• Посилання скопійовано

Суть справи

Алкогольна ТТН
Пропонуємо розглянути порядок заповнення ТТН при внутрішньому переміщенні алкогольних напоїв. Чи слід продавцю алкоголю реєструвати ТТН у Єдиному реєстрі при перевезенні товару зі складу до магазину? Чи можуть випадки неповного заповнення ТТН стати підставою для застосування санкцій?

Держпраці не має реагувати на анонімки
Верховний Суд наголошує, що скарга є анонімною не лише через відсутність П. I. Б., а й якщо зазначено неправдиві відомості щодо реєстрації місця проживання особи-скаржника. I в таких випадках інспектування Держпраці не може проводитися.

Карантинні обмеження для фізосіб у серпні
Кабмін визначив обмеження для фізосіб, які діятимуть з 1 до 31 серпня 2020 року. Вони досить цікаві, тож ми їм присвятили окрему статтю. Отже, ознайомтеся з правилами, яких мають дотримуватися в Україні всі, у тому числі особи, які проходять самоізоляцію та обсервацію.

Продовження карантину для госпсуб'єктів
Кабмін Постановою №641 продовжив карантин до 31.08.2020 р. I прописав критерії, за якими оцінюватиметься рівень епідемічної ситуації в Україні та в інших країнах. Розгляньмо, як це вплине на здійснення окремих видів господарської діяльності.

Трудові перевірки з 23 липня
Кабмін розмежував перевірки неоформлених працівників та інші порушення законодавства про працю. Причому неоформлених працівників відтепер перевірятимуть лише інспектори Держпраці. А ще — в інспекторів нові посвідчення, а Держпраці підпорядкована Мінекономіки.

Заміна товару, проданого нерезиденту
Як показати в обліку заміну бракованого товару, та ще й відправленого на експорт? Розгляньмо податкові наслідки та документальне оформлення заміни товару нерезидентові.

ППР можна отримати повторно на запит
Податковим кодексом не передбачено можливості платникам податків повторно отримувати ППР (їх копії). Проте це не означає, що таке зовсім неможливо. ВС каже, що орган ДПС зобов'язаний видавати копії рішень на запит платника про доступ до публічної інформації. Але це може змінити строки їх оскарження до суду.

Фіскальні функції програмного РРО
Програмний РРО, як і апаратний РРО, має виконувати фіскальні функції: одноразове занесення, довготермінове зберігання у фіскальній пам'яті, багаторазове зчитування і неможливість зміни підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій. Такі вимоги нещодавно встановив КМУ.

Програмний РРО — консультують податківці
З 1 серпня 2020 року бізнес може застосовувати програмні РРО як альтернативу звичайним апаратним РРО, а забезпечити всіх охочих безкоштовним програмним рішенням мають податківці. Як це буде, читайте у запитаннях-відповідях, що розміщені уЗIР, підкатегорія 109.24.

Платника ПДВ визнали ризиковим
Підприємство віднесено до переліку ризикових. Чи може воно оскаржити таке рішення? На жаль, Верховний Суд каже, що це ніяк не порушує прав платника, а дії органів ДПС щодо поділу платників за категоріями — це інформаційно-аналітична діяльність посадових осіб державного органу.

Покарання за незаконне звільнення
Останнім часом значно побільшало спорів про звільнення працівників. Вони активно обстоюють свої права в суді. Зокрема, керівника роботодавця можна покарати за ст. 172 «Грубе порушення законодавства про працю» ККУ.

До змісту номеру