• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП при оренді офісу

Підприємство орендує офіс у іншої юрособи. Чи потрібно та кому подавати ф. №20-ОПП? Коли орендарю потрібно ставати на облік за неосновним місцем, а коли — ні? Як заповнити ф. №20-ОПП щодо орендованої нерухомості? Що буде за неподання ф. №20-ОПП?

Чому потрібно подавати ф. №20-ОПП

Насамперед згадаймо, що таке місцезнаходження юрособи. Це фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юрособи (переважно перебуває керівництво) та здійснення управління і обліку (ст. 93 ЦКУ).

А вже згідно з п. 63.3 ПКУ з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у податкових органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, а також за місцем розташування (реєстрації) їхніх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Для здійснення контролю за місцем розташування як платника податків, так і об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, слід спиратися на Порядок №1588.

Згідно з п. 8.1 Порядку №1588, платник податків зобов'язаний повідомляти за формою №20-ОПП про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку.1

1 Див. також статтю О. Золотухіна «20-ОПП на отримані в оренду земельні ділянки?» в «ДК» №19/2018. — Прим. ред.

Відповідно до п. 63.3 ПКУ, об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів.

На підставі цих норм податківці у своїх роз'ясненнях, наприклад в IПК від 23.06.2018 р. №2805/6/99-99-08-02-01-15/IПК, зазначають, що у разі надання в оренду об'єкта нерухомого майна або його частини повідомлення за ф. №20-ОПП подає до контролюючих органів як власник нерухомого майна — орендодавець, так і орендар.

Коли потрібно ставати на облік за неосновним місцем, а коли — ні

Форма №20-ОПП має подаватися у порядку та строки, визначені пунктами 8.3 — 8.5 розділу VIII Порядку №1588. З огляду на ці норми, якщо юрособа орендує другий офіс не за основним місцем обліку, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у контролюючому органі за місцезнаходженням такого об'єкта. Для цього у ф. №20-ОПП необхідно не тільки відобразити появу нового об'єкта, а ще й визначити податковий орган, у якому підприємство бажає стати на облік за неосновним місцем обліку. На підставі проставленої відповідної позначки в графі 11 здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням об'єкта оподаткування.

Якщо ж юрособа відкриває другий офіс або змінює свій попередній офіс на новий на території, де він перебуває на основному місці обліку в ДФС, то ставати на облік за неосновним місцем не треба, але подавати ф. №20-ОПП про появу нового об'єкта оподаткування у вигляді офісу та зміну старого доведеться.

Якщо юрособа змінює основний офіс та відповідно змінюється її місцезнаходження в ЄДР, то ДФС на підставі інформації від держреєстратора переводить підприємство на облік до іншого податкового органу.

До закінчення року платник податків обліковується в ДФС за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) — з ознакою того, що він є платником податків з наступного року. Але ф. №20-ОПП потрібно буде подати саме за новим місцем обліку. На цьому моменті зупинялися податківці в IПК від 27.10.2017 р. №2418/6/99-99-15-01-01-15/IПК.

Зверніть увагу!

Графа 3 «Тип об'єкта оподаткування» заповнюється відповідно до рекомендованого довідника типів об'єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному веб-сайті ДФС. Якщо такий довідник не містить необхідного типу об'єкта оподаткування, податківці у ЗIР, підкатегорія 119.11, радять вибрати з довідника той тип об'єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільш відповідає поняттю.

Строк подання

У ЗIР, підкатегорія 119.11, є роз'яснення щодо встановлення строку подання ф. №20-ОПП у разі оформлення договору оренди чи іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об'єктом оподаткування.

Нормою п. 8.4 Порядку №1588 встановлено тільки загальний строк подання такої форми.

Тому податківці на підставі цієї ж норми доводять, що повідомлення за ф. №20-ОПП подається до контролюючого органу протягом 10 робочих днів з дати оформлення відповідного правовстановлюючого документа.

Тобто в разі оренди об'єкта оподаткування форму №20-ОПП слід подати протягом 10 днів з дати укладання договору оренди (або початку його дії, зазначеної у договорі).

Як заповнити ф. №20-ОПП щодо орендованої нерухомості

Кожному об'єкту оподаткування, що надається в оренду (орендується), присвоюється ідентифікатор, що прийнятий суб'єктом господарювання — орендодавцем (орендарем), а також зазначається фактичний стан об'єкта оподаткування на момент заповнення повідомлення за ф. №20-ОПП.

Орендодавець до графи 2 «Код ознаки надання інформації» вносить значення «3» — «зміна відомостей про об'єкт оподаткування», а орендар до графи 2 — значення «1» — «первинне надання інформації про об'єкти оподаткування».

У графі 9 «Стан об'єкта оподаткування» ф. №20-ОПП суб'єкт господарювання (орендодавець) зазначає стан «здається в оренду», суб'єкт господарювання (орендар) — «орендується».

До графи 10 «Вид права на об'єкт» ф. №20-ОПП суб'єкт господарювання (орендодавець) вписує «1» (право власності), а суб'єкт господарювання (орендар) — «8» (право короткострокового користування, оренди або найму).

Після закінчення договору оренди орендар подає ф. №20-ОПП, зазначаючи у графі 2 значення «6» — «закриття об'єкта оподаткування», а орендодавець до графи 2 вносить значення «3» — «зміна відомостей про об'єкт оподаткування».

Окремо звертаємо увагу на зазначення найменування нерухомості (графа 4). За відсутності найменування об'єктів оподаткування у повідомленні за ф. №20-ОПП орендодавцем (орендарем) зазначається інвентарний номер об'єкта оподаткування із договору оренди. На цьому наголошували податківці з Рівненської області1. Тобто у такому разі у графі 4 буде зазначене значення номера замість назви. Хоча приміткою до ф. №20-ОПП такої особливості не встановлено. Але аби ф. №20-ОПП вважалася правильно заповненою та не призводила до штрафу, краще діяти за рекомендаціями ДФС.

1 http://rv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/331857.html.

Згідно з приміткою до ф. №20-ОПП, у графі 5 «Iдентифікатор об'єкта оподаткування» наводиться числове значення. Воно складається з коду типу об'єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою, що складається з п'яти знаків. У примітці до ф. №20-ОПП наведено такий приклад: для кафе ідентифікатор об'єкта оподаткування може бути 24700001, де 247 — код типу об'єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів об'єктів оподаткування, 00001 — внутрішній ідентифікатор, прийнятий особою.

У роз'ясненні ДФС від 23.06.2018 р. №2805/6/99-99-08-02-01-15/IПК зазначено, що цей ідентифікатор при оренді нерухомості приймається суб'єктом господарювання — орендодавцем (орендарем).

А от у ЗIР, підкатегорія 119.11, податківці зазначили, як заповнювати ф. №20-ОПП у разі надання в оренду частини приміщень.

За роз'ясненням, у разі надання в оренду однотипних об'єктів оподаткування за одним місцезнаходженням при заповненні повідомлення за ф. №20-ОПП слід дотримуватись принципу «укрупнення інформації» про об'єкти оподаткування та відображати інформацію про них як про один об'єкт (наприклад, кімнати або квадратні метри в одній квартирі (офісі) — як квартиру (офіс), офіси в сервісному центрі — як сервіс-центр). Якщо в оренду надаються однотипні об'єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. №20-ОПП відображається щодо кожного об'єкта окремо.

Відповідальність за неподання ф. №20-ОПП

Податківці у всіх своїх роз'ясненнях спираються на п. 117.1 ПКУ, оскільки, на їх думку, подання ф. №20-ОПП є одним з етапів взяття платника податку на облік. Тож неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, невнесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі тягнуть за собою накладення штрафу:

— на самозайнятих осіб — у розмірі 170 гривень;

— на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 510 гривень.

Неусунення таких порушень або ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої було застосовано штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу:

— на самозайнятих осіб — у розмірі 340 гривень;

— на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 1020 гривень.

Але прямої норми щодо штрафів у разі неподання ф. №20-ОПП у п. 117.1 ПКУ не встановлено.

Якщо погодитися з податківцями, то вважаємо, що штраф за це має бути один, а не за кожне окреме неподання звіту. За п. 117.1 ПКУ штраф накладається за неподання заяв/документів (слова у множині!) для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних.

Крім того, на нашу думку, у разі самостійного виправлення помилок у раніше поданих звітах за формою №20-ОПП до платника податків не повинні застосовуватися штрафи.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру