• Посилання скопійовано

Суть справи

Консервація основних засобів на час карантину
Під час карантину призупинили діяльність не лише розважальні заклади та ресторани, а й деякі інші суб'єкти підприємництва. А отже, велика кількість основних засобів наразі не використовується. Чи доцільно їх консервувати, розглянемо у статті.

Ресторан переходить на доставку їжі: чи змінювати КВЕД?
Запровадження карантину не зупиняє обслуговування клієнтів закладами громадського харчування, лише змінюється спосіб: їжа та напої продають із доставкою. Але для цього треба мати відповідні коди КВЕД (особливо «спрощенцям»!).

Нові правила роботи з РРО перенесено через карантин!
У зв'язку із вжиттям заходів щодо боротьби з коронавірусом строки впровадження нових правил роботи з РРО подовжено (перенесено на пізніші дати).

Коли відсутність договору оренди землі не тягне оплату за користування нею?
Власникам нежитлової нерухомості давно відомі спроби місцевої влади стягнути кошти за користування землею без укладеного договору оренди. Проте, як випливає з постанови ВС від 11.09.2019 р. у справі №922/393/18, для цього виявилося недостатнім мати розрахунок площі будівлі без кадастрового номера земельної ділянки.

Звільнення від плати за землю та податку на нерухомість на час карантину
Щоб підтримати бізнес (як і звичайних фізосіб), держава звільнила його від плати за землю та податку на нерухомість за період з 1 березня до 30 квітня 2020 року.

Придбання та ремонт нерухомості
Приводом для написання цієї статті стало запитання, що надійшло від нашого передплатника. Отже, підприємство придбаває нерухомість і проводить ремонтні роботи. Розгляньмо, який вигляд має облік придбаної нерухомості та її ремонтів.

Будівельний підряд з фізособами: оформляємо цивільно-правовий договір?
Верховний Суд у постанові від 24.10.2019 р. у справі №160/8664/18 наголосив, що помісячний підряд за цивільно-правовим договором, як і виконання таких робіт у межах основної госпдіяльності ТОВ, не суперечать закону та не мають обмежень на їх укладання.

Чи виправляти завищення збитків у декларації про прибуток?
Підприємство помилково завищило суму збитків у декларації за 2018 рік. За підсумками 2019 року воно також збиткове. Чи варто виправляти декларацію за 2018 рік? Які можуть бути наслідки?

Акт на транспортно-експедиторські послуги та ПН, якщо перевізник — неплатник ПДВ
ТОВ — платник ПДВ надає транспортно-експедиторські послуги. На рахунок отримали 6000 грн за таку послугу: 4800 грн слід перерахувати перевізнику (не платнику ПДВ), 1200 грн — винагорода експедитора. Як скласти акт та податкову накладну до нього?

ОСББ здає в оренду майно: як відобразити в обліку
ОСББ здає в оренду спільне майно (площі під рекламу чи земельну ділянку тощо). Такі дії дозволено статутом. Чи відкривати окремий рахунок для таких операцій? Як оподатковувати надходження, якщо ОСББ — неприбуткова організація і використовуватиме ці кошти для виконання статутних завдань? Що в бухобліку?

ЕЦП для старшого бухгалтера
На підприємстві (юрособа, платник ЄП), де 8 працівників, є посада старшого бухгалтера. Звітність формує бухгалтер і підписує за допомогою ЕЦП директора. Чи потрібно ЕЦП для старшого бухгалтера? Чи може формувати звітність бухгалтер, а бути відповідальним за ведення бухобліку директор? Як це оформити?

До змісту номеру