• Посилання скопійовано

Підсумований облік та надурочні години

Як оплачувати надурочні та святкові години при застосуванні підсумованого обліку робочого часу? Обліковий період — рік. Чи потрібно віднімати від загальної кількості надурочні години, святкові години?

Згідно зі ст. 61 КЗпП, на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної чи щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням із профспілковим комітетом підприємства, установи, організації запровадження підсумованого робочого часу, для того щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормальної кількості робочих годин.

Відповідно до підсумованого обліку робочого часу, робота для такої категорії працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі (Методрекомендації №138).

Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 КЗпП, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою від подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП), щоб тривалість щотижневого безперервного відпочинку була не меншою ніж сорок дві години (ст. 70 КЗпП). Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється (ч. 2 ст. 59 КЗпП).

Норму тривалості робочого часу в годинах при 40-годинному робочому тижні на 2020 та 2021 роки рекомендовано листами Мінсоцполітики від 29.07.2019 р. №1133/0/206-19 та від 12.08.2020 р. №3501-06/219.

Норми тривалості робочого часу на 2021 рік

Приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2021 рік, розрахованої за календарем п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день упродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів, наводиться нижче. За таких умов, залежно від тривалості робочого тижня, норма робочого часу на 2021 рік становитиме:

  • при 40-годинному робочому тижні — 1994 години;
  • при 39-годинному робочому тижні — 1950 годин;
  • при 38,5-годинному робочому тижні — 1925 годин;
  • при 36-годинному робочому тижні — 1800 годин;
  • при 33-годинному робочому тижні — 1650 годин;
  • при 30-годинному робочому тижні — 1500 годин;
  • при 25-годинному робочому тижні — 1250 годин;
  • при 24-годинному робочому тижні — 1200 годин;
  • при 20-годинному робочому тижні — 1000 годин;
  • при 18-годинному робочому тижні — 900 годин.

Робочим часом вважається встановлений законом або на його підставі угодою сторін час, протягом якого працівники згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку повинні виконувати за трудовим договором трудові обов'язки.

У колективному договорі підприємства встановлюється обліковий період, який охоплює робочий час і години роботи у вихідні та святкові дні, години відпочинку. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді. Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць, але в окремих випадках можуть бути квартал, півріччя, рік тощо (п. 6 Методрекомендацій №138).

Чим триваліший такий період, тим легше компенсувати недопрацьовані в одному місяці години переробітком в іншому місяці.

Час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу, визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період.

Проте визначається такий час тільки наприкінці облікового періоду!

Отже, позаяк на підприємстві встановлено обліковий період рік, то для визначення наднормових треба взяти відпрацьовану норму робочого часу за п'ятиденним робочим тижнем за рік та відняти фактичну кількість відпрацьованого часу за рік.

Якщо в підсумку виявиться відпрацьований понад норму час (визначений наприкінці цього облікового періоду), то він оплачується як надурочні години у подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106 КЗпП).

Відповідно до цієї статті, робота в надурочний час повинна бути компенсована тільки у грошовій формі. Аналогічну думку зазначено у листах Мінсоцполітики від 04.03.2019 р. №248/0/206-19 (див. «ДК» №18/2019, коментар «ДК») та від 05.03.2019 р. №259/0-206-19.

Оплата за всі години надурочної роботи провадиться наприкінці облікового періоду.

Але при визначенні надурочних годин необхідно враховувати, що години, відпрацьовані працівником у святковий і неробочий день згідно з його графіком роботи, не треба вилучати із розрахунку, адже це був звичайний робочий день згідно з графіком виходу на роботу.

Якщо працівник залучався до роботи у святковий день, у свій вихідний день (тобто за межами свого робочого часу), то ці години вилучають із розрахунку надурочних годин, бо вони вже оплачені у подвійному розмірі. На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути надано інший день відпочинку (ст. 107 КЗпП).

Свята-2021

Відповідно до ст. 73 КЗпП у 2021 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові та неробочі дні:

  • 1 січня — Новий рік;
  • 7 січня — Різдво Христове;
  • 8 березня — Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня — День праці;
  • 2 травня — Пасха;
  • 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 20 червня — Трійця;
  • 28 червня — День Конституції України;
  • 24 серпня — День незалежності України;
  • 14 жовтня — День захисника України;
  • 25 грудня — Різдво Христове.

Звертаємо увагу, що при підсумованому обліку робочого часу не є надурочною робота понад норму робочого часу в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, якщо зберігається загальна норма робочого часу за обліковий період.

Крім того, до закінчення облікового періоду слід пам'ятати, що надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік.

Для визначення годинної ставки для оплати надурочних годин необхідно місячний оклад працівника поділити на середньомісячну кількість годин за обліковий період, яка має розраховуватися з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період, встановленої з дотриманням вимог ст. 50, 51 та 53 КЗпП.

Середньомісячну кількість годин за обліковий період розраховують шляхом ділення норми тривалості робочого часу за обліковий період на кількість місяців в обліковому періоді.

Нагадаємо, що доплата за роботу в нічний час провадиться за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду.

У листі Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. №1537/0/102-17 (див. «ДК» №41/2017) зазначено, що для оплати роботи вночі треба розрахувати годинну ставку. Для цього місячну тарифну ставку (оклад) ділять на норму годин, визначену графіком роботи у відповідному місяці.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Методрекомендації №138 — Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. №138.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру