• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 25.11.2020 р. №4817/IПК/99-00-04-05-03-06

Сюрпризів у відповіді податківців не сталося, адже обидві ситуації, про які запитує податковий агент, чітко врегульовані Порядком №41, а саме п. 3.3 розділу III: заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Нагадаємо, що терміни виплати зарплати встановлені ст. 24 Закону про оплату праці2.

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

2 Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні!

Якщо читати цю норму буквально, то зарплату за березень треба було виплатити не пізніше 7 квітня. А у зверненні зазначено, що виплата відбулась 9 квітня. Отже, строки виплати зарплати були порушені.

Незважаючи на це, податківці (на нашу думку — помилково) зазначають, що дохід у вигляді заробітної плати, нарахований 31.03.2020 р., але виплачений 09.04.2020 р., відображається податковим агентом у графах 3, 3а, 4, 4а розділу I та рядку «Військовий збір» розділу II податкового розрахунку ф. №1ДФ за I квартал 2020 року. Хоча самі ж в IПК згадують про своєчасну виплату зарплати.

Що загрожує роботодавцю, який діятиме за цією помилковою IПК? З 1 січня 2021 р. IПК, надані податківцями в письмовому або в електронному вигляді, вже не рятують від штрафів — пряму норму щодо цього вилучили зі ст. 53 ПКУ. Натомість наявність такої IПК тепер є обставиною, яка доводить відсутність вини платника податків у скоєнні податкового правопорушення (пп. 112.8.2 ПКУ).

Щоправда, наразі податківці вважають, що насправді нічого глобально не змінилося, і надана платнику індивідуальна податкова консультація й далі захищатиме його від притягнення до відповідальності.

Водночас зазначене вище правило заповнення податкового розрахунку ф. №1ДФ не застосовується до доходу у вигляді винагороди за цивільно-правовим договором.

Щодо решти видів доходів (крім зарплати) в Порядку №4 діє загальне правило: дохід відображається у графі 3а в кварталі нарахування, а в графі 3 — у кварталі виплати. Тобто за фактом здійснення таких операцій.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру