• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 04.01.2021 р. №25/IПК/99-00-04-03-03-06

Роботодавець не придбаває медичне страхування для себе, тож зрозуміло, що медичне страхування здійснюється на користь фізособи. Коментована IПК розглядає наслідки оподаткування (утримання ПДФО та військового збору) страхових платежів за договорами добровільного медстрахування. А саме: чи вважаються страхові платежі, сплачені роботодавцем, доходом працівника та який безпосередньо порядок утримання податків.

Згідно зі ст. 10 Закону про страхування, страховий платіж (страховий внесок, страхова премія) — це плата за страхування, яку страхувальник зобов'язаний внести страховику згідно з договором страхування. В Україні є два види медичного страхування:

1) добровільне страхування (медичне страхування (безперервне страхування здоров'я) та страхування медичних витрат (п. 3 та 21 ст. 6 Закону);

2) обов'язкове страхування, особисте страхування медпрацівників та фармацевтів (п. 1, 2, 19 ст. 7 Закону).

Загальний оподатковуваний дохід фізособи — це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду. За пп. 164.2.16 ПКУ до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі за договорами добровільного медичного страхування, сплачена будь-якою особою — резидентом за платника податку чи на його користь. Визначення договору добровільного медичного страхування наводиться у пп. 14.1.52-1 ПКУ. Робимо висновок, що медстрахування працівників є доходом, оподатковуваним ПДФО та військовим збором.

А тепер питання щодо форми доходу. Це важливо:

— для визначення бази оподатковуваного доходу;

— для терміну сплати ПДФО та військового збору.

Працівник отримує дохід не коштами, а сплаченим за нього страховим внеском, його доходом є медстрахування. Не слід забувати про правило п. 164.5 ПКУ у випадку виплати доходу у негрошовій формі. База оподатковуваного доходу для ПДФО збільшується на коефіцієнт.

На наш погляд, для утримання ПДФО слід застосовувати коефіцієнт (у 2021 році — 1,219512) і збільшити базу оподаткування. Раніше підхід податкових органів був аналогічний1.

Проте у коментованій IПК податкові органи висловлюють думку, що оскільки сплата страхових платежів (страхових внесків) за договорами добровільного медстрахування працівників здійснюється в грошовій формі, то роботодавець не враховує п. 164.5 ПКУ, тобто не застосовує коефіцієнт.

Слід зауважити, що аналогічну позицію зустрічаємо в IПК від 29.04.2020 р. №1739/6/99-00-04-06-03-06/IПК та у ЗIР, підкатегорія 103.162.

1 Див. роз'яснення ГУ ДПС у Луганській області від 17.09.2019 р. «Дохід у вигляді добровільного медичного страхування підлягає оподаткуванню».

2 Запитання: «Чи підлягає оподаткуванню ПДФО сума страхових внесків (в тому числі за договорами довгострокового страхування життя, добровільного медичного страхування) ФО, яка нарахована і сплачена її роботодавцем за свій рахунок на користь такої ФО, та як відображається в податковому розрахунку?».

Тож, враховуючи два протилежні підходи, рекомендуємо конкретному роботодавцю отримати власну IПК.

Пам'ятайте: страхові платежі не враховують для визначення граничного доходу для застосування ПСП. Адже у п. 164.2 ПКУ зазначено як різні види таких оподатковуваних доходів заробітну плату (пп. 164.2.1 ПКУ) та страхові платежі (пп. 164.2.16 ПКУ). У формі №1ДФ (а з I кварталу 2021 року — в єдиній «зарплатній» звітності) такі доходи відображаються з різними ознаками, для страхових платежів ознака доходу «124». Дохід нараховується у звітному періоді сплати роботодавцем страхового платежу страховій компанії. Слід бути уважним щодо сплати податків. Адже за пп. 168.1.4 ПКУ, якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі, ПДФО та військовий збір сплачуються до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування. Але якщо податківці не визнають сплачені страхові внески негрошовим доходом, то сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету слід у день сплати таких внесків! За медстрахуванням працівників не нараховується ЄСВ, адже така виплата не є заробітною платою. Платіж згідно з договорами добровільного медичного страхування працівників і членів їхніх сімей належить до видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ (п. 2 розділу II Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру