• Посилання скопійовано

Що нового

Прийнято Закон про оборонні закупівлі

! Постачальникам товарів, робіт і послуг оборонного призначення

У газеті «Голос України» 14.08.2020 р. офіційно опубліковано Закон «Про оборонні закупівлі», який набере чинності з нового року.

Закон визначає загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки й оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки й оборони, а також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель.

Оборонні закупівлі — це здійснення державним замовником закупівель товарів, робіт і послуг, призначених для виконання державних програм у сферах національної безпеки й оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки й оборони.

Закон застосовується за умови, що:

вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки й оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки й оборони — 1,5 мільйона гривень, до визначених цим Законом державних замовників, які здійснюють оборонні закупівлі;

закупівля товарів, робіт і послуг оборонного призначення містить відомості, що становлять державну таємницю, а також у разі закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями незалежно від вартості такої закупівлі.

Придбання державними замовниками товарів, робіт і послуг може здійснюватися шляхом застосування однієї з таких закупівель:

  • закрита закупівля;
  • торги з обмеженою участю;
  • спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель;
  • спрощений відбір без застосування електронної системи закупівель.

З дня набрання чинності цим Законом втратять чинність закони «Про державне оборонне замовлення» (крім положень щодо виконання державного оборонного замовлення на 2020 — 2021 роки) та «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони».

Пункт 10 Прикінцевих положень цього Закону, яким вносяться зміни до інших законів, набрав чинності 15.08.2020 р.

Закон України від 17.07.2020 р. №808-IX набирає чинності 01.01.2021 р.


Набрав чинності Закон про боротьбу з патентними тролями

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.08.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями».

Закон вносить зміни до ГКУ, ЦКУ, законів «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», а також Декрету КМУ «Про державне мито».

Замість поняття «знак для товарів і послуг» повертається поняття «торговельна марка». Також у новій редакції викладено поняття «промисловий зразок», «зареєстрований промисловий зразок» тощо.

Крім цього:

  • визначено додатковий критерій охороноздатності (індивідуальний характер);
  • уточнено умови надання правової охорони промислового зразка;
  • передбачено можливість подання заявки на реєстрацію промислового зразка в електронній формі;
  • передбачено можливість досудового скасування свідоцтва в Апеляційній палаті.

Закон України від 21.07.2020 р. №815-IX чинний з 16.08.2020 р.


Внесено зміни до низки НПА щодо патентного законодавства

! СГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.08.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства».

Закон вносить зміни до ЦКУ, Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», Декрету КМУ «Про державне мито».

Так, Законом уточнюється понятійний ряд. Зокрема, в новій редакції викладено поняття «винахід», «патент», «секретний винахід» тощо.

Крім цього, Законом:

  • розширено перелік об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона;
  • передбачено можливість подання заявок на реєстрацію винаходу (корисної моделі) в електронній формі;
  • уточнено порядок надання додаткової охорони прав на винаходи;
  • розширено перелік прав та обов'язків суб'єктів прав на винаходи (корисні моделі);
  • передбачено можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку шляхом подання заяви до Апеляційної палати.

Патенти, видані за заявками, одержаними Державною службою інтелектуальної власності України до дня набрання чинності цим Законом, є чинними.

Закон від 21.07.2020 р. №816-IX чинний з 16.08.2020 р.


Набрав чинності Закон про сільгоспкооперацію

! Сільгоспкооперативам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.08.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про сільськогосподарську кооперацію».

Про нововведення цього Закону (на підставі проєкту) «ДК» писав у №33-34/2020. Офіційний текст Закону відрізняється від проєкту тим, що в ньому вже не йдеться про створення Агенції сприяння розвитку сільгоспкооперації.

Закон України від 21.07.2020 р. №819-IX чинний з 15.08.2020 р.


Ще один закон про спрощення залучення інвестицій

! Iнвесторам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.08.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів».

У новій редакції викладено Закон «Про цінні папери та фондовий ринок», який тепер називається «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», та Закон «Про товарну біржу».

Закон комплексно врегульовує питання функціонування ринків деривативних (похідних) фінансових інструментів, ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розбудови їхньої інфраструктури.

Також розширено перелік фінансових інструментів шляхом віднесення інструментів грошового ринку до фінансових інструментів, а також запровадження нових видів цінних паперів — депозитних сертифікатів банку, зелених облігацій, опціонних сертифікатів, депозитарних розписок.

Крім того, врегульовуються відносини, що виникають під час розміщення та обігу цінних паперів, укладення й виконання деривативних контрактів та правочинів із ними, забезпечується захист прав власників облігацій шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій та колективного представника власників корпоративних облігацій.

Зміни також внесено до ЦКУ, ГКУ, ККУ, КУпАП та низки законів, назву Закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» змінено на «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків».

Нова редакція Закону «Про цінні папери та фондовий ринок», тобто «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», набирає чинності 01.07.2021 р., крім окремих пунктів Прикінцевих та перехідних положень, чинних з 16.08.2020 р.

Закон України від 19.06.2020 р. №738-IX чинний з 16.08.2020 р.


Опубліковано закон щодо детінізації ринку металургійної сировини

! СГ, які працюють із металобрухтом

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.08.2020 р. через три місяці після цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій із металобрухтом».

Закон вносить зміни, зокрема, до Закону «Про металобрухт», якими спрощено порядок здійснення операцій із металобрухтом, зменшено необґрунтовані вимоги до суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом, та вимоги до оформлення таких операцій.

Передбачено, що приймальні пункти металобрухту повинні мати власну або орендовану ділянку з твердим покриттям чи контейнер (будь-яку іншу відповідну ємність, тару), які забезпечують зберігання металобрухту у спосіб, що унеможливлює проникнення шкідливих речовин у ґрунт, також вагове обладнання, що відповідає його виробничим потребам, систему відеоспостереження, відеозапису, архівування та зберігання створеної в процесі відеоспостереження інформації не менше 3 місяців.

Уточнено, що держконтроль за здійсненням заготівлі металобрухту та операцій із металобрухтом здійснюють місцеві держадміністрації.

Змінами до КУпАП та ККУ надано нове визначення адміністративного та кримінального правопорушення при здійсненні операцій із металобрухтом.

Закон України від 14.07.2020 р. №776-IX набирає чинності 14.11.2020 р.


Українське кіно та відео мають стати конкурентоспроможними

! Кіновиробникам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 12.08.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва».

Підпункт 141.4.1 ПКУ доповнено новим абзацом 22, згідно з яким не є доходами для потреб цього пункту субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, передбачених Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Згідно з новим підпунктом «з» пункту 186.3 статті 186 ПКУ місцем постачання послуг з виробництва та компонування відеофільмів, кінофільмів, анімаційних (мультиплікаційних) фільмів, телевізійних програм, рекламних фільмів, фоторекламних матеріалів та комп'ютерної графіки вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

Закон України від 21.07.2020 р. №821-IX чинний з 13.08.2020 р.


Затверджено форми документів для фінансової підтримки фермерських господарств

! Фермерським господарствам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило 19 форм документів для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств.

Водночас втратив чинність Наказ Мінагрополітики від 20.03.2018 р. №150 «Про затвердження форм для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств».

Наказ Мінекономіки від 24.07.2020 р. №1391 чинний з 14.08.2020 р.


ДПС зіставлятиме показники обсягів обігу й залишків пального та спирту

! Виробникам і торговцям пальним та спиртом етиловим

Кабмін затвердив Порядок здійснення Державною податковою службою автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового.

Порядок визначає механізм здійснення ДПС автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового для забезпечення перевірки повноти декларування та сплати акцизного податку платниками податку з обсягів ввезеного на митну територію України, виробленого та реалізованого на митній території України пального або спирту етилового.

Період здійснення зіставлення дорівнює календарному місяцю. Зіставлення здійснюється починаючи з першого звітного періоду, в якому запроваджено зіставлення.

Iнформація за результатами зіставлення розміщується для платників в електронному кабінеті платника, а для контролюючого органу формується електронний журнал результатів зіставлення. Податкові органи використовують результати зіставлення під час перевірок.

Установлено, що до 30.09.2020 р. (включно) автоматичне зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового здійснюється у тестовому режимі.

Постанова КМУ від 12.08.2020 р. №715 чинна з 18.08.2020 р.


З 4 серпня змінилися правила надання виконавцям інформації про боржників

! Боржникам

Мін'юст та Мінфін затвердили новий Порядок надання інформації Державною податковою службою України на запити органів державної виконавчої служби та приватних виконавців.

Порядок визначає загальні правила подання органами державної виконавчої служби та приватними виконавцями запитів та надання ДПСУ відповідей на такі запити.

З 04.10.2020 р. втратить чинність наказ Мін'юсту та Мінфіну від 13.12.2016 р. №3639/5/1085, яким було затверджено попередній Порядок.

Наказ Мін'юсту та Мінфіну від 21.07.2020 р. №2483/5/436 чинний з 04.08.2020 р.


Визначено нові протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину

! Закладам освіти

Головний державний санітарний лікар України затвердив протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Так, усі працівники закладу забезпечуються засобами індивідуального захисту з розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності з розрахунку на 5 робочих днів, у т. ч. на 1 робочу зміну — безпосередньо на робочому місці працівника.

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладено на засновника (власника) та керівника закладу освіти.

Водночас втратила чинність Постанова Головдержсанлікаря від 30.07.2020 р. №42 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Постанова Головдержсанлікаря від 22.08.2020 р. №50 чинна з 22.08.2020 р.


Уточнено порядок здійснення державного контролю на автомобільному транспорті

! Автоперевізникам

Кабмін вніс зміни до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2006 р. №1567.

Зокрема, уточнено, що рейдова перевірка може проводитися однією посадовою особою Укртрансбезпеки, а габаритно-ваговий контроль проводиться двома посадовими особами Укртрансбезпеки або однією посадовою особою Укртрансбезпеки із залученням посадових осіб відповідного підрозділу Національної поліції, Укравтодору, власника (балансоутримувача) пункту габаритно-вагового контролю.

У новій редакції викладено Акт проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час здійснення перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом (додаток 3 до Порядку).

Постанова КМУ від 19.08.2020 р. №727 чинна з 26.08.2020 р.


Затверджено Перелік речовин для органічного виробництва

! Виробникам органічної продукції

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Перелік речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях.

Наказ Мінекономіки від 09.06.2020 р. №1073 чинний з 21.08.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру