• Посилання скопійовано

Підтвердження оплати для знижки на навчання

При поданні декларації для одержання податкової знижки з ПДФО за навчання за період 2017 року податкова інспекція не прийняла квитанцію на оплату за навчання на 2017 рік, яку було зроблено 16.12.2016 р., мотивуючи, що платіж зроб-лено в 2016 р., а в декларацію заносяться витрати, які здійснені в 2017 р. Чи правомірно це? При поданні декларації за 2016 рік до витрат були включені квитанції на оплату за навчання в 2016 році (квитанція від 16.12.2016 р. на 2017 рік не включалась).

Податкова знижка на навчання розраховується так:

— визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а також на суму ПСП за її наявності (інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих ПСП, утриманого ПДФО фізособи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця);

— на підставі підтвердних документів визначається сума (вартість) витрат платника податку — резидента, дозволених до включення до податкової знижки;

— розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку:

— від суми ПДФО, утриманого (сплаченого) із зарплати за рік, віднімаємо суму ПДФО, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником податку витрат на оплату за навчання, та ставки податку.

При цьому сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи, протягом 60 к. д. після надходження такої податкової декларації.

Щодо документів, які мають бути надані.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп. 166.1.2 ПКУ).

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами (пп. 166.2.1 ПКУ).

Оригінали зазначених документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (пп. 166.2.2).

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов'язані пред'являти документи і відомості, пов'язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку (пп. «в» п. 176.1 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, фізособа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім'ї першого ступеня споріднення); тощо.

З огляду на вищезазначене дії ДФСУ в цьому випадку є правомірними, позаяк у пп. 166.2.1 ПКУ зазначається, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати. Отже, якщо звітуємо за 2017 рік, то й квитанції слід надавати за оплати, здійснені лише у 2017 році за 2017 рік.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру