• Посилання скопійовано

Що нового

Обмеження на розміщення зовнішньої реклами

! Рекламникам

У зв'язку з опублікуванням у «Голосі України» 25.07.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до Закону України «Про рекламу» щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності».

Закон доповнив статтю 8 Закону «Про рекламу» новою частиною 7, згідно з якою забороняється розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення.

Закон України від 03.07.2018 р. №2484-VIII чинний з 26.07.2018 р.


Опубліковано Закон щодо сприяння залученню іноземних інвестицій

! Iнвесторам, учасникам ринку ЦП

У «Голосі України» від 24.07.2018 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій».

Закон уносить зміни до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про депозитарну систему України», «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Цим законом установлено правовий режим обліку прав власності іноземних клієнтів глобальних зберігачів чи інших фінансових посередників на цінні папери у депозитарній системі України.

Зокрема, до законодавства щодо депозитарної діяльності внесено нові правові категорії «номінальний утримувач», «рахунок у цінних паперах номінального утримувача».

Закон України від 15.05.2018 р. №2418-VIII набирає чинності з 24.11.2018 р.


Набрав чинності Закон про колективне управління авторськими правами

! Правовласникам у сфері авторського права

У зв'язку з опублікуванням у «Голосі України» 21.07.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Цей Закон визначає правові та організаційні засади колективного управління майновими правами суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав в Україні.

Колективне управління майновими правами суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюють організації колективного управління, зареєстровані центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, у встановленому цим Законом порядку.

Організація колективного управління є неприбутковою організацією, утворюється в організаційно-правовій формі громадського об'єднання (громадська організація або громадська спілка) зі статусом юрособи, єдиним видом діяльності якої є виконання завдань і функцій, визначених ст. 12 Закону.

Засновниками організації колективного управління можуть бути виключно правовласники.

Засновниками і членами організації колективного управління можуть бути фізособи — громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юрособи приватного права.

Не допускаються обмеження чи привілеї для організацій колективного управління залежно від виду, громадянства, майнового становища чи професійної належності засновників або членів таких організацій.

Закон України від 15.05.2018 р. №2415-VIII чинний з 22.07.2018 р.


Нацбанк відходить від ВалКлі

! Банкам

Нацбанк уніс зміни до Положення про здійснення операцій з банківськими металами, затвердженого постановою НБУ від 06.08.2003 р. №325, Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою і Правил функціонування Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України та перерахування (зарахування) коштів за окремими операціями з іноземною валютою і банківськими металами, затверджених постановою НБУ від 10.08.2005 р. №281, та Положення про проведення Національним банком України операцій з купівлі-продажу іноземної валюти на умовах «своп», затвердженого постановою НБУ від 31.03.2016 р. №222.

Змінами пом'якшуються вимоги до банків стосовно підтвердження та реєстрації угод, які вони укладають на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ). Зокрема, скасовано норму щодо обов'язкового підтвердження банками усіх угод з купівлі-продажу інвалюти на МВРУ засобами Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України (ВалКлі).

Надалі для підтвердження власних угод на МВРУ банки зможуть використовувати як ВалКлі (у добровільному порядку), так і будь-які інші засоби, прийнятні для сторін угоди (наприклад, SWIFT). Водночас банки отримають змогу укладати угоди на МВРУ в будь-який час, а не лише в час роботи ВалКлі.

Постанова Національного банку України від 19.07.2018 р. №79 чинна з 01.08.2018 р.


НБУ скасував низку своїх постанов

! Банкам

НБУ визнав такими, що втратили чинність, сім своїх постанов. Серед скасованих — Постанова НБУ від 21.01.2004 р. №20, яка зобов'язувала банки реєструвати угоди з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України засобами системи КредIнфо (Системи надання банками України інформації за угодами з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку).

Постанова Національного банку України від 19.07.2018 р. №81 чинна з 01.08.2018 р.


Закон про держнагляд не стосується Міністерства освіти і науки

! Закладам освіти

Кабмін уніс зміну до переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», затвердженого постановою КМУ від 18.12.2017 р. №1104. Перелік доповнено позицією «МОН» (Міністерство освіти і науки).

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2018 р. №567 чинна з 24.07.2018 р.


КМУ дозволив іноземним представництвам зберігати трудові книжки українців

! Громадянам — працівникам представництв іноземних СГ

Кабмін уніс зміни до п. 3 і 4 постанови КМУ від 27.04.93 р. №301, якими визначив представництва іноземних суб'єктів господарювання як місця зберігання трудових книжок громадян України, які працюють у цих представництвах, і поклав на останні відповідальність за збереження цих трудових книжок.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2018 р. №571 чинна з 24.07.2018 р.


Зміни в Iнструкції про порядок ведення трудових книжок працівників

! Громадянам — працівникам іноземних представництв

Кабмін скасував пункт 2.21 Iнструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

Скасований пункт встановлював, що трудові книжки громадян, які працюють за трудовими договорами в іноземних представництвах, в іноземних кореспондентів, працівників міжнародних організацій та інших прирівняних до них іноземців на території України, зберігаються: в м. Києві — в Гендирекції Київміськради з обслуговування іноземних представництв, в АРК — у філії Гендирекції Київської міської ради з обслуговування іноземних представництв м. Ялти, в областях — в управліннях зовнішніх зносин та ЗЕД облдержадміністрацій або підприємствах, визначених облдержадміністраціями, у м. Севастополі — в міськдержадміністрації.

Розпорядження КМУ від 18.07.2018 р. №513-р
чинне з дня, що настає за днем його офіційного опублікування,
станом на 25.07.2018 р. офіційно не опубліковане


Мінфін управляє всіма фіскальними ризиками

! СГ

Кабмін уніс зміну до п. 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. №375, виклавши підпункт 9-1 у такій редакції:

«9-1) забезпечує управління фіскальними ризиками;».

Попередня редакція цього підпункту зобов'язувала Мінфін забезпечувати управління фіскальними ризиками, пов'язаними з діяльністю суб'єктів господарювання державного сектору економіки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2018 р. №562 чинна з 20.07.2018 р.


Затверджено форми документів на ввезення продуктів

! Iмпортерам продовольства

Кабмін затвердив форми:

загального ветеринарного документа на ввезення;

загального документа на ввезення.

Відповідно до ч. 7 ст. 41 Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин», вантаж із продуктами, який ввозиться (пересилається) на митну територію України через призначений прикордонний інспекційний пост, повинен супроводжуватися оригіналом загального ветеринарного документа на ввезення, форма якого затверджується КМУ, а згідно з ч. 3 ст. 57 цього закону вантажі з харчовими продуктами нетваринного походження та кормами нетваринного походження, які підлягають посиленому державному контролю, повинні супроводжуватися загальним документом на ввезення, форма якого затверджується КМУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2018 р. №570 чинна з 08.09.2018 р.


Оновлено форму статзвітності про інвестиції ЗЕД

! Юрособам (крім банків) — учасникам ЗЕД

Держстат затвердив форми державного статистичного спостереження зі статистики інвестицій зовнішньоекономічної діяльності:

1) зі звіту за 2018 рік:

№11-зез (ВПI) (річна) «Звіт про взаємозв'язки підприємства з прямими іноземними інвестиціями в рамках відносин прямого інвестування»;

№12-зез (ВПI) (річна) «Звіт про взаємозв'язки підприємства — прямого інвестора в рамках відносин прямого інвестування»;

2) зі звіту за січень — березень 2019 року:

№10-зез (квартальна) «Звіт про прямі іноземні інвестиції»;

№13-зез (квартальна) «Звіт про прямі інвестиції за кордон».

Водночас утрачає чинність наказ Держстату від 13.10.2014 р. №297: з 01.01.2019 р. у частині форм №11-зез (ВПI) (річна) і №12-зез (ВПI) (річна), а з 01.04.2019 р. — у частині форм №10-зез (квартальна) і №13-зез (квартальна).

Наказ Держстату від 09.07.2018 р. №139 чинний з 09.07.2018 р.


Оновлено форму статзвітності про оборонне замовлення

! Підприємствам ВПК, експортерам/імпортерам продукції військового призначення

Держстат затвердив форми державних статистичних спостережень щодо виконання державного оборонного замовлення на поставку продукції військового та спеціального призначення, на науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи та роботи за іншими напрямами, експорту/імпорту продукції військового призначення та подвійного використання:

1) зі звіту за січень 2019 року:

№1-ПО (поставки) (місячна) «Звіт про поставку продукції (товарів, послуг) військового та спеціального призначення»;

№1-ПО (зведена) (місячна) «Звіт про поставку (закупівлю) продукції (товарів, послуг) за державним оборонним замовленням»;

№1-ЕIО (місячна) «Звіт про експорт/імпорт продукції (товарів, послуг) військового призначення та подвійного використання»;

2) зі звіту за січень — березень 2019 року:

№5-НО (наука/оборона) (квартальна) «Звіт про виконання державного оборонного замовлення на науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи та роботи за іншими напрямами»;

№5-НО (зведена) (квартальна) «Звіт про виконання державного оборонного замовлення на науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи та роботи за іншими напрямами».

З 01.02.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 11.07.2014 р. №211 у частині форм №1-ПО (поставки) (місячна), №1-ЕIО (місячна) і наказ Держстату від 01.08.2013 р. №236 у частині форми №1-ПО (зведена) (місячна), а з 01.04.2019 р. ці накази втрачають чинність у цілому.

Наказ Держстату від 09.07.2018 р. №140 чинний з 09.07.2018 р.


Оновлено форму статзвітності про наукові дослідження і розробки

! Юрособам

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №3-наука (річна) «Звіт про здійснення наукових досліджень і розробок», яка вводиться в дію починаючи зі звіту за 2018 рік.

З 01.01.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 24.06.2016 р. №104, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 09.07.2018 р. №142 чинний з 09.07.2018 р.


Оновлено форму статзвітності про інноваційну діяльність

! Підприємствам

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №IНН (один раз на два роки) «Обстеження інноваційної діяльності підприємства за період 2016 — 2018 років», яка вводиться в дію зі звіту за 2018 рік.

З 01.01.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 25.11.2016 р. №225, яким було затверджено аналогічний звіт за період 2014 — 2016 рр.

Наказ Держстату від 10.07.2018 р. №144 чинний з 10.07.2018 р.


Оновлено форму статзвітності з оптової торгівлі

! Оптовим торговцям

Держстат затвердив форми державного статистичного спостереження №1-опт (місячна) «Звіт про обсяг оптового товарообороту», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2019 року, та №1-опт (квартальна) «Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2019 року.

Відповідно з 01.02.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 21.11.2014 р. 356, яким затверджено форми №1-опт (місячна) та №1-опт (квартальна, річна), а з 01.04.2019 р. — наказ Держстату від 21.07.2017 р. №189, яким затверджено форму №1-опт (квартальна).

Наказ Держстату від 13.07.2018 р. №149 чинний з 13.07.2018 р.


Оновлено форму статзвітності про продаж світлих нафтопродуктів і газу

! АЗС

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №1-торг (нафтопродукти) (місячна) «Про продаж світлих нафтопродуктів і газу», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2019 року.

З 01.02.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 11.12.2015 р. №351, яким затверджено наразі чинну форму №1-торг (нафтопродукти) (місячна).

Цікаво, що форма, затверджена Наказом №351, поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб, ФОПів, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами та газом через АЗС, натомість п. 2 Наказу №154 поширює затверджену ним форму «на юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» загалом — без дальшого уточнення.

Наказ Держстату від 16.07.2018 р. №154 чинний з 16.07.2018 р.


Оновлено форму статзвітності торгової мережі

! Торговим мережам

Держстат затвердив форми державного статистичного спостереження №1-торг (місячна) «Звіт про товарооборот торгової мережі», яка вперше подаватиметься зі звіту за січень 2019 року, та №3-торг (квартальна) «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі», яка вперше подається зі звіту за I квартал 2019 року.

Наказ Держстату від 31.08.2016 р. №163, яким затверджено наразі чинні форми цих звітів, утрачає чинність з 01.02.2019 р. у частині форми №1-торг (місячна), а з 1 квітня 2019 року — в цілому.

Наказ Держстату від 16.07.2018 р. №153 чинний з 16.07.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру