• Посилання скопійовано

Що нового

Нове в корпоративних договорах

! Учасникам госптовариств, продавцям і покупцям

З 18 лютого набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів». Законом уносяться зміни до ЦКУ, Закону про госптовариства, Закону про АТ.

Законом до ЦКУ вноситься новела (нова ст. 658-1), відповідно до якої сторони договору купівлі-продажу можуть домовитися, що одна сторона придбає в іншої право розірвати цей договір в односторонньому порядку. Якщо сторона, яка набула право розірвати договір, протягом визначеного строку не заявить вимогу про виконання договору, договір купівлі-продажу є розірваним. Розірвання договору можна обумовити вчиненням стороною певних дій або настанням певних обставин.

Зміни до Закону про госптовариства стосуються прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю. Однак нагадаємо, що новоприйнятий Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який, щоправда, наразі не набрав чинності, скасовує дію Закону про госптовариства в частині, що стосується ТОВ і ТДВ.

Нова ст. 26-1 Закону про АТ встановлює поняття договору між акціонерами товариства — це договір, предметом якого є реалізація акціонерами прав на акції та/або прав за акціями. Договором між акціонерами може бути передбачено обов'язок його сторін голосувати у передбачений ним спосіб на загальних зборах акціонерів, погоджувати придбання або відчуження акцій за заздалегідь визначеною ціною та/або у разі настання визначених у договорі обставин, утримуватися від відчуження акцій до настання визначених у договорі обставин, а також вчиняти інші дії, пов'язані з управлінням товариством, його припиненням або виділом з нього нового товариства. Договір між акціонерами може передбачати умови або порядок визначення умов, на яких акціонер має право або зобов'язаний придбати або продати акції товариства, та визначати випадки, коли таке право або обов'язок виникає.

Публічні АТ розкривають інформацію про наявність договору між акціонерами у порядку Закону про цінні папери як особливу інформацію про емітента, а інакше, якщо інше не встановлено законом або договором між акціонерами, інформація про зміст договору між акціонерами не підлягає розкриттю та є конфіденційною.

Новими ст. 51-2 Закону про госптовариства та ст. 26-2 Закону про АТ передбачено можливість видання безвідкличної довіреності з метою виконання або забезпечення виконання зобов'язань учасників товариства/акціонерів, предметом яких є права на акції або повноваження акціонерів.

Закон України від 23.03.2017 р. №1984-VIII чинний з 18.02.2018 р.


Особи з інвалідністю не платять за паркування

! Особам з інвалідністю

Кабмін затвердив зміни до Порядку надання пільг інвалідам, членам їхніх сімей, законним представникам інвалідів (дітей-інвалідів), підприємствам, установам, організаціям громадських організацій інвалідів та сфери соціального захисту населення на безоплатне паркування і зберігання транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 25.05.2011 р. №585.

Відповідно до нової редакції п. 4 Порядку, документом, що посвідчує право на безоплатне паркування ТЗ, є пенсійне посвідчення або посвідчення отримувача державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії, або посвідчення особи, яка одержує державну соцдопомогу відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, в яких міститься запис про інвалідність. Досі право на безоплатне паркування і зберігання ТЗ мали лише особи з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 р. №53 чинна з 17.02.2018 р.


З 7 лютого поліс автоцивілки можна оформити он-лайн

! Власникам ТЗ

Через три місяці після офіційного опублікування набрало чинності розпорядження Нацкомфінпослуг, яким унесено зміни до Положення про особливості укладання договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 27.10.2011 р. №673.

Відповідно до змін внутрішній договір страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ може бути укладено також у формі електронного договору.

Особливості укладання внутрішніх електронних договорів страхування викладено в новому розділі III Положення. Так, для укладення внутрішнього електронного договору страхування власник ТЗ через інформаційно-телекомунікаційну систему (IТС) висловлює намір укласти договір страхування та вносить відомості, необхідні для укладення такого договору, що є заявою на страхування. Страховик на підставі отриманої через IТС заяви формує пропозицію укласти внутрішній електронний договір страхування у формі проекту страхового поліса. Якщо власник ТЗ погоджується з отриманою пропозицією, він надає страховику через IТС акцепт і підписує внутрішній електронний договір страхування через IТС відповідно до Закону про е-комерцію. Після підписання власником ТЗ внутрішнього електронного договору страхування страховик зобов'язаний направити страхувальнику підтвердження вчинення електронного правочину шляхом надсилання електронного документа — візуальної форми страхового поліса.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 31.08.2017 р. №3631 чинне з 07.02.2018 р.


Використання спортивної зброї регламентовано законом

! Суб'єктам сфери фізкультури і спорту

ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо уточнення деяких положень».

Статтю 1 Закону «Про фізичну культуру і спорт» доповнено терміном «спортивна зброя» — це сертифікована в установленому законодавством порядку вогнепальна (крім бойової) чи пневматична, стрілецька, вихолощена (охолощена) та холодна зброя, призначена виключно для ураження цілей під час проведення спортивних заходів, параметри і характеристики якої зафіксовані у правилах спортивних змагань з видів спорту, визнаних в Україні.

Статтю 48 доповнено новою ч. 15: придбання, зберігання, перевезення і використання спортивної зброї, боєприпасів до неї, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів здійснюються відповідно до законодавства суб'єктами сфери фізичної культури і спорту, що розвивають види спорту, визнані в Україні, правила змагань яких передбачають використання спортсменами вогнепальної (крім бойової) чи пневматичної, стрілецької, вихолощеної (охолощеної) та холодної зброї. Облік та сертифікація спортивної зброї здійснюються в установленому законодавством порядку.

Закон України від 18.01.2018 р. №2273-VIII чинний з 16.02.2018 р.


НБУ впроваджує новий норматив — коефіцієнт покриття ліквідністю LCR

! Банкам

З метою підтримки фінансової стабільності та підвищення стійкості банківської системи до можливих шоків ліквідності Правління НБУ затвердило новий пруденційний норматив для українських банків — коефіцієнт покриття ліквідністю, або LCR (англ. Liquidity Coverage Ratio).

Коефіцієнт покриття ліквідністю — це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відпливу коштів з банку протягом 30 днів. Виконання нормативу свідчитиме, що банк забезпечений ліквідністю в обсязі, достатньому для повного виконання ним зобов'язань протягом 30 днів у кризових умовах. Банки повинні будуть дотримуватися нормативу LCR як у гривні, так і в іноземних валютах.

Згідно з нормами ЄС значення коефіцієнта LCR для банків установлено на рівні 100%. Період, необхідний для досягнення цього значення банками, буде визначений НБУ за результатами тестових розрахунків.

З 1 червня 2018 року розрахунок нормативу LCR здійснюватиметься у тестовому режимі, а з 1 грудня 2018 року стане обов'язковим. Банки розраховуватимуть його щоденно і звітуватимуть НБУ щомісяця.

Постанова НБУ від 15.02.2018 р. №13,
рішення Правління НБУ від 15.02.2018 р. №101-рш наберуть чинності з 01.03.2018 р.


Зменшено максимальну величину бази нарахування ЄСВ для деяких платників

! Платникам ЄСВ

КМУ вніс зміни до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою КМУ від 02.03.2011 р. №178.

Дію Порядку поширено на осіб, які отримують допомогу при усиновленні дитини.

Відповідно до змін в абз. 4 п. 3 Порядку, нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ на кожну особу, що дорівнює 15 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (раніше — 25 розмірам).

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 р. №67
чинна з 20.02.2018 р. і застосовується з 01.01.2018 р.


Членам сімей АТОшників хотіли дати дострокові пенсії за віком

! Громадянам

Верховна Рада внесла зміни до статті 115 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності.

На жаль, на перешкоді практичному застосуванню змін може стати їх некоректне формулювання.

Частину 1 ст. 115 Закону №1058 доповнено пунктом 5 такого змісту:

«дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, діти, які стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття, і батьки, яким надано статус особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до абзацу чотирнадцятого пункту 1 статті 10 зазначеного Закону — після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок».

З назви Закону випливає, що мало би бути не «дружини (чоловіки), діти і батьки, яким надано статус...», а «дружини (чоловіки), діти і батьки осіб, яким надано статус...». Щоправда, таке саме некоректне формулювання вже є в п. 4 ч. 1 ст. 115 Закону №1058, його було внесено Законом від 03.10.2017 р. №2148-VIII, чинним з 10.10.2017 р.

Закон України від 08.02.2018 р. №2281-VIII чинний з 21.02.2018 р.


Оновлено «пожежну» декларацію відповідності

! СГ

Уряд уніс зміни до Порядку подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2013 р. №440.

Порядок приведено у відповідність до законів «Про адміністративні послуги» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами — підприємцями».

Документом удосконалено процедуру подання і реєстрації декларації та надано можливість суб'єкту господарювання не засвідчувати її відбитком своєї печатки або у разі відсутності печатки — нотаріально.

Форму декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки викладено в новій редакції.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 р. №80 чинна з 20.02.2018 р.


НБУ розширив можливості для залучення «синтетичних» кредитів від нерезидентів

! Банкам

Постановою «Про здійснення валютних операцій за кредитами, позиками, що залучаються від нерезидентів на окремих умовах» НБУ розширив для уповноважених банків можливість залучати від нерезидентів так звані «синтетичні» кредити та позики в національній валюті (тобто кредити й позики, фактичною валютою яких є гривня, а всі платежі між кредитором та позичальником здійснюються виключно в іноземній валюті).

Досі такі кредити і позики були можливими, лише якщо нерезидентом-кредитором була міжнародна фінансова організація (МФО), членом якої є Україна, або МФО, щодо якої Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається іншим МФО чи резидентам. Тепер уповноважені банки-позичальники можуть залучати такі кредити та позики від будь-яких нерезидентів-кредиторів. При цьому транскордонні операції за такими договорами проводитимуться без реєстрації або індивідуальної ліцензії НБУ.

Постанова Національного банку України від 15.02.2018 р. №12 чинна з 16.02.2018 р.


Уряд забезпечить масштабну експансію експорту українських товарів (робіт, послуг)

! Експортерам

Відповідно до ст. 2 і 5 Закону від 20.12.2016 р. №1792-VIII «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» КМУ постановив утворити ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) зі статутним капіталом 200 мільйонів гривень.

Предметом діяльності ЕКА є:

— страхування та перестрахування експортних кредитів, ЗЕД-договорів українських експортерів, прямих інвестицій з України, акредитивів, договірних банківських гарантій;

— надання сек'юритизаційних гарантій банкам-кредиторам для забезпечення відшкодування отриманих ними коштів рефінансування експортних кредитів, застрахованих ЕКА, зустрічних гарантій банкам українських експортерів з метою відшкодування коштів у разі використання наданих ними договірних гарантій, застрахованих ЕКА, надання тендерних гарантій;

— участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами;

— консультаційна діяльність.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 р. №65 чинна з 21.02.2018 р.


Змінено критерії перевірок органів держнагляду та зменшено їх частоту

! СГ

Кабмін уніс зміни до низки своїх постанов про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, а ще сім таких постанов скасував.

Змінами удосконалено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та встановлюється періодичність проведення планових перевірок, а також передбачено зменшення частоти проведення планових перевірок в 41 сфері державного нагляду (контролю), зокрема у сферах електроенергетики, теплопостачання, автотранспорту, надання освітніх послуг.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 р. №1103
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.02.2018 р. офіційно не опублікована


НБУ розширив обсяг обов'язкової для оприлюднення інформації про банки

! Банкам і їхнім клієнтам

НБУ розширив перелік даних про фінансове становище банків та виконання ними пруденційних вимог, що підлягають оприлюдненню на сайті НБУ та сайтах банків.

З березня НБУ розпочне щомісячну публікацію значень економічних (пруденційних) нормативів та складових регулятивного капіталу у розрізі окремих банків, перша публікація розкриватиме показники за лютий 2018 року.

Iнформація про ці показники також публікуватиметься банками на власних веб-сайтах щомісячно, до 10 числа.

Крім того, банки України розпочнуть публікацію на власних веб-сайтах оборотно-сальдових балансів, інформації про структуру кредитного портфеля у розрізі видів економічної діяльності, а також даних про якість кредитного портфеля.

Оборотно-сальдовий баланс за звітний місяць публікуватиметься до 25 числа місяця, наступного за звітним, а за грудень — до 1 лютого наступного року. Дані з урахуванням коригуючих проводок за звітний рік мають бути опубліковані банками до 25 квітня року, наступного за звітним.

Iнформація про розподіл кредитів, наданих фізичним та юридичним особам, за класами боржника за звітний місяць має публікуватися до 25 числа місяця, наступного за звітним, за грудень — до 1 лютого наступного року.

Дані про структуру кредитів суб'єктам господарювання за видами економічної діяльності публікуються щороку до 1 лютого року, наступного за звітним.

Постанова Національного банку України від 15.02.2018 р. №11 чинна з 21.02.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру