• Посилання скопійовано

Донорство крові під час щорічної відпустки

Розглянемо пільги працівників, які здають кров та її компоненти під час щорічної відпустки. Чи підлягають додатковій оплаті такі дні? Чи подовжується відпустка працівника в такому випадку?

Норми чинного законодавства

Насамперед зазначимо, що на сьогодні в Україні в законодавчому полі вже кілька видів донорства, і залежно від того, що саме надає людина, донорство регулюється різними законами1.

1 Донорство органів (анатомічних матеріалів) людини регулюється Законом України від 17.05.2018 р. №2427-VIII, який буде введено в дію з 01.01.2019 р.

Донорство крові та її компонентів є найвідомішим і існує ще з радянських часів. Регулюється воно Законом про донорство крові. Пільги, встановлені для працівників — донорів крові, наведено в статті 9 цього Закону:

а) у день здавання крові та (або) її компонентів, а також у день медичного обстеження працівник, який виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві зі збереженням за ним середнього заробітку;

б) після кожного дня здавання крові та (або) її компонентів, у т. ч. у разі здавання їх у вихідні, святкові, неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. Також, якщо працівник виявить бажання, цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший день протягом року після дня здавання крові чи її компонентів;

в) якщо у день здавання крові донор залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку;

г) у разі здавання крові (її компонентів) у період щорічної відпустки вона продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожен день здавання крові.

А тепер розгляньмо докладно, як застосовуються ці пільги під час відпустки працівника-донора.

Продовження відпустки донору крові: позиція Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у листі від 06.04.2011 р. №76/13/133-11 зазначає: якщо працівник здав кров у період щорічної відпустки (пункт «г» з переліку, наведеного вище), її тривалість продовжується на два дні.

Кількість два дні, на які щорічна відпустка подовжується, виникла не випадково: один день надається за день здавання крові (пункт «а» цього переліку), а другий — як додатковий день відпочинку за донорство (пункт «б» цього переліку).

Але, на думку автора, це не зовсім так. Адже в пункті «а» переліку йдеться не лише про день здавання крові, а й про день обстеження працівника, який виявив бажання стати донором.

Тобто цілком можливою є ситуація, коли працівник таке обстеження пройшов, але донором за його результатами не став. Проте працівник матиме право на продовження відпустки на один день.

Крім цього, день обстеження і день здавання крові можуть не збігатися. Тоді працівник матиме право продовжити відпустку на три дні.

Документальне оформлення донорства крові

Згідно з п. 2.8 Порядку №385, після здавання крові або її компонентів донору видається довідка щодо надання пільг (форма №435/о). Якщо після проходження медичного обстеження, визначеного цим Порядком, або за технічними причинами донація не відбулася, видається довідка щодо обстеження донора (форма №436/о). Зазначені форми довідок затверджено Наказом №301.

Оплата днів донорства крові

За працівниками-донорами зберігається середній заробіток за дні обстеження в закладах охорони здоров'я і здавання крові для переливання (ст. 124 КЗпП).

Також надається безпосередньо після кожного дня здавання крові для переливання день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. За бажанням працівника цей день можна приєднати до щорічної відпустки.

Але як розрахуватися з таким працівником, особливо під час щорічної відпустки?

Тут слід діяти за такими правилами.

1. Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). Отже, на момент, коли працівник вирішив стати донором, він вже мав отримати відпусткові, обраховані роботодавцем на підставі наказу про відпустку та згідно з Порядком №100.

2. Про донорство крові працівник має повідомити роботодавця. Позаяк треба продовжити відпустку на відповідну кількість днів, повідомити про це бажано під час самої відпустки. Про таке подовження видається окремий наказ керівника роботодавця.

На думку автора, продовження відпустки означає, що, по суті, дні донорства стають додатковими днями такої відпустки. Й оплачуватися вони повинні з розрахунку відпусткових (середньоденної зарплати), якими оплачувалася така відпустка.

На жаль, у листі від 06.04.2011 р. №76/13/133-11 Мінсоцполітики наводить лише один варіант розрахунку середньої зарплати для оплати донорства. На думку міністерства, дні донорства оплачуються відповідно до пункту 2 Порядку №100 виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата. Але цей варіант, на думку автора, не стосується випадку донорства під час відпустки.

Відпустку донора продовжено на два дні, й один день з них — субота

Чи оплачується такий вихідний день за звичайним графіком роботи працівника?

Так, звісно, оплачується.

Як ми зазначили вище, слід розділяти ситуації, коли працівник здає кров у робочі дні, у святкові та вихідні і коли він робить це у відпустці. Це по-різному оформляється наказами і по-різному оплачується.

У наведеній ситуації на суботу через донорство було продовжено відпустку. Під час відпустки вихідні дні оплачуються. А ось святкові та неробочі дні (визначені ст. 73 КЗпП) — ні. Втім, вони до складу відпустки і не входять.

Тому, наприклад, якщо відпустка закінчувалася у п'ятницю перед Пасхою або Трійцею (які припадають на неділю) і має бути продовжена на 2 дні, то на продовження припадають субота та понеділок (які відповідно і оплачуються). Неділя як святковий день не входить до відпустки і не оплачується відпустковими.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Закон про донорство крові — Закон України від 23.06.95 р. №239/95-ВР «Про донорство крові та її компонентів».
  • Наказ №301 — Наказ МОЗ від 07.07.2003 р. №301 «Про затвердження форм медичної облікової документації, що використовується в закладах служби крові».
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.
  • Порядок №385 — Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 01.08.2005 р. №385.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру