ліцензію шляхом унесення запису про це до Реєстру фінансових установ або Реєстру осіб, які не є фінансовими установами.

Нацбанк у разі прийняття рішення про видачу ліцензії оператору поштового зв'язку вносить інформацію про нього до Реєстру осіб, які не є фінустановами, одночасно з видачею йому ліцензії.

Ліцензія набирає чинності з дня внесення до Реєстру фінустанов або Реєстру осіб, які не є фінустановами, запису про видачу ліцензії. Строк дії ліцензії є необмеженим.

Небанківська установа має право розпочати надання послуг із переказу коштів у національній валюті без відкриття рахунків із дня внесення до Реєстру фінустанов або Реєстру осіб, які не є фінустановами, запису про видачу ліцензії та за умови участі небанківської установи в платіжній системі, відомості про яку внесені Нацбанком до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Постанова Національного банку України від 24.12.2020 р. №168 чинна з 12.01.2021 р.


Мінімальні роздрібні ціни на ігристе вино підвищено на 20 грн

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 30.10.2008 р. №957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв».

Зокрема, передбачено підвищення з 89 до 109 гривень мінімальної роздрібної ціни на вина ігристі у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л за кодами 2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 29 10 00 згідно з УКТЗЕД, а також уточнення опису відповідного товару.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.01.2021 р. №17 набирає чинності 26.01.2021 р.


З 1 лютого до 31 березня 2021 року встановлено граничну ціну на природний газ

! Усім

Кабмін включив природний газ до Переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого Постановою КМУ від 22.04.2020 р. №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення».

Водночас Постанову КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» доповнено нормою, відповідно до якої установлено з 1 лютого 2021 р. на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 р., граничну ціну на природний газ за договорами постачання між побутовими споживачами та постачальниками, у тому числі постачальником «останньої надії», на рівні 6 гривень 99 копійок за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ та плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи).

Також внесено зміни до Порядку проведення конкурсу з визначення постачальника «останньої надії», затвердженого постановою КМУ від 30.09.2015 р. №809, згідно з якими з 1 лютого 2021 р. на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 р., у разі коли ціна постачання природного газу, визначена відповідно до зазначеної у п. 24 формули, перевищує граничну ціну на природний газ, установлену Постановою №1236, постачання природного газу постачальником «останньої надії» здійснюється за ціною, що не може перевищувати таку граничну ціну.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.01.2021 р. №25 чинна з 19.01.2021 р.


Врегульовано деякі питання функціонування Єдиного держреєстру ТЗ

! Власникам ТЗ

Міністерство внутрішніх справ затвердило:

Положення про Єдиний державний реєстр транспортних засобів;

Порядок ведення Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Єдиний державний реєстр транспортних засобів (далі — ЄДРТЗ) — це інформаційна система, яка є функціональною підсистемою єдиної інформаційної системи МВС, що забезпечує накопичення, використання, узагальнення, зберігання, передачу, захист інформації про зареєстровані транспортні засоби, їх власників (співвласників), належних користувачів, закріплені номерні знаки та реєстраційні документи на такі транспортні засоби.

Адміністратор ЄДРТЗ забезпечує цілодобовий, вільний та безоплатний доступ до відкритих даних ЄДРТЗ.

Iнформація з ЄДРТЗ надається запитувачам в установленому законодавством порядку.

Доступ до ЄДРТЗ надається в установленому законодавством порядку та за умови виконання вимог, установлених Законом «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах».

Iдентифікація користувача ЄДРТЗ здійснюється за допомогою облікового запису користувача ЄДРТЗ та КЕП.

Обліковий запис та КЕП користувача ЄДРТЗ зберігаються в закодованому вигляді в системі керування базою даних ЄДРТЗ.

Про будь-яку дію щодо інформації в ЄДРТЗ, а також про користувача ЄДРТЗ, який учинив дію, автоматично робиться унікальний запис у системному журналі аудиту роботи користувачів ЄДРТЗ, який зберігається відповідно до положень, визначених у вимогах до комплексної системи захисту інформації.

Суб'єкти єдиної інформаційної системи МВС, органи місцевого самоврядування, посадовим особам яких надано доступ до ЄДРТЗ, для реалізації своїх повноважень, а також адвокати, нотаріуси зобов'язані негайно, але не пізніше двох робочих днів з дня припинення виконання користувачем ЄДРТЗ своїх повноважень, письмово повідомити адміністратора ЄДРТЗ про необхідність анулювання доступу до ЄДРТЗ шляхом блокування / скасування облікового запису такого користувача ЄДРТЗ.

Наказ МВС від 06.11.2020 р. №779
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 20.01.2021 р. офіційно не опублікований


Як облікувати інфекційні хвороби

! Медикам

Міністерство охорони здоров'я затвердило:

Порядок ведення обліку, звітності та епідеміологічного нагляду (спостереження) за інфекційними хворобами;

Перелік інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації.

Заклади та установи охорони здоров'я незалежно від форми власності та підпорядкування, суб'єкти підприємницької діяльності, що провадять господарську діяльність з медичної практики, мають забезпечити облік, ведення звітності та обмін інформацією щодо інфекційних хвороб, що підлягають епідеміологічному нагляду (спостереженню) відповідно до Порядку, затвердженого цим наказом.

Водночас втратив чинність Наказ МОЗ від 13.04.2016 р. №362 «Про затвердження переліку інфекційних захворювань».

Наказ МОЗ України від 30.07.2020 р. №1726 чинний з 15.01.2021 р.


Нова підстава адмінарешту майна платника податків

! Платникам податків

Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку застосування адміністративного арешту майна платника податків, затвердженого наказом Мінфіну від 14.07.2017 р. №632.

Зокрема, з'явилася нова обставина, за якої може бути застосовано адміністративний арешт майна платника податків, — якщо нерезидент розпочинає та/або здійснює господарську діяльність через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік, що підтверджується актом перевірки.

Наказ Мінфіну від 19.11.2020 р. №716
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.01.2021 р. офіційно не опублікований


Актуалізовано нормативно-правові акти у сфері пожежної безпеки

! Усім

З метою приведення нормативно-правових актів у сфері пожежної безпеки у відповідність до чинного законодавства Міністерство внутрішніх справ України затвердило зміни до Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС від 30.12.2014 р. №1417.

Зокрема, передбачено виключення норми, згідно з якою застосування аварійно-рятувальної, протипожежної та спеціальної техніки і обладнання для запобігання пожежам та їх гасіння, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій можливе лише за наявності сертифіката відповідності.

Також уточнено, що підтримання експлуатаційної придатності (технічне обслуговування) систем протипожежного захисту здійснюється відповідно до вимог технічної документації підприємств-виготовлювачів та затверджених регламентів робіт з технічного обслуговування.

Раніше відповідною нормою було передбачено, що підтримання експлуатаційної придатності систем протипожежного захисту повинно проводитися відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту».

Крім цього, внесено зміну до Правил пожежної безпеки на ринках України, затверджених наказом МВС від 06.06.2017 р. №470: схема ринку узгоджується з ДСНС лише у випадках, передбачених Кодексом цивільного захисту.

Наказ МВС від 25.11.2020 р. №830
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.01.2021 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру