• Посилання скопійовано

В. о. директора в ЄДР не зазначають

Директор ТОВ пішов у відпустку, залишивши замість себе т. в. о. Чи треба реєструвати т. в. о. директора у ЄДР? Чи потрібно видавати довіреність на виконавчого директора? Чи слід відсторонити директора від виконання обов'язків та внести дані до ЄДР?

Порядок обрання директора

На сьогодні виконавчий орган, його компетенцію і склад (директор, правління чи дирекція) створюють та встановлюють загальні збори ТОВ своїм рішенням.

Повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень (ст. 99 ЦКУ).

У Законі про госптовариства (ст. 62, 63) вимоги щодо виконавчого органу виписано точніше:

1) дирекція (директор) вирішує всі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників, якщо останні не передали частину своїх повноважень виконавчому органу;

2) дирекція (директор) підзвітна загальним зборам учасників і організує виконання їхніх рішень. Контроль за діяльністю дирекції (директора) товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється ревізійною комісією, що утворюється загальними зборами учасників ТОВ;

3) дирекція (директор, генеральний директор) діє від імені товариства в межах, установлених цим Законом та установчими документами, має право без довіреності виконувати дії від імені товариства. Якщо виконавчий орган створений у формі дирекції на чолі з генеральним директором, то інші члени дирекції також можуть бути наділені цим правом;

4) генеральний директор (директор) не може бути одночасно головою загальних зборів учасників товариства при оформленні рішень (протоколу, рішення загальних зборів тощо).

На початку статті ми наголосили, що це «на сьогодні». Адже 06.02.2018 р. ВРУ прийняла Закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю1 (далі — Закон про ТОВ і ТДВ).

1 http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=59093, див. коментар у «ДК» №08/2018.

У статті 40 цього Закону, по суті, не змінили існування виконавчого органу, лише окресливши назви — одноосібний орган та колегіальний замість директора та дирекції/правління.

Водночас у п. 7 ст. 40 Закону про ТОВ і ТДВ ідеться про можливість оформлення відносин з головою колегіального органу (дирекції чи правління) як трудовим договором (контрактом), так і цивільно-правовою угодою.

Щодо повноважень, то одноосібний виконавчий орган товариства або голова колегіального виконавчого органу товариства може діяти від імені товариства без довіреності. Статут товариства може передбачати можливість кожного або окремих членів колегіального виконавчого органу діяти від імені товариства без довіреності або можливість усіх чи окремих членів виконавчого органу вчиняти дії від імені товариства без довіреності виключно разом.

Повноваження одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу можуть бути припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень лише шляхом обрання нового одноосібного виконавчого органу чи голови колегіального виконавчого органу або тимчасових виконувачів їхніх обов'язків. Статутом товариства може бути передбачено вимогу про обрання нових членів чи тимчасових виконувачів обов'язків для всіх членів колегіального виконавчого органу (ч. 10, 13 ст. 40 Закону про ТОВ і ТДВ).

Причому відповідно до п. 3 глави VIII Закону про ТОВ і ТДВ протягом року з дня набрання ним чинності положення статутів ТОВ і ТДВ, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим Законом. Цей пункт не застосовується після внесення змін до статутів.

Отже, на сьогодні повноваження директора (гендиректора чи голови правління) визначаються статутом або рішенням загальних зборів. Саме рішенням загальних зборів виконавчий орган може бути наділений іншими (додатковими) повноваженнями, у т. ч. у частині делегованих (переданих загальними зборами) повноважень.

Проте якщо керівник планує бути відсутнім протягом довшого часу, ніж тривалість звичайної відпустки, передбачена Законом про відпустки та КЗпП, на нашу думку, загальні збори можуть (незалежно від того, передбачено це статутом чи ні) прийняти рішення про передачу повноважень керівника іншій особі, зокрема, шляхом:

1) тимчасового усунення директора від посади;

2) припинення повноваження керівника — наразі, до набрання чинності Законом про ТОВ та ТДВ та внесення змін до статуту, йдеться про можливість звільнення керівника з посади (розірвання трудового договору/контракту) на час відсутності.

Зверніть увагу!

У недавній постанові від 07.02.2018 р. у справі №711/5711/16 ВСУ дійшов висновку, що зазначена у п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП (припинення повноважень посадових осіб) підстава розірвання трудового договору не передбачає необхідності попереднього повідомлення про звільнення, з'ясування вини працівника, доцільності та причини звільнення, врахування попередньої роботи та інших позитивних результатів. Достатньо рішення загальних зборів про розірвання трудового договору/контракту з директором без пояснень!

Призначення виконувача обов'язків

Переважна більшість статутів (положень про дирекцію тощо) не містить порядку передачі повноважень керівника на час його відсутності. Як правило, на практиці використовуються стандартні та зручні способи уповноважити заступника керівника, іншу особу (у т. ч. члена дирекції/правління) виконувати обов'язки керівника — йдеться про тимчасову передачу своїх повноважень іншій особі за довіреністю чи наказом по підприємству. Такі довіреність чи наказ повинні мати чіткий перелік делегованих повноважень на час відсутності керівника.

Передачу повноважень не слід ототожнювати з передачею повноважень із представництва інтересів від імені юрособи, вона не потребує внесення відомостей про таку уповноважену особу до ЄДР.

Внесення змін до ЄДР щодо особи-керівника

На сьогодні Закон про держреєстрацію зазначає про обов'язковість включення відомостей до ЄДР лише щодо керівника.

При цьому, відповідно до п. 13 ч. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію, за бажанням юридичної особи до ЄДР також можуть включатися відомості про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юрособи, у т. ч. підписувати договори, подавати документи для держреєстрації тощо. Йдеться про таку інформацію, як прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта.

Таким чином, до ЄДР обов'язково має бути включено відомості лише про керівника — про його призначення, а також про нового керівника (у разі заміни попереднього новим).

Будь-які призначення виконувача обов'язків керівника або делегування повноважень заступнику (члену дирекції/правління) до ЄДР не потрапляють. Винятком є ситуація, коли загальні збори прийняли рішення надати повноваження щодо представництва іншій особі, окрім керівника, — підписанту. У такому разі відомості про таку особу-підписанта потрібно включати до ЄДР: це дає підписанту право діяти без довіреності.

Проте, на нашу думку, відсутність керівника (чергова відпустка чи тривале відрядження, відпустка) потребує й виконання замість тимчасового відсутнього керівника таких повноважень, як організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції по підприємству. А останнє все-таки має бути підтверджене, наприклад, наказом по підприємству з переліком делегованих повноважень.

Тому залежно від обраного варіанта делегування повноважень керівника іншій особі й прийматиметься рішення, включати чи ні відомості про таку іншу особу до ЄДР.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру