• Посилання скопійовано

Курс оприбуткування імпортного товару

За яким курсом валюти оприбутковувати імпортний товар, що постачається за контрактом на умовах CPT? Попередня оплата постачальнику не здійснювалася.

Згідно з п. 5 П(С)БО 21 операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Своєю чергою, як передбачено п. 3 НП(С)БО 1, активи — це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, спричиниться до отримання економічних вигід у майбутньому.

Контроль над активами означає можливість вирішального впливу з боку підприємства на них з метою отримати вигоди від їх використання як власник. Тобто контроль, як правило, супроводжується наявністю права власності. Адже до набуття права власності покупець зазвичай не може контролювати активи (розпоряджатися ними) і вигід (майнових прав) щодо них не має.

Умови поставки CPT («Фрахт/перевезення оплачені до (назва місця призначення)») мають на увазі, що продавець відвантажує товар обраному перевізнику, який безповоротно вивезе його через митницю за межі держави. Продавець береться оплатити всі рахунки з доставки товару на уточнене місце призначення. За пошкодження, втрату вантажу, інші супутні витрати, які виникнуть після відвантаження вантажу перевізникові, відповідальність несе сам покупець.

Але правила Iнкотермс не регулюють таких питань, як перехід права власності на товар, право розпорядження товаром тощо. Вони регулюють лише деякі обов'язки сторін договору з постачання або передачі товару відповідно до договорів купівлі-продажу, а також розподіл ризику між сторонами договору в цих випадках.

Крім того, вони пов'язані з обов'язком очистити товар для експорту й імпорту, упакування товару, з обов'язком покупця прийняти постачання, а також надати підтвердження того, що відповідні зобов'язання були виконані належним чином.

Тому в цьому разі слід орієнтуватися на умови контракту і документи, які оформлюються за цим контрактом постачальником і покупцем (інвойси, накладні тощо). Якщо умови контракту не містять спеціальних застережень, то передання від продавця до покупця ризиків, витрат (і вигід) за товарами, що реалізуються, відбувається згідно з терміном Iнкотермс-2020, який використовується в такому контракті.

Отже, якщо умовами договору не встановлено положень щодо дати переходу права власності на товар, зважаючи на те що постачання відбувається на умовах СРТ, для оприбуткування товару використовується курс, що діяв на дату передачі товару від постачальника перевізнику (така інформація зазначається у CMR у графі 4 (дата, місце та час завантаження)). Ця сама дата є також датою оприбуткування товару в бухгалтерському обліку.

Митна декларація фіксує лише факт перетину товаром державного кордону України та нарахування митних платежів і не фіксує набуття права власності на товар (яке не завжди набувається саме під час розмитнення).

Нормативна база

  • НП(С)БО 1 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. №73.
  • П(С)БО 21 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затверджене наказом Мінфіну від 10.08.2000 р. №193.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру