• Посилання скопійовано

Суть справи

Патентні тролі та боротьба з ними
Про патентних тролів нині чути трохи менше, ніж 7-6 років тому, та це не означає, що вони зникли. Сподіваємося, що завдяки нещодавно прийнятим законам №815 і №816 ми взагалі забудемо про це явище. Чи є підстави для таких сподівань?

Що вирішив КСУ щодо карантину
28 серпня КСУ прийняв рішення щодо конституційності заборон та обмежень адаптивного карантину, а також обмежень у частині виконання судових рішень про стягнення коштів з державного та місцевого бюджетів на користь громадян та юросіб.

Вплив нової МЗП на трудові штрафи тощо
Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток залежать від мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони залишаються незмінними до кінця 2020 року. А от фінансові штрафи за порушення трудового законодавства збільшаться.

Відрядження перенесли: що робити з авансом?
Директор мав їхати у відрядження за кордон. Перед відрядженням на його корпоративну картку було надіслано кошти (валюту). Відрядження перенеслося на наступний тиждень. Чи має він право не повертати валюту назад на розрахунковий рахунок та чекати тиждень до наступного відрядження? Чи є обмеження?

Скільки працюватимемо у 2021 році
Під час розрахунку норми тривалості робочого часу на 2021 рік безпосередньо на підприємстві слід керуватися зазначеними нижче показниками від Мінекономіки.

Утилізація картонних упаковок: а що з ПДВ?
Підприємство придбаває товар у картонній упаковці, яка не має відокремленої вартості (її вартість включено до собівартості товару). Надалі картонно-паперова упаковка продається як макулатура. Які виникають наслідки з ПДВ? Розгляньмо, взявши до уваги IПК ДПСУ від 30.07.2020 р. №3148/IПК/99-00-05-06-02-06 (див. «ДК» №36/2020).

Доручати треба правильно
Практична ситуація: ви доручили певній особі укласти договір або спілкуватися з контролерами. Для цього знадобилися копії якихось документів, які треба зробити швидко. Чи може такі копії засвідчити довірена особа? Чи їй доведеться звертатися за копіями до вас? Верховний Суд навів власну позицію щодо цього.

Карантин до 31 жовтня: який вигляд це матиме
На сайті уряду оприлюднили постанову щодо подовження адаптивного карантину до 31 жовтня включно. Потім її забрали, а потім знову розмістили (але вже оновлену). 29 серпня її було опубліковано в «Урядовому кур'єрі».

Строки звернення до суду щодо блокування ПН/РК
З огляду на останню судову практику строки звернення до суду в разі блокування ПН/РК значно скоротилися і становлять аж ніяк не 1095 днів, а шість чи три місяці. Розгляньмо на прикладах, яких строків та в яких випадках має бути дотримано.

Зменшення корисності і податкова амортизація
Підприємство (облік за МСФЗ) 31.03.2020 р. провело зменшення корисності «орендних поліпшень», внаслідок чого їх залишкова вартість дорівнює нулю. За квітень амортизація в бухобліку дорівнює нулю, бо активи знецінено (відображено зменшення корисності активів). Чи нараховувати в податковому обліку амортизацію у квітні, чи зупинити її нарахування, позаяк активи виведено з експлуатації?

Чи оформлювати відрядження водіям?
Організація надає транспортні послуги вантажним автомобілем. Чи зобов'язане підприємство виплачувати працівникові на посаді водія автотранспортних засобів, окрім зарплати, ще й добові? Якщо так, то як це оформлювати та яким документом підтверджувати кількість днів?

З 1 вересня — перевірки від Держпраці!
З 01.09.2020 р. Законом №822 розмір мінімальної зарплати збільшено до 5000 грн. Це означає, що штрафи за порушення законодавства з праці теж збільшились. А тут ще й Держпраці вирішила поновити інспекційні відвідування...

РРО у ФОПа-«єдинника» у 2020 році
Пункт 296.10 ПКУ вже не визначає, як застосовувати РРО в разі перевищення ФОПом обсягу річного доходу в 1 млн грн. Як бути в разі перевищення суми в 1 млн грн у 2020 році?

Акт перевірки без підпису інспектора
ВС вважає, що лише відсутність підписів усіх контролерів, які брали участь у перевірці, робить акт перевірки нечинним та автоматично скасовує всі ППР, складені за наслідками такої перевірки. Якщо ж немає підпису лише одного інспектора, акт є дійсним.

До змісту номеру