• Посилання скопійовано

Карантинні обмеження для фізосіб у серпні

Кабмін визначив обмеження для фізосіб, які діятимуть з 1 до 31 серпня 2020 року. Вони досить цікаві, тож ми їм присвятили окрему статтю. Отже, ознайомтеся з правилами, яких мають дотримуватися в Україні всі, у тому числі особи, які проходять самоізоляцію та обсервацію.

Обмеження, які діятимуть на території України протягом серпня 2020 року

Встановлені Постановою №641 загальноукраїнські обмеження стосуються насамперед пересічних громадян.

Так, заборонено:

1) перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

2) перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи;

3) самовільно полишати місця самоізоляції, обсервації.

Отже, на вулиці без маски перебувати можна, але треба постійно мати зі собою паспорт або інший документ, який посвідчує вашу особу, громадянство тощо. За цим уважно стежитиме Нацполіція (їй надається право перевірки наявності зазначених документів). Про застосунок «Дія» (цифрові документи) тут ані слова, проте, на нашу думку, вони є офіційними документами та використовуються нарівні з паспортом-книжечкою чи ID-карткою.

Але якщо ви зобов'язані пройти самоізоляцію або обсервацію, то до їх завершення виходити на вулицю не можна (навіть у масці). Зокрема, особи, які потребують самоізоляції, зобов'язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими разом мешкають.

Хто потрапляє під самоізоляцію:

1) особи, які мали контакт із пацієнтом із підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов'язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

2) особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації.

Обсервація проводитиметься у визначених для цього закладах. Харчування в них та транспортування фізосіб, які мають проходити обсервацію, держава не оплачуватиме! Для іноземців (крім біженців і тих, які постійно проживають на території України) обсервація буде платна. Платити має страхова компанія.

Контролюватиме самоізоляцію Нацполіція за допомогою мобільного застосунку!

Ще два обмеження для фізосіб стосуються перетину українського кордону іноземцями та особами без громадянства (окремо розглядається перетин контрольних пунктів з окупованими територіями). Для в'їзду в Україну таким фізособам знадобиться страховка, яка покриває витрати, пов'язані з лікуванням COVID-19, та діє на строк перебування в Україні. Якщо такої страховки не буде, в Україну таку фізособу прикордонники не впустять.

Якщо навіть таких іноземців і впустять в Україну, особи, що перетинають державний кордон та прибули з держави або є громадянами (підданими) держав зі значним поширенням COVID-19, підлягають самоізоляції (крім винятків, наведених у Постанові №641). Така сама вимога стосується й українців, які повертаються з-за кордону.

Строк самоізоляції становить 14 днів (може бути змінений лікарем відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я).

При цьому за особами, які підлягають самоізоляції, уважно стежитимуть через мобільний застосунок: особа, яка підлягає самоізоляції, у зв'язку з перетином державного кордону зобов'язана його встановити та активувати. У разі неможливості встановлення такого застосунку вона підлягає обсервації.

Через цей мобільний застосунок лікар або сама фізособа (якщо лікар не проти) вносить до системи особисті відомості, зазначені в п. 24 Постанови №641.

Та головне, що після встановлення мобільного застосунку в будь-який час протягом доби особа отримує повідомлення (push-повідомлення). У разі отримання повідомлення особа повинна протягом 15 хвилин із використанням мобільного застосунку зробити фотографію свого обличчя.

У разі невідповідності геолокації або фотографії, відсутності зв'язку з особою через мобільний додаток, видалення, встановлення обмежень щодо передачі інформації за допомогою мобільного застосунку до органів Нацполіції надсилається повідомлення про випадок порушення зобов'язання щодо самоізоляції.

Звісно, оштрафувати лише через підозру, що ви порушили умови самоізоляції (на підставі отримання такого повідомлення), вас не зможуть. Але Нацполіція такий випадок розслідуватиме шляхом перевірки фактичного перебування особи за адресою самоізоляції. I в разі якщо підозри будуть виправдані, вас оштрафують.

Але якщо після перетину державного кордону або не пізніше ніж за 48 годин до перетину ви пройдете тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції і результат буде негативний, то самоізоляцію можна не проходити!

Як вирішуватимуться побутові питання під час самоізоляції?

Постанова №641 обіцяє тим, хто не має родичів та друзів, які можуть про них подбати і не обмежені в пересуванні, соціальний догляд та пропонує звертатися до органів соціального захисту населення. Насамперед допомагатимуть тим, хто хворий на COVID-19, усім іншим — по змозі.

Натомість тим, хто проходитиме самоізоляцію превентивно (тобто не хворіє на COVID-19), дозволятиметься:

— двічі на день вигулювати домашніх тварин протягом не більше ніж однієї години на добу за умови використання засобів індивідуального захисту (тобто в масці або респіраторі);

— відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, щодня протягом двох годин на добу за умови використання засобів індивідуального захисту.

Але такий дозвіл буде лише в тих «самоізолянтів», які не отримують соціального догляду та зареєстровані у мобільному застосунку. «Обсервантам», звісно, такого не дозволять!

Порушення правил щодо карантину людей

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, —

тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 44-3 КУпАП

Ось для виконання зазначених вимог, зокрема, «самоізолянтам» і потрібні документи, що посвідчують особу. Чи штрафуватимуть осіб, які відійшли від свого дому до супермаркету більш ніж на 2 км, наразі відповісти складно. Проте це є порушенням карантинних заходів, тож застосування адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП є цілком реальним. I практика штрафування у країнах Європи це яскраво продемонструвала.

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Постанова №641 — Постанова КМУ від 22.07.2020 р. №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території зі значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру