• Посилання скопійовано

Фіскальні функції програмного РРО

Програмний РРО, як і апаратний РРО, має виконувати фіскальні функції: одноразове занесення, довготермінове зберігання у фіскальній пам'яті, багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій. Такі вимоги нещодавно встановив КМУ.

Постановою КМУ від 22.07.2020 р. №629 затверджено Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування (далі — Вимоги №629). Вони набрали чинності одночасно із Законом №128-IX, тобто з 01.08.2020 р.

Вимоги №629 розроблені відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про РРО і поширюються на ПРРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг у готівковій та/або безготівковій формі. На ПРРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу Вимоги №629 не поширюються.

Загальні вимоги до ПРРО

Загальних вимог до ПРРО усього чотири. Так, ПРРО повинен забезпечувати:

1) можливість передачі до фіскального сервера контролюючого органу відповідної інформації, встановленої Законом про РРО (про проведені за допомогою такого ПРРО розрахункові операції тощо), для довгострокового зберігання;

2) неможливість виконання команд, не передбачених переліком команд, під управлінням яких працює ПРРО, або команд, параметри яких відрізняються від тих, що передбачені зазначеним переліком;

3) ідентичність інформації про обсяги операцій в електронній та паперовій формі розрахункового документа. Формування розрахункового документа має здійснюватися в єдиному циклі та не перериватися іншими операціями, що виконуються ПРРО;

4) точність обчислення та округлення сум за результатами операцій до восьми знаків після коми.

При цьому ПРРО повинен створювати та/або забезпечувати можливість друкувати розрахунковий документ виключно в установленій законодавством формі! А розрахункові документи та звіти, що створюються ПРРО в електронній та/або паперовій формі у фіскальному режимі роботи, повинні мати всі обов'язкові реквізити, визначені відповідними нормативно-правовими актами (див. «ДК» №29/2020).

Фіскальний режим роботи

Фіскальна функція ПРРО реалізується через фіскальний сервер (тобто сервер ДПС) за умови переведення ПРРО у фіскальний режим роботи.

Зверніть увагу!

Переведенню у фіскальний режим роботи підлягає лише ПРРО, включений до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій із присвоєним йому фіскальним сервером унікальним фіскальним номером під час реєстрації такого програмного реєстратора.

А ознакою того, що ПРРО переведено у фіскальний режим роботи, буде присвоєння фіскальним сервером номера зміні, протягом якої здійснюватиметься реєстрація розрахункових операцій таким ПРРО! Закінчуватися така зміна має шляхом передачі фіскального звітного чека за підсумками проведених операцій протягом цієї зміни до фіскального сервера та реєстрації фіскального звітного чека фіскальним сервером.

Документи, що надходять до фіскального сервера від ПРРО, не переведеного у фіскальний режим роботи, не реєструються фіскальним сервером та не є електронними розрахунковими документами та фіскальними звітними чеками.

Отже, тільки у фіскальному режимі роботи ПРРО забезпечує:

— створення електронних розрахункових документів та електронних фіскальних звітних чеків;

— створення розрахункових документів та фіскальних звітних чеків у паперовій формі;

— відтворення на дисплеї пристрою, на якому встановлено ПРРО, QR-коду, який дає особі змогу здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, та/або надсилання електронного розрахункового документа на абонентський номер чи адресу електронної пошти покупця;

— створення денних звітів;

— застосування електронних підписів та/або печаток у процесі створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання електронних документів та обміну інформацією про проведені розрахункові операції із фіскальним сервером.

Iнші режими роботи ПРРО

Крім фіскального режиму роботи, ПРРО матиме три основні функціональні режими: попереднього програмування, реєстрації, звітування.

Якщо стисло, то режим №1 дозволить внести до пам'яті ПРРО довідкову інформацію, яка потрібна для подальшого використання реєстратора (базу даних про товари, роботи, послуги та їх ціни, про ставки ПДВ та акцизу, знижки, акції продавця тощо).

Режим №2 — для проведення розрахункових операцій (а називається він так тому, що кожна з таких операцій реєструється не лише в ПРРО, а й на фіскальному сервері).

Режим №3 передбачає формування звітів за ПРРО (як денних, так і, за потреби, періодичних, службових).

Коли робота ПРРО повинна автоматично блокуватися?

Користувачі ПРРО повинні пам'ятати, що його робота блокуватиметься в разі:

— настання граничних строків застосування режиму офлайн (36 годин поспіль або 168 годин протягом календарного місяця);

— скасування/блокування сертифіката відкритого ключа удосконаленого електронного підпису та/або печатки особи, що здійснює розрахункову операцію, в тому числі закінчення строку дії такого сертифіката;

— використання у період відсутності зв'язку між ПРРО та фіскальним сервером усіх отриманих фіскальних номерів та неотримання нової порції фіскальних номерів, що видаються ДПС із діапазону фіскальних номерів, сформованого фіскальним сервером;

— порушення послідовності виконання операцій, передбачених ПЗ ПРРО;

— передачі в неповному обсязі пакета даних, сформованих ПРРО в режимі офлайн, до фіскального сервера.

Блокування блокуванням, а ПРРО повинен забезпечувати можливість повторення або завершення розпочатої до блокування та не завершеної операції! I це теж одна з вимог до ПЗ, що їх мають забезпечити податківці.

Денний звіт ПРРО — обов'язкові реквізити!

Кабмін установив, які реквізити повинні містити звіти (Z-звіт та Х-звіт)1, що створюються ПРРО:

— найменування та адресу господарської одиниці, де застосовується ПРРО;

1 Крім того можна створити службовий або періодичний звіт.

— для СГ, зареєстрованих як платники ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ, наданий згідно з ПКУ, перед яким зазначаються великі літери «ПН»;

— для СГ, що не є платниками ПДВ, — податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для ФОП, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією (за наявності) та номером паспорта), перед яким зазначаються великі літери «IД»;

— фіскальний номер ПРРО, перед яким зазначаються великі літери «ФН»;

— дату та час формування документа.

Дані (всі підсумки та суми) в Z-звіті обчислюються за зміну! А зміна буде періодом між присвоєнням їй фіскальним сервером номера та часом формування звіту (про що ми зазначали вище).

ПРРО повинен забезпечувати:

— відображення створених звітних чеків на екрані монітора;

— створення та друкування (за потреби) періодичного звіту за будь-який період з початку його застосування.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру