• Посилання скопійовано

Акт на транспортно-експедиторські послуги та ПН, якщо перевізник — неплатник ПДВ

ТОВ — платник ПДВ надає транспортно-експедиторські послуги. На рахунок отримали 6000 грн за таку послугу: 4800 грн слід перерахувати перевізнику (не платнику ПДВ), 1200 грн — винагорода експедитора. Як скласти акт та податкову накладну до нього?

Насамперед зазначимо, що відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

У пп. «в» пп. 186.2.1 ПКУ встановлено, що місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних із рухомим майном, зокрема послуг, пов'язаних із перевезенням пасажирів та вантажів. Місцем постачання (надання) транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання (пп. «ж» п. 186.3 ПКУ).

Виходячи з того, що послуги за транспортно-експедиційним договором, включаючи перевезення, надаються на митній території України, то об'єктом оподаткування ПДВ є як послуги перевезення, так і транспортно-експедиторські послуги на загальних підставах.

Відповідно до п. 189.4 ПКУ базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ. Положеннями п. 188.1 ПКУ передбачено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою від звичайних цін.

Датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг та датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту вважається дата першої події (п. 187.1 та п. 198.2 ПКУ).

ДПСУ в УПК №610 та ДФС в ІПК від 29.01.2018 р. №14/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (посилаючись на згадану УПК) повідомляють, що в експедитора вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора) та вартість послуг з перевезення є базою оподаткування ПДВ за умови, що перевізник є платником ПДВ. Якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих ним послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовникові.

Тому експедитор на послуги перевезення, що надаються неплатником ПДВ, податкові зобов'язання з ПДВ не визначає, податкову накладну не складає і відповідно у декларації з ПДВ не відображає. У податковій накладній зазначаються лише послуги експедитора одним рядком. За умовами запитання, вартість послуг становить 1000 грн, сума ПДВ — 200 грн.

Тобто у разі якщо перевізник не є платником ПДВ, то вартість наданих ним послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ в експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовникові та, відповідно, експедитор складає податкову накладну лише на вартість винагороди (див. ІПК ДФСУ від 25.04.2019 р. №1807/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, «ДК» №21/2019, коментар «ДК»).

А позаяк перевізник не є платником ПДВ, то податкового кредиту на вартість перевезення транспортний експедитор не матиме.

Щодо акта транспортного експедитора

Послуги, що їх експедитори надають клієнтам за їх дорученням відповідно до вимог законодавства України та держав, територією яких транспортуються вантажі, згідно з переліком послуг, визначеним у правилах здійснення транспортно-експедиторської діяльності, а також інші послуги, визначені за домовленістю сторін у договорі транспортного експедирування, наведено в ст. 8 Закону про ТЕД.

До істотних умов договору транспортного експедирування, визначених у ст. 9 Закону про ТЕД, зокрема, належать:

  • вид послуги експедитора;
  • вид та найменування вантажу;
  • розмір плати експедитору;
  • порядок розрахунків.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедиторові за належне виконання договору транспортного експедирування.

До плати експедиторові не включаються його витрати на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб'єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

Перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

Факт надання послуги експедитора при перевезенні підтверджується єдиним транспортним документом або комплектом документів (залізничних, автомобільних, авіаційних накладних, коносаментів тощо), які відображають шлях прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення.

Отже, в акті, що його експедитор надаватиме замовнику, має зазначатися:

  • вартість перевезень без ПДВ — 4800 грн, що не включається до плати експедитора;
  • розмір винагороди експедитора — 1000 грн;
  • податкові зобов'язання з ПДВ зі суми винагороди — 200 грн;
  • договірна вартість становить 6000 грн.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ТЕД — Закон України від 01.07.2004 р. №1955-IV «Про транспортно-експедиторську діяльність».
  • УПК №610 — Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. №610.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру