• Посилання скопійовано

Одноразова «карантинна» допомога

Кому з ФОПів надаватимуть «карантинну» одноразову допомогу, а кому — ні? Яка відповідальність буде за отримання допомоги за недостовірними даними? Чи отримають від держави кошти і юрособи? Розгляньмо, що передбачено Законом №1071, який офіційно опублікований 9 грудня і набрав чинності 10 грудня.

Цей закон спрямований на підтримку суб'єктів господарювання під час карантину, і дія його не обмежується лише 2020 роком — програму розроблено на 2 роки.

Види допомоги

За ст. 1 Закону №1071 соціальна підтримка реалізується в таких формах:

одноразова матеріальна допомога працівникам і ФОПам — одноразова виплата з боку держави, яка має компенсувати втрату частини заробітної плати найманими працівниками суб'єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів через COVID-19, та компенсувати втрату частини доходу ФОПами, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних заходів;

одноразова матеріальна допомога ФОПам та ЮО (проте отримувачами будуть знову ж таки працівники!) — одноразова виплата держави суб'єктам господарювання задля збереження робочих місць з метою виплати найманим працівникам одноразової матеріальної допомоги в період карантину;

одноразова компенсація ЄСВ ЮО — одноразова виплата держави суб'єктам господарювання, які є юридичними особами, з метою відшкодування витрат, понесених на сплату ЄСВ за їхніх працівників.

Розгляньмо ці види виплат окремо.

Одноразова допомога працівникам та ФОПам

За п. 3 ст. 1 Закону №1071 соціальну підтримку застрахованим фізособам у вигляді одноразової матеріальної допомоги держава надає на підставі самостійного звернення такої фізособи.

Але Порядок звернення та надання соціальної підтримки застрахованим особам та суб'єктам господарювання і Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи через COVID-19, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб'єктів господарювання, визначає Кабінет Міністрів України.

Про проєкт Порядку, як це буде, ми писали на нашому сайті. Але Переліку видів діяльності, за якими можна буде розраховувати на цю допомогу, досі немає навіть у проєкті. А без нього невідомо, кому саме надаватимуть таку допомогу.

Хоча за змістом Закону №1071 КМУ має три дні з 9 грудня, аби:

— прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону;

— привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону;

— забезпечити перегляд та приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність до цього Закону.

Тобто є велика вірогідність, що ці Порядок і Перелік наберуть чинності найближчим часом. А ми про це обов'язково повідомимо, тож стежте за новинами на нашому сайті news.dtkt.ua!

Довідково

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на своїй сторінці у Facebook вже повідомив, що допомогу отримають працівники або ФОПи, якщо роботодавець має одну з шести категорій КВЕД:

47 — Роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами);

55 — Тимчасове розміщування;

56 — Діяльність із забезпечення стравами та напоями;

59.14 — Демонстрація кінофільмів;

90 — Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг;

93 — Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг.

Одна з цих шести категорій КВЕД має бути заявлена першою у реєстраційних відомостях на 31.10.2020 р.

Щодо розміру допомоги, то він уже широко відомий. Кожна фізособа, яка потраплятиме під нові Порядок і Перелік, матиме право на отримання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі 8000 грн.

При цьому застрахована особа, що має право на отримання зазначеної допомоги, має бути:

— або найманим працівником суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року та відповідає визначеним у Переліку видам економічної діяльності;

— або фізособою-підприємцем, основний вид економічної діяльності якої заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року та відповідає визначеним у Переліку видам економічної діяльності.

Але передбачається, що право на допомогу матимуть лише ті фізособи, які відповідно до законодавства підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачують (сплачували) та/або за яких сплачується чи сплачувався ЄСВ.

Що це означає? Фізособи-підприємці, які є особами з інвалідністю та пенсіонерами за віком і не сплачують ЄСВ, найімовірніше, не матимуть права на допомогу (навіть якщо раніше, коли не мали цього статусу, сплачували ЄСВ за себе). Адже вони за Законом про ЄСВ не є платниками єдиного внеску.

А от фізособи-«єдинники» I групи, яких звільнено від сплати ЄСВ на період з грудня 2020 до травня 2021 року (включно), є за цим Законом застрахованими особами. Тому вони мають право на допомогу.

Також одноразова матеріальна допомога застрахованим особам не надається:

1) найманим працівникам:

— які на дату звернення працюють у суб'єкта господарювання, що не нарахував ЄСВ за третій квартал 2020 року;

— які працюють у суб'єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на 31 жовтня 2020 року не належав до Переліку видів економічної діяльності;

— які працюють у суб'єкта господарювання за сумісництвом;

— середня заробітна плата яких перевищує 30 тис. грн на місяць. I для обчислення середньої заробітної плати враховуються всі місяці третього кварталу 2020 року;

2) ФОПам, які є застрахованими особами:

— державна реєстрація яких на дату набрання чинності цим Законом становить менше ніж три місяці;

— які на 10 грудня сплатили у 2020 році ЄСВ за себе менше ніж за три місяці;

— основний вид економічної діяльності яких на 31 жовтня 2020 року не належав до Переліку видів економічної діяльності;

— які одночасно є найманими працівниками та ФОПами;

— підприємницька діяльність яких на 10 грудня, за даними ЄДР, припинена.

Виплачується одноразова матеріальна допомога застрахованим особам на підставі заяв застрахованих осіб, поданих ними в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Подати таку заяву, як зазначено у проєкті КМУ, треба до 21 грудня 2020 р. включно.

У заяві про виплату одноразової матдопомоги застрахованим особам зазначають:

— прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, її дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);

— адресу місця проживання;

— підтвердження відповідності застрахованої особи положенням цього Закону;

— номер банківського рахунку для виплати одноразової матеріальної допомоги — за стандартом IBAN.

Перевірка інформації, повідомленої застрахованою особою у заяві, здійснюється програмними засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг на підставі відомостей, що обробляються у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування про страхувальників та застрахованих осіб і передаються Пенсійному фонду та Міністерству цифрової трансформації.

Адже перераховуватимуть кошти для виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам органи Пенсійного фонду за списками на виплату, наданими Мінцифрою. Але таке перерахування відбуватиметься в межах сум, які надійшли від головного розпорядника відповідної бюджетної програми, не пізніше наступного операційного дня після їх надходження.

Далі Пенсійний фонд подаватиме списки на виплату одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам банку, уповноваженому КМУ для проведення платежів, який перераховує кошти застрахованим особам не пізніше наступного операційного дня після їх надходження. Який це буде банк, ми дізнаємося після того, як Порядок надання допомоги буде затверджено й оприлюднено.

Виплачуватиме одноразову матеріальну допомогу застрахованій особі уповноважений банк на банківський рахунок (у форматі IBAN), зазначений у заяві застрахованої особи.

Зверніть увагу!

Застраховані фізособи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання одноразової матеріальної допомоги.

У разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено одноразову матеріальну допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума одноразової матеріальної допомоги підлягає поверненню застрахованою особою. Порядок такого повернення має бути затверджено Кабінетом Міністрів.

Не повернуті добровільно суми підлягатимуть стягненню на підставі рішення про відшкодування одноразової матеріальної допомоги, яке видаватиме територіальний орган Пенсійного фонду України. Таке рішення буде виконавчим документом, тобто для того, щоб стягнути потрібні кошти, ПФУ не треба буде звертатися до суду.

Одноразова матеріальна допомога роботодавцям-юрособам для їхніх працівників

Усі юрособи, які станом на 10 грудня 2020 року вимушено скоротили чи можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, після впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), за їх зверненням можуть отримати одноразову матеріальну допомогу для виплати таким працівникам.

Розмір одноразової матеріальної допомоги визначається пропорційно до робочого часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8000 грн на одного працівника.

У чому різниця між цією допомогою й одноразовою допомогою застрахованим особам з числа працівників? У тому, що ця допомога надаватиметься лише за зверненням роботодавця (і ним має бути саме юрособа!). А по допомогу застрахованим особам працівнику доведеться звертатися самостійно.

Порядок та строки надання одноразової матеріальної допомоги, розрахунку її розміру, стягнення, форма заяви та перелік документів, що їх подає суб'єкт господарювання, встановлюються КМУ. На момент підписання номера до друку є тільки проєкт такого Порядку.

Одноразова матеріальна допомога роботодавцям не надається:

1) за найманих працівників:

— які на дату звернення працюють у роботодавця та за яких роботодавець сплатив ЄСВ менше ніж усі місяці третього кварталу 2020 року;

— які працюють у роботодавця за сумісництвом (тобто це стосується внутрішнього та зовнішнього сумісництва);

2) юрособам:

— період з дати державної реєстрації яких до 10 грудня становить менше трьох місяців;

— які станом на 10 грудня отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину;

— діяльність яких на 10 грудня за ЄДР припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

Для отримання одноразової матеріальної допомоги юрособа подає центру зайнятості за своїм місцезнаходженням заяву та відомості за формою, встановленою КМУ, в тому числі в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Строки подання заяв встановлює КМУ. За проєктом визначено строк до 21 грудня 2020 року включно.

Рішення щодо виплати або відмови у виплаті одноразової матеріальної допомоги прийматимуться центрами зайнятості.

Виплачуватиметься одноразова матеріальна допомога юрособам за кошти Фонду безробіття.

Зверніть увагу!

Суб'єкт господарювання несе відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання одноразової матеріальної допомоги, передбаченої цією статтею, та цільове її використання.

Сума одноразової виплати матеріальної допомоги, отримана юрособою на підставі наданих нею недостовірних даних або використана нею не за цільовим призначенням, стягується центром зайнятості з суб'єкта господарювання.

Одноразова компенсація витрат на ЄСВ

Юрособи також мають право на отримання одноразової компенсації сум сплаченого ними ЄСВ, у разі якщо станом на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності належав до Переліку видів економічної діяльності.

До речі, цей Перелік (як, власне, і Порядок надання компенсації) має затвердити КМУ, і то найближчим часом.

Для отримання одноразової компенсації юрособа подає в електронному вигляді заяву до ДПС за місцем обліку як платник єдиного внеску. Форми заяви наразі немає, але про її затвердження ми обов'язково повідомимо на нашому сайті news.dtkt.ua!

ДПС на підставі поданих заяв формує Реєстр набувачів одноразової компенсації юрособам.

Сума одноразової компенсації юрособам розраховуватиметься шляхом ділення сплачених сум ЄСВ за десять місяців, що передували набранню чинності Законом №1071 (тобто з лютого до листопада 2020 року включно), на десять. Тобто, по суті, це буде середньомісячний показник (а не компенсація всіх сум ЄСВ, сплачених під час карантину).

Розмір суми одноразової компенсації суб'єктам господарювання розрахує територіальний податковий орган за основним місцем обліку платника ЄСВ.

Коли одноразова компенсація не надається

Одноразова компенсація суб'єктам господарювання не надається, якщо суб'єкт господарювання на дату набрання чинності цим Законом має заборгованість зі сплати ЄСВ.

Також одноразова компенсація не надається юридичним особам, підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними ЄДР, припинена.

Нормативна база

  • Закон №1071 — Закон України від 04.12.2020 р. №1071-IX «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру