• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм податкового законодавства

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 25.11.2020 р. №4817/IПК/99-00-04-05-03-06

Щодо практичного застосування норм податкового законодавства

Суттєво. ДПС вважає, що зарплата, виплачена з запізненням, відображається у ф. №1ДФ за квартал її нарахування, а не фактичної виплати.

! Податковим агентам з ПДФО

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо практичного застосування норм податкового законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо порядку заповнення податкового розрахунку ф. №1ДФ, у разі якщо:

заробітна плата нараховується податковим агентом на користь фізичної особи 31.03.2020 р., але виплачується фактично 09.04.2020 р.;

сума винагороди за цивільно-правовим договором нараховується податковим агентом 31.03.2020 р., але виплачується на користь фізичної особи 09.04.2020 р.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (далі — податковий розрахунок за ф. №1ДФ) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4 (далі — Порядок).

Згідно з п. 3.3 розділу III Порядку заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, до податкового розрахунку за I квартал входить заробітна плата за січень, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні).

Аналогічно відображається і податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, що перераховується у встановлені терміни до бюджету у наступному місяці, у разі своєчасної виплати заробітної плати.

Таким чином, дохід у вигляді заробітної плати, нарахований 31.03.2020 р., але виплачений 09.04.2020 р., відображається податковим агентом у графах 3, 3а, 4, 4а розділу I та рядку «Військовий збір» розділу II податкового розрахунку ф. №1ДФ за I квартал 2020 року.

Водночас зазначений порядок заповнення податкового розрахунку ф. №1ДФ не застосовується до доходу у вигляді винагороди за цивільно-правовим договором.

Так, якщо сума винагороди нараховується податковим агентом 31.03.2020 р., але виплачується 09.04.2020 р., то заповнення податкового розрахунку здійснюється таким чином:

у графах 3а та 4а розділу I податкового розрахунку ф. №1ДФ за I квартал 2020 року відображається сума нарахованої винагороди та сума нарахованого податку на доходи фізичних осіб;

у графах 3 та 4 розділу I податкового розрахунку ф. №1ДФ за II квартал 2020 року відображається сума фактично виплаченої винагороди та сума перерахованого до бюджету податку на доходи фізичних осіб.

Рядок «Військовий збір» розділу II податкового розрахунку ф. №1ДФ заповнюється аналогічно відповідним графам розділу I податкового розрахунку ф. №1ДФ.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру