• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено перелік звільнених від мита і ПДВ ліків і медвиробів

! Імпортерам медичних товарів

Кабмін затвердив перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Коди згідно з УКТЗЕД наводяться у цьому переліку довідково. Основною підставою для звільнення від оподаткування податком на додану вартість та від сплати ввізного мита товарів, що ввозяться на митну територію України, є відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені в переліку.

Для цілей цього переліку засоби індивідуального захисту, визначені Технічним регламентом засобів індивідуального захисту, затвердженим постановою КМУ від 27.08.2008 р. №761, є медичними виробами.

Постанова КМУ від 20.03.2020 р. №224 чинна з 22.03.2020 р. до 17.06.2020 р.


На експорт товарів протиепідемічного призначення встановлено нульові квоти

! Експортерам медичних товарів

Кабмін вніс зміни у додаток 1 до Постанови КМУ від 24.12.2019 р. №1109 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2020 рік».

Додаток 1 «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2020 році» доповнено такими товарами:

водонепроникний лабораторний костюм;

рукавички із інших полімерних матеріалів;

рукавички медичні нестерильні нетальковані нітрилові;

рукавички неопудрені з нітрилу;

халат ізоляційний медичний одноразовий;

маски медичні (хірургічні);

окуляри захисні;

щиток захисний;

респіратор класу захисту не нижче FFP2.

Обсяг квоти/одиниця виміру — 0 тонн.

Визначено, що ліцензування експорту товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-2019, запроваджується до 1 червня 2020 року.

Під час запровадження ліцензування експорту зазначених товарів необхідно керуватися найменуванням товару та кодом згідно з УКТЗЕД.

Постанова КМУ від 11.03.2020 р. №214 чинна з 14.03.2020 р.


Вивезення (пересилання) громадянами за межі України протиепідемічних товарів заборонено

! Громадянам

Кабмін прийняв постанову «Про унеможливлення вивезення (пересилання) громадянами за межі митної території України окремих товарів протиепідемічного призначення». Цією постановою перелік товарів, вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається, затверджений постановою КМУ від 28.05.2012 р. №468, доповнено такими позиціями:

водонепроникний лабораторний костюм;

рукавички з інших полімерних матеріалів;

рукавички медичні нестерильні нетальковані нітрилові;

рукавички неопудрені з нітрилу;

халат ізоляційний медичний одноразовий;

маски медичні (хірургічні);

окуляри захисні;

щиток захисний;

респіратор класу захисту не нижче FFP2.

Заборона не поширюється на особисті речі, що переміщуються громадянами через митний кордон України у ручній поклажі, супроводжуваному багажі.

Постанова КМУ від 16.03.2020 р. №223 чинна з 22.03.2020 р.


Кабмін тимчасово заборонив експорт спирту етилового

! Експортерам спирту

Кабмін вніс зміни у додаток 1 до Постанови КМУ від 24.12.2019 р. №1109 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2020 рік».

Додаток 1 «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2020 році» доповнено новими товарами: спирт етиловий, неденатурований, з концентрацією спирту 80 об. % або більше; спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, крім біоетанолу, напоїв, одержаних шляхом перегонки, денатурованих, будь-якої концентрації, та інших подібних товарів (код згідно з УКТЗЕД 2207).

Обсяг квоти/одиниця виміру — 0 л.

Визначено, що ліцензування експорту зазначених товарів запроваджується до 1 червня 2020 року.

Постанова КМУ від 23.03.2020 р. №229 чинна з 25.03.2020 р.


З 24 березня обмежено пасажирські авіаперевезення

! Громадянам, турбюро, пасажирським авіаперевізникам

Відповідно до ст. 29 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» та з урахуванням Постанови КМУ від 11.03.2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Кабмін заборонив з 12 год. 00 хв. 24 березня 2020 року до 3 квітня 2020 року:

прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують пасажирські перевезення осіб, які здійснюють подорож з туристичною метою;

прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують пасажирські перевезення, крім перевезень, які здійснюються через державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» або у разі неможливості прийняття та відправлення повітряних суден державним підприємством «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» — через державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» як резервне.

У разі необхідності задоволення державних потреб прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують пасажирські перевезення, здійснюється за погодженням з відповідним міністерством.

Постанова КМУ від 23.03.2020 р. №228 чинна з 24.03.2020 р.


Працівників, які повідомили про корупцію, не можна звільнити

! Працедавцям

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.03.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції».

Зокрема, стаття 32 КЗпП «Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці» доповнено новою частиною 6, згідно з якою працівник, який повідомив про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону «Про запобігання корупції», вчинених іншою особою, не може бути звільнений чи змушений до звільнення, притягнутий до дисциплінарної відповідальності у зв'язку з таким повідомленням або підданий іншим негативним заходам впливу, або загрозі таких заходів впливу. Викривачі корупції користуються також іншими правами та гарантіями захисту, встановленими цим Законом.

Частина 1 ст. 41 КЗпП «Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов» доповнена новим пунктом 4-1, відповідно до якого трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний також у випадку наявності у працівника реального чи потенційного конфлікту інтересів, який має постійний характер і не може бути врегульований в інший спосіб, передбачений Законом «Про запобігання корупції».

Зміни, що вносяться до Закону від 06.12.2019 р. №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», набирають чинності 28.04.2020 р. Відповідно до них національними публічними діячами є не всі члени Національного агентства з питань запобігання корупції, а лише голова агентства та його заступники.

Закон України від 04.03.2020 р. №524-IX чинний з 20.03.2020 р.


Нацбанк зупиняє виїзні перевірки на час карантину

! Банкам

Відповідно до пп. 4 п. 2 розд. II Закону від 17.03.2020 р. №530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» Нацбанк зупинив на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), проведення усіх видів виїзних перевірок банків, інших осіб, які є об'єктами нагляду (оверсайта) Нацбанку.

На період встановлення карантину зупиняється перебіг строків проведення перевірок, розпочатих до набрання чинності цією постановою. Від дня припинення карантину перебіг строків таких перевірок продовжується з урахуванням часу, що минув до його встановлення.

Докладніше про положення Закону №530 див. у статті «Податкові пільги для бізнесу на час карантину» в «ДК» №12/2020.

Постанова НБУ від 18.03.2020 р. №34 чинна з 20.03.2020 р.


Нацбанк обміняє банкам безготівкові долари та євро на готівкові

! Банкам та їхнім клієнтам

З метою підтримки фінансової системи України, для упередження та мінімізації потенційного негативного впливу заходів, запроваджених у зв'язку з виникненням і поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), Нацбанк запровадив починаючи з 19 березня 2020 року проведення операцій з підкріплення кас банків готівковою іноземною валютою (долар США, євро) за безготівкову іноземну валюту (долар США, євро) (далі — операція з підкріплення).

Учасником операцій з підкріплення може стати банк, який входить до переліку 10 банків, визначених Нацбанком, із найбільшим обсягом коштів, залучених у фізосіб, включаючи ощадні сертифікати, в іноземній валюті, станом на перший робочий день поточного кварталу. НБУ публікує перелік банків, які можуть стати учасниками операцій з підкріплення, на своїй вебсторінці.

НБУ встановлює розмір комісійної винагороди, яку сплачують банки Нацбанку, на рівні 0,15% від суми інвалюти. Комісійна винагороди сплачується в гривнях за офіційним курсом НБУ на дату операції.

Нацбанк здійснює операції з підкріплення в такому порядку:

— доводить до відома банків повідомлення про проведення операцій з підкріплення засобами електронної пошти Нацбанку та/або торговельно-інформаційних систем. Умови проведення таких операцій визначаються Нацбанком у повідомленні;

— задовольняє подані заявки банків, що відповідають умовам, визначеним у повідомленні, у повному обсязі, якщо сума для проведення операцій з підкріплення є достатньою для задоволення заявок банків;

— розподіляє кошти, які пропонуються для проведення операцій з підкріплення, відповідно до поданих банками заявок до вичерпання суми, запропонованої в повідомленні. Кошти розподіляються між усіма банками пропорційно до поданих заявок (із заокругленням до меншого числа з урахуванням визначеного в повідомленні показника, який визначає кратність заявки банку на участь в операції з підкріплення), якщо запропонованої суми недостатньо для задоволення всіх заявок банків;

— повідомляє банкам, які подали заявки, результати задоволення їх заявок засобами електронної пошти Нацбанку та/або торговельно-інформаційних систем у строк, визначений у повідомленні;

— здійснює розрахунки з банками, які були учасниками операцій з підкріплення, за результатами цих операцій у строки, визначені в повідомленні.

Постанова НБУ від 19.03.2020 р. №35 чинна з 19.03.2020 р.


Нацбанк видає банкам готівку для підкріплення кас безоплатно

! Банкам

З метою підтримки готівки національної валюти України в належному стані та запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на території України Нацбанк постановою від 18.03.2020 р. №33 вніс зміни до Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Змінами передбачено, що послуги (операції) з видачі готівки (банкнот, обігових монет) у національній валюті України банкам для підкріплення їх кас для видачі підприємствам зв'язку на виплату пенсій та грошової допомоги, з видачі готівки (банкнот, обігових монет) у національній валюті України банкам для підкріплення їхніх кас для виплати з рахунків групи 257 бюджетним установам та організаціям, що переведені на обслуговування до Державної казначейської служби України, з видачі готівки (банкнот, обігових монет) у національній валюті України банкам для підкріплення їх кас, а також з видачі розмінних монет банкам для підкріплення їх кас надаються (здійснюються) безоплатно.

Постанова НБУ від 18.03.2020 р. №33 чинна з 19.03.2020 р.


Нацбанк тимчасово скасував плату за платежі у СЕП

! Банкам

Нацбанк тимчасово скасував тарифи за платежі в Системі електронних платежів (СЕП) на період карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусу (COVID-19).

Протягом цього періоду Нацбанк не стягуватиме з банків плату за здійснення розрахунків у системі. Зокрема, з 24.03.2020 р. скасовано плату для банків за оброблення електронних розрахункових документів та повідомлень у СЕП.

Відповідні зміни внесені до Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Після припинення карантину Національний банк відновить тарифи за послуги, що надаються в СЕП, про що повідомлятиметься додатково. Запровадження нових тарифів на послуги в СЕП, що мали набрати чинності з 24.03.2020 р., відтерміновується.

Постанова НБУ від 20.03.2020 р. №36 чинна з 20.03.2020 р.


Удосконалено Положення про процентну політику Нацбанку

! Банкам

Нацбанк вніс зміни до Положення про процентну політику Національного банку України, затвердженого постановою НБУ від 21.04.2016 р. №277.

Новою редакцією абз. 2 п. 15 розд. IV Положення уточнено, що Нацбанк під час оголошення кількісного тендера з підтримання ліквідності банків за кредитами рефінансування понад 14 днів установлює процентну ставку на рівні облікової ставки плюс стала величина в процентних пунктах, яка затверджується рішенням Правління Нацбанку після розгляду Комітетом з монетарної політики.

Нацбанк під час проведення процентного тендера з підтримання ліквідності банків до 14 днів установлює процентну ставку за кредитами рефінансування залежно від пропозицій, що надходять від банків. Рівень граничної процентної ставки не може бути нижчим, ніж облікова ставка.

Також п. 15 розд. IV Положення доповнено нормами, згідно з якими Нацбанк під час проведення процентного тендера з підтримання ліквідності банків понад 14 днів установлює процентну ставку за кредитами рефінансування залежно від пропозицій, що надходять від банків. Мінімальний рівень граничної процентної ставки не може бути нижчим, ніж облікова ставка плюс стала величина в процентних пунктах, яка затверджується рішенням Правління Нацбанку після розгляду Комітетом з монетарної політики.

Постанова НБУ від 17.03.2020 р. №29 чинна з 19.03.2020 р.

Підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру