• Посилання скопійовано

РК при анулюванні реєстрації покупця

Підприємство виписало ПН на дату відвантаження товару. Згодом реєстрацію покупця було анульовано. Як зареєструвати РК, якщо покупець вже не є платником ПДВ і повертає товар?

Порядок коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту встановлено ст. 192 ПКУ. I для того щоб постачальник отримав право на зменшення ПЗ, мають виконуватись певні умови.

Умова 1. Відповідно до пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок перерахунку (повернення товару) зменшується сума компенсації на користь платника податку — постачальника, то отримувач зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату коригування.

Умова 2. Постачальник має право зменшити суму ПЗ лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Умова 3. За п. 25 Порядку №1307, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів, зокрема повернення товару постачальнику (продавцю), РК, складений постачальником товарів до ПН, яка видана їх отримувачу — платнику ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем товарів.

Враховуючи зазначені умови, робимо невтішні висновки.

Висновок 1. У разі втрати покупцем статусу платника ПДВ він не може зареєструвати РК. Крім того, він втрачає право на коригування податкового кредиту, сформованого в період його перебування у статусі платника ПДВ.

Висновок 2. Якщо постачальник не має підстав для складання РК на такого покупця, то не має і підстав для коригування ПЗ (це стала позиція податківців, див. листи від 03.02.2015 р. №2205/6/99-99-19-03-02-15 та від 04.02.2016 р. №2369/6/99-99-19-03-02-15).

Від себе зауважимо: у розрахунку коригування наводять дату та номер податкової накладної, до якої вносяться зміни. За алгоритмом перевірки приймання та обробки ПН та РК під час реєстрації в ЄРПН податківці перевіряють усі дані, зазначені у ПН, зокрема блок «Отримувач (покупець)». А саме: якщо покупець — платник ПДВ, то реквізит «Iндивідуальний податковий номер» підлягає обов'язковому заповненню та має відповідати Реєстру платників ПДВ (на дату складання ПН), інакше така ПН не приймається. За результатом обробки у квитанції №1 зазначається: «Документ не прийнято. Порушено вимоги пп. «г» п. 201.1 ПКУ, а саме: згідно з даними Реєстру платників ПДВ покупець не був платником ПДВ ДД/ММ/РРРР». А якщо покупець — неплатник ПДВ, це слід уточнити у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» (проставлено «X») та навести типи причин з «01» до «13», тоді «Iндивідуальний податковий номер» отримувача (покупця)» заповнюється з врахуванням особливостей, проставляється умовний IПН. В інших випадках ПН не приймається, за результатом обробки у квитанції №1 зазначається: «Документ не прийнято. Порушено вимоги Порядку заповнення ПН: неправильно заповнено тип причини у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» або поле «Iндивідуальний податковий номер покупця».

Згідно з правилами Iнструкції №141, у такому випадку постачальник не має підстав відобразити проведення способом «сторно» за дебетом рахунків обліку доходів і кредитом субрахунку 641.

Тому суму ПДВ, яка відображалася при реалізації як ПЗ, списуємо на витрати: Д-т 949 К-т 685, а також Д-т 704 К-т 685 на суму відкорегованого доходу

Нормативна база

  • Iнструкція №141 — Iнструкція з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затверджена наказом Мінфіну від 01.07.97 р. №141.
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру