• Посилання скопійовано

Суть справи

Річний перерахунок ПДФО
Наприкінці кожного календарного року на бухгалтера, крім звітності, чекає річний перерахунок доходів працівників та утриманого з них ПДФО. Навіщо та в яких випадках потрібно його проводити, — читайте далі.

Податок на репатріаціюз дорожнього збору?
ТОВ здійснює міжнародні перевезення та сплачує згідно з інвойсом з власного рахунку на рахунок нерезидента Тоll Collect дорожній збір за проїзд платними дорогами Німеччини. Чи потрібно утримувати з цього доходу податок на репатріацію?

Як привітати працівників матеріально
Нагадаємо про кілька шляхів, якими можна надати матеріальну допомогу працівникам напередодні свят. А ви зможете обрати той із них, який спричиниться до найменших втрат з оподаткування.

Платежі через LiqPay — безготівкові: НБУ
Національний банк роз'яснив, чи можна вважати безготівковими розрахунки за товари/послуги, здійснені за допомогою платіжних карток в Iнтернеті через LiqPay. Проте, чи слід такі операції проводити через РРО, не зазначив.

Одноразова «карантинна» допомога
Кому з ФОПів надаватимуть «карантинну» одноразову допомогу, а кому — ні? Яка відповідальність буде за отримання допомоги за недостовірними даними? Чи отримають від держави кошти і юрособи? Розгляньмо, що передбачено Законом №1071, який офіційно опублікований 9 грудня і набрав чинності 10 грудня.

Нараховано амортизацію у місяці продажу ОЗ
Підприємство продало об'єкт ОЗ (причіп). У бухгалтерській програмі списано нарахований знос станом на початок місяця: Д-т 131 К-т 105. I списано залишкову вартість причепа: Д-т 286 К-т 105. Але поряд із цим за місяць продажу нараховано амортизацію: Д-т 23 К-т 131, і тепер за проданим причепом за субрахунком 131 значиться залишок. Які проведення слід зробити?

Облік та оподаткування формування СК
Залежно від того, чи є власник підприємства фізособою чи юрособою, у емітента можуть виникнути різні податкові наслідки від внесення статутного капіталу. Розгляньмо, як емітент корпоративних прав має відображати суму СК у звітності та бухгалтерському і податковому обліку.

Чоловік — ФОП, дружина — ні
Як платити податок на нерухомість за квартиру, де зареєстрований ФОП, але яка належить його дружині, котра не є підприємцем? I як повідомляти податкову про таку нерухомість? Розгляньмо, що відповіли податківці в IПК від 25.11.2020 р. №4833/IПК/99-00-04-05-03-06 (див. «ДК» №50/2020).

Помилкове надходження: чи визнавати ПЗ з ПДВ?
Позиція податківців, висловлена в IПК ДПСУ від 02.12.2020 р. №4955/IПК/99-00-05-06-02-06 (див. «ДК» №50/2020), наразі така: нараховувати ПДВ не потрібно. Але за умови повернення помилково отриманих коштів у встановлений термін. Залишилося з'ясувати, який це термін!

Подарунки працівникам та їхнім дітям
Наближаються різдвяні і новорічні свята, які навіть у важкі роки не обходилися без подарунків. Цього року ніяк не зайвим буде згадати, як при цьому зекономити на податках.

Зміна в акті виконаних робіт
Замовник відмовляється в повному обсязі оплачувати не підписаний ним акт виконаних робіт (оплачено 500 грн із 700). Якщо сторони дійдуть згоди до підписання спільних первинних документів, то на підставі яких саме первинних бухгалтерських документів можливо відобразити зазначені господарські операції в бухгалтерському обліку та податковій звітності?

Розтягнений експорт товарів
На практиці дата оформлення митної декларації та дата фактичного вивезення товарів можуть не збігатися та припадати на різні звітні періоди. А ще експорт може бути за ціною, нижчою від ціни придбання таких товарів. Тож з'ясуймо щодо бази оподаткування ПДВ та звітного періоду.

Підсумований облік та надурочні години
Як оплачувати надурочні та святкові години при застосуванні підсумованого обліку робочого часу? Обліковий період — рік. Чи потрібно віднімати від загальної кількості надурочні години, святкові години?

Кафе та ресторани одержать підтримку
Так встановлено Законом №1071, чинним з 10 грудня.

До змісту номеру