• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано закон про відстрочення та часткове списання податкового боргу

! Платникам податків

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.12.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Текст Закону див. «ДК» №50/2020, наш коментар чекайте в наступному номері «ДК».

Закон України від 04.12.2020 р. №1072-IX чинний з 10.12.2020 р.


Опубліковано закон про 8000 грн одноразової карантинної допомоги

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.12.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Згідно із Законом №1071, соціальна підтримка реалізується в таких формах:

— одноразова матдопомога застрахованим особам (працівникам та ФОПам);

— одноразова матдопомога юрособам з метою виплати найманим працівникам одноразової матдопомоги;

— одноразова компенсація витрат юросіб, понесених на сплату ЄСВ.

Скасовано мораторій на планові перевірки: з Закону №530 вилучено норму, якою заборонялося на час карантину проведення органами держнагляду (контролю) планових заходів зі здійснення держнагляду (контролю) у сфері госпдіяльності. Але це скасування мораторію не поширюється на документальні та фактичні перевірки податківцями: для них заборону на окремі види перевірок встановлено п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, який залишився незмінним.

Докладніше читайте «ДК» №50/2020.

Закон України від 04.12.2020 р. №1071-IX чинний з 10.12.2020 р.


Опубліковано закон про лібералізацію застосування РРО

! Платникам ЄП

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.12.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Як повідомляє ВРУ, до 01.01.2022 р. відтерміновано обов'язкове застосування РРО (ПРРО) для ФОПів, які є платниками ЄП 2-ї — 4-ї груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для 1-ї групи платників ЄП (крім винятків, визначених в п. 61 підрозділу 10 розділу XX ПКУ), тобто тими, які досі готувалися почати застосування РРО з 01.04.2021 р.

Перевизначено граничні обсяги доходів для «спрощенців»: суми, що досі визначалися в гривнях, тепер номіновані в мінімальних зарплатах, що можна розглядати як недовіру законодавців до стійкості національної валюти (самі вони в пояснювальній записці формулюють це так: «дасть змогу враховувати під час реалізації відповідних норм зміни в економічній ситуації»).

Так, для першої групи дозволеним доходом буде не 1 млн грн, а 167 МЗП, а для другої — не 5 млн грн, а 834 МЗП.

Переномінована в МЗП і ще й підвищена межа доходу, яка зобов'язує «єдинників» груп 2 — 4 застосовувати РРО, — з 1 млн грн до 220 МЗП.

Крім того, скасовано т. зв. кешбек — із Закону про РРО вилучено норми щодо застосування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб'єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.

Закон України від 01.12.2020 р. №1017-IХ чинний з 10.12.2020 р.


Виробників сільгосппродукції внесуть до реєстру

! Виробникам сільгосппродукції

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 03.12.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції».

Законом, зокрема, передбачено створення Державного аграрного реєстру, який ведеться за рахунок коштів держбюджету з метою комплексного інтегрування відомостей про виробників сільськогосподарської продукції, їхні майнові, земельні, екологічні, трудові, фінансово-кредитні та інші права і характеристики.

Державний аграрний реєстр ведеться шляхом добровільного внесення виробниками сільськогосподарської продукції достовірних відомостей про себе та відображення відповідних актуальних відомостей у Державному аграрному реєстрі в порядку його електронної інформаційної взаємодії з іншими державними реєстрами та кадастрами.

Державний аграрний реєстр використовується також для електронної взаємодії між фізичними та юридичними особами, державними органами, органами місцевого самоврядування, центрами надання адміністративних послуг з метою реалізації державної аграрної політики, зокрема в частині надання державної підтримки виробникам сільськогосподарської продукції.

Розширено коло потенційних одержувачів державної підтримки: її зможуть отримати підприємства, які займаються аквакультурою, ведуть органічне виробництво, використовують зрошення, вирощують овочі, плоди та ягоди.

Закон України від 05.11.2020 р. №985-IX чинний з 04.12.2020 р.


Опубліковано закон про одноразову допомогу бізнесу

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 09.12.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Законом розширено перелік напрямів, на які можуть виділятися кошти Фонду COVID-19.

Законом, зокрема, передбачено, що кошти спрямовуватимуться на:

надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів;

надання одноразової матеріальної допомоги суб'єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників;

одноразову компенсацію суб'єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за найманих осіб.

Закон України від 04.12.2020 р. №1073-IX чинний з 10.12.2020 р.


Опубліковано закон про передачу в оренду водних об'єктів

! Сторонам договорів оренди водних об'єктів і земельних ділянок

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 02.12.2020 р. через 3 місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками».

Законом, зокрема, передбачено, що:

— умови використання водних об'єктів, розмір орендної плати та строк дії договору оренди визначаються у договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом;

— Типовий договір оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом затверджується КМУ;

— за користування водним об'єктом орендар зобов'язаний сплачувати орендну плату за водний об'єкт та орендну плату за земельну ділянку під таким водним об'єктом;

— у договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом також зазначаються:

розмір орендної плати за водний об'єкт;

об'єм та площа водного об'єкта (водного простору), у тому числі рибогосподарської технологічної водойми;

перелік гідротехнічних споруд, лінійних споруд, мостових переходів, а також інших об'єктів інфраструктури, розташованих на земельній ділянці (за наявності), їх характеристики та стан;

зобов'язання орендаря щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ і ставків відповідно до встановлених в установленому порядку режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування;

— невід'ємною складовою договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом є паспорт водного об'єкта.

Договори оренди водних об'єктів, укладені до набрання чинності цим Законом, зберігають чинність, їх поновлення не потребує проведення земельних торгів.

Сторони договорів оренди водних об'єктів, договорів оренди земельних ділянок під водними об'єктами, укладених до набрання чинності цим Законом, які не містять умов щодо розміру орендної плати за земельну ділянку, на якій розташований водний об'єкт, або щодо розміру орендної плати за водний об'єкт, зобов'язані визначити такі умови до 02.03.2022 р.

Закон України від 04.11.2020 р. №963-IX набере чинності 02.03.2021 р.


Внесено зміни до Правил дорожнього руху щодо візочників

! Учасникам дорожнього руху

Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. №1306, доповнивши їх нормами, відповідно до яких особи, які рухаються в кріслах колісних, мають право:

рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках зі швидкістю пішохода;

рухатися по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю.

Особи, які рухаються в кріслах колісних зі швидкістю пішохода по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, мають право на переважне перетинання проїзної частини дороги по позначених пішохідних переходах. Під час руху вони повинні виконувати вимоги Правил, що стосуються обов'язків пішоходів і не суперечать вимогам розділу 4.

Особи, які рухаються в кріслах колісних по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю, повинні пересуватися в напрямку руху ТЗ по правій крайній смузі, поворот ліворуч та розворот дозволяються на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху вони повинні виконувати вимоги Правил, що стосуються обов'язків велосипедистів і не суперечать вимогам розділу 4.

Особи, які рухаються в кріслах колісних, зобов'язані:

використовувати технічно справні та належним чином обладнані крісла колісні;

не перевозити вантажі, що заважають керуванню;

не буксирувати причепи;

не перевозити пасажирів.

Крісла колісні повинні бути обладнані світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю — зовнішніми світловими приладами.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 р. №1192 чинна з 05.12.2020 р.


Визначено критерії ризику у сфері обігу наркотичних засобів

! СГ

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Планові заходи держнагляду (контролю) за діяльністю ліцензіатів у сфері контролю за обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

середнім — на 3 роки;

незначним — на 5 років.

У разі невиявлення істотних порушень період до наступної перевірки збільшується у 1,5 разу, крім СГ, віднесених до високого ступеня ризику.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 р. №1185 чинна з 05.12.2020 р.


Затверджено нову форму службового посвідчення інспектора праці

! Працедавцям

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило форму та опис службового посвідчення інспектора праці.

Водночас втратив чинність Наказ Мінсоцполітики від 24.05.2017 р. №866 «Про затвердження форми та опису службового посвідчення інспектора праці».

Наказ Мінекономіки від 11.11.2020 р. №2305
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 09.12.2020 р. офіційно не опублікований


Мінфін затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за МСФЗ

! Бухгалтерам

Міністерство фінансів затвердило й оприлюднило новий переклад Таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності. Текст перекладу у форматі pdf доступний для стягування на сайті Міністерства.

Встановлено, що фінзвітність на основі Таксономії фінзвітності за МСФЗ складається та подається в єдиному електронному форматі із застосуванням розширюваної мови ділової звітності (XBRL).

Нагадаємо, що переклад Таксономії фінансової звітності за МСФЗ застосовується підприємствами у випадках, передбачених Законом про бухоблік. Це, зокрема:

підприємства, що становлять суспільний інтерес;

публічні акціонерні товариства;

СГ, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;

підприємства, які провадять госпдіяльність за видами, перелік яких визначається КМУ (постанова КМУ від 28.02.2000 р. №419).

Наказ Мінфіну від 13.11.2020 р. №709 набере чинності 01.01.2021 р.


Морська адміністрація затвердила план перевірок на 2021 рік

! СГ

Морська адміністрація затвердила річний план перевірок Державною службою морського та річкового транспорту України щодо додержання суб'єктами господарювання вимог законодавства у сфері діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, небезпечних відходів морським і річковим транспортом та безпеки на морському та річковому транспорті, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства (крім суден флоту рибної промисловості) на 2021 рік.

Загалом до річного плану включено 374 суб'єкти господарювання.

Наказ Морської адміністрації від 01.12.2020 р. №304 чинний з 01.12.2020 р.


Держлікслужба у 2021 році перевірить 3476 суб'єктів господарювання

! СГ

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками затвердила річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держлікслужби на 2021 рік.

Загалом до річного плану включено 3476 суб'єктів господарювання.

Наказ Держлікслужби від 30.11.2020 р. №1073 чинний з 30.11.2020 р.


Iнспектори Міндовкілля у 2021 році прийдуть до 109 СГ

! СГ

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами на 2021 рік. Загалом до річного плану включено 109 суб'єктів господарювання.

Наказ Міндовкілля від 26.11.2020 р. №312 чинний з 26.11.2020 р.


Рибінспектори у 2021 році перевірять 471 СГ

! СГ

Держрибагентство затвердило річний план заходів державного нагляду (контролю) Державного агентства рибного господарства України на 2021 рік.

Загалом до річного плану включено 471 суб'єкт господарювання.

Наказ Держрибагентства від 27.11.2020 р. №457 чинний з 27.11.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру