• Посилання скопійовано

Нові правила роботи з РРО перенесено через карантин!

У зв'язку із вжиттям заходів щодо боротьби з коронавірусом строки впровадження нових правил роботи з РРО подовжено (перенесено на пізніші дати).

Крім звільнення від податкових штрафів і деяких податків та мораторію на податкові перевірки (про це «ДК» писав у №12/2020 у статті «Податкові пільги для бізнесу на час карантину»), Законом №533 передбачається перенесення строків введення в дію нових правил роботи з РРО.

Нагадаємо, що про ці правила та раніше заплановані строки початку їх дії «ДК» писав у №9/2020. Тоді початком нової ери використання РРО та запровадження альтернативи апаратним РРО — програмних РРО — було 19 квітня 2020 року. Але карантин вніс корективи до цих планів.

Так, відкладається набрання чинності Законом №129: замість шести місяців з дня його опублікування (відповідно 19.04.2020 р.) маємо 1 серпня 2020 року, а запровадження можливості отримання кешбеку покупцями у разі подання скарги на продавця переноситься на 1 січня 2021 року.

Збільшення лімітів для платників ЄП 2-ї групи до 2500000, як і раніше, набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Розгляньмо, що треба буде робити за цих нових умов.

До 1 січня 2021 року

РРО не застосовуватимуть ФОПи — платники єдиного податку другої — четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Зверніть увагу: забрано згадку про платні послуги у сфері охорони здоров'я, надання яких мало би здійснюватись із застосуванням РРО з 19.04.2020 р. незалежно від обсягу доходу.

Тобто ті ФОПи, які надаватимуть платні послуги у сфері охорони здоров'я, РРО зможуть не застосовувати аж до 1 січня 2021 року, якщо перебуватимуть на спрощеній системі оподаткування й обсяг їхнього річного доходу не перевищуватиме 1 млн грн.

З 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року

РРО буде обов'язковим для застосування ФОПами-«спрощенцями», які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через Інтернет;
  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

Нагадаємо, що раніше було передбачено, що для наведених вище категорій підприємців застосування РРО буде обов'язковим з 1 жовтня 2020 року.

З 1 квітня 2021 року

З 01.04.2021 р. настає майже повна «фіскалізація» розрахункових операцій підприємців-«єдинників», яка повинна була би початися з 01.01.2021 р. Тобто всі вони повинні будуть застосовувати РРО.

Але будуть і винятки:

  • платники єдиного податку І групи;
  • ті підприємці, які застосовують виключно безготівкові розрахунки (тобто отримуватимуть кошти виключно на свій поточний рахунок шляхом або перерахування їх покупцями з їхніх поточних рахунків без застосування платіжних карток, або внесення покупцями коштів до каси банків для зарахування на поточний рахунок продавців).

Відтермінування Закону №128

Відтермінування строків набрання чинності стосується і Закону №128 — до 1 серпня 2020 року. Крім цього, було відтерміновано й окремі положення Закону №128. Що це означає?

Зокрема, дію «пільгових» розмірів штрафів за порушення порядку використання РРО при розрахункових операціях (10% вартості за перше порушення і 50% вартості за кожне наступне) продовжено до 1 січня 2021 року (було — до 1 жовтня 2020 року).

А вже після 1 січня 2021 року штрафи становитимуть:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими пунктом 1 статті 17 Закону про РРО, товарів (робіт, послуг), — за порушення, вчинене вперше;
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими пунктом 1 статті 17 Закону про РРО, товарів (робіт, послуг), — за кожне наступне вчинене порушення.

Кешбек теж переноситься

Крім того, відповідні положення Закону №129, що стосуються кешбеку покупцям за виявлені порушення, також вводяться в дію лише з 1 січня 2021 року.

Як працюватиме такий кешбек, роз'яснювали дніпровські податківці.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Закон №128 — Закон України від 20.09.2019 р. №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».
  • Закон №129 — Закон України від 20.09.2019 р. №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».
  • Закон №533 — Закон України від 17.03.2020 р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру