• Посилання скопійовано

Підприємець з інвалідністю

У пресі нерідко читаємо «історії успіху» людей, які попри інвалідність зуміли заснувати та розвинути власний бізнес. А що держава робить для того, щоб допомогти особам з інвалідністю подбати про себе самим? Якими пільгами користуються підприємці з інвалідністю?

ФОП на загальній системі

Оподаткування підприємця на загальній системі регулюється розділом IV ПКУ. I слід сказати, що цим розділом передбачено чимало пільг для осіб з інвалідністю: це звільнення від оподаткування благодійної допомоги для осіб з інвалідністю, сум компенсацій, фінансової допомоги та допомоги на лікування особам з інвалідністю, путівок на реабілітацію та багато іншого.

Але є одне «але»: жодна з податкових пільг, передбачених розділом IV ПКУ, не стосується саме підприємця з інвалідністю. Зрештою, у межах розділу IV є спеціальна стаття 177 «Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування» — про осіб з інвалідністю в ній не згадується.

Отже, доходимо висновку: оподаткування фізособи-підприємця з інвалідністю на загальній системі не має жодних особливостей.

ФОП на єдиному податку

Тут усе ще очевидніше. Розділ XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ взагалі не згадує про осіб з інвалідністю. Очевидно, на думку законодавців, спрощена система сама по собі є настільки вагомим полегшенням, що будь-які пільги в її межах для осіб з інвалідністю не потрібні.

А отже, оподаткування «спрощенців» з інвалідністю також не має жодних особливостей.

Військовий збір

Військовий збір є, по суті, «двійником» ПДФО, тільки з нижчою ставкою. А через те що, як ми з'ясували вище, для підприємців з інвалідністю не передбачено пільг у сплаті ПДФО з підприємницьких доходів, то й військовий збір із цих доходів сплачується теж без жодних особливостей.

Єдиний соцвнесок

I тільки ЄСВ дозволяє нам говорити, що пільги для підприємців з інвалідністю усе-таки є. Відповідно до ст. 4 Закону про ЄСВ1, фізособи-підприємці, у т. ч. «спрощенці», звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони є особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно на добровільних засадах.

Право не сплачувати ЄСВ за себе підприємець отримує з наступного місяця після набуття статусу особи з інвалідністю, бо пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для цієї категорії платників Законом про ЄСВ не передбачений. У ЗIР, підкатегорія 301.04.02, на запитання «Чи звільняються від сплати ЄВ ФОП, які є пенсіонерами або особами з інвалідністю, та яким чином необхідно повідомити про це контролюючий орган з 01.01.2018 року?» — ДФС зазначає, що окремо повідомляти контролюючий орган про статус особи з інвалідністю не треба. Якщо ФОП є особою з інвалідністю та отримує соцдопомогу від ФСС або Управління праці та соцзахисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в МСЕК, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

Це важко назвати пільгою, та все-таки не можемо не згадати, що підприємець з інвалідністю враховує себе самого в норматив працевлаштування осіб з інвалідністю, який обраховується відповідно до ст. 19 Закону №8752. Докладніше див. у статті «Подаємо звіт про осіб з інвалідністю» в «ДК» №08/2017.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Закон України від 21.03.91 р. №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Андрій ПОРИТКО, заступник головного редактора

До змісту номеру